Adina Răgălie Cirap (clasa II C – AMG) se află pentru două săptămani la Berner Bildungszentrum Pflege AG – Berna, Elveția, pentru schimbul European Nursing Module.

Iată jurnalul pentru prima săptămână:

 

„Berner Bildungszentrum Pflege

Jurnal de nursing

 

 

Ziua I – Orientation Day

Întâlnirea cu toți participanții la ENM a început la 9:30 și tot restul zilei, până la ora 17:00, s-a desfășurat cu exactitatea unui ceas elvețian.

După un scurt tur al școlii, care este împărțită în 2 jumătăți, cea a elevilor și cea a profesorilor, ne-am stabilit într-o clasă dotată cu toată tehnologia disponibilă astăzi pentru a menține interesul studenților pe parcursul a 8 ore.

Subiecul zilei: autocunoașterea.

Drept urmare, fiecare student s-a prezentat prin a răspunde la un set de întrebări și a descris o fotografie cu peisaje din natură: de ce a ales-o, ce reprezintă pentru fiecare în parte.

A urmat o scurtă pauză de cafea, după care a început prezentarea a ceea ce vom face în zilele de școală, luni și vineri, și anume: reflective session – un proces de introspecție, care să conducă studentul către o mai bună autocunoaștere, dezvoltând abilități de comunicare și empatie în relația cu pacientul.

În explicarea acestui proces, doamna profesor s-a folosit de o serie de teste, scenarii, roll play și task-uri diferite.

Pas cu pas, ne-a îndrumat atent și foarte organizat către o înțelegere a ceea ce înseamnă o bună comunicare, care să fie bazată pe autocunoaștere, dar și pe un bagaj de cunoștințe specifice nursingului, și care mai departe conduce către o mai bună relaționare cu pacientul.

După pauza de prânz, în care s-a servit masa în „cafeteria”, am asistat la un curs de roll play /comunicare, poate cel mai complex și cu un grad de provocare mare pentru student. Pentru acest curs s-au făcut investiții și se fac în continuare: 3 săli de curs amenajate ca niște veritabile saloane de îngrijire, cu două paturi fiecare și o cameră de filmat fixată de tavan. În salon se află pacientul (actor plătit pentru a interpreta rolul pacientului) și viitorul asistent medical. Pe culoar, în spatele unui geam-oglindă, stă profesorul examinator cu căștile la urechi pentru a auzi comunicarea dintre student și pacient și un laptop care înregistrează toată examinarea. Studentul examinat nu vede profesorul de după geam și astfel nu se simte intimidat în timp ce este examinat timp de 10 minute; apoi, împreună cu studentul vor analiza examinarea urmărind reacțiile, emoțiile, soluțiile găsite în situații dificile etc., cu scopul de a învața.

Un accent important se pune și pe dezvoltarea abilităților socio-culturale ale viitorului asistent medical și acestea sunt: comunicare, empatie, deschidere către nou, diferit și curiozitate.

 

 

Prima zi de stagiu clinic / a doua de schimb

Ittigen bei Bern este o regiune de lângă Berna, cu mult verde din natură, aproape fiecare casă are o mini-pădure în jurul ei, relieful deluros (mersul pe bicicletă se întâmplă adesea doar la vale, iar la deal e pe lângă bicicletă), cu un aer foarte curat, iar dimineața este chiar rece și revigorantă. Elvețienii, în general, iubesc mișcarea în aer liber, merg foarte mult pe jos și cu transportul public, perfect sincronizat și frecvent în toate regiunile.

Centrul de îngrijire din Ittigen este situat în partea cea mai înaltă din localitate. De asemenea, are o grădină mare, cu alei pentru plimbări și băncuțe pentru „bai de soare”. Are 2 etaje cu 23 camere pe fiecare etaj, din care 14 cu două paturi și 9 cu un singur pat pentru cazuri dificile.

Personalul este extrem de amabil și zâmbitor, această caracteristică fiind de altfel o amprentă socială a Elveției, reflectată în orice domeniu, de la serviciile publice de curățenie până la oameni de business.

Acest tip de centru de îngrijire reprezintă o nișă importantă în sistemul medical elvețian deoarece face trecerea de la cămin de bătrâni la spital – acesta fiind un centru de îngrijire cu servicii medicale.

Cei care apelează la astfel de servicii devin „Bewohner” (rezident), evitându-se cu strictețe eticheta de „pacient”.

Totul este foarte bine organizat, se lucrează în mai multe ture, de dimineață, de după-amiază, de noapte și o tură „împărțită”, care începe dimineața la 7:00 și se termină la 19:00, cu pauză între orele 13:00 și 16:00.

În timpul unei ture, fiecare angajat are 2 pauze de 15 minute și pauză de prânz de 30 minute .

„Bewohnerii” au și ei un program diversificat, în fiecare zi având activități diferite: muzică folk asigurată de muzicieni invitați, muzică religioasă-cor bisericesc, câini utilitari cu scop therapeutic etc.

Spre surprinderea mea, în Tilia Pflegezentrum din Ittigen mai locuiesc doi Bewohneri cu privilegii, unul pătat și unul tigrat, care vin pe geam și ies pe ușă, după dorință și folosesc dialectul elvețian „miau”. J

 

 

A doua zi de stagiu clinic/ a treia zi de schimb ENM

Diminețile sunt cele mai active.

Asistentele își iau în primire rezidenții după raportul care se întâmplă întotdeauna la schimbul de tură.

Astăzi am fost încredințată unei asistente născută în Tibet și care a făcut interacțiunea noastră foarte interesantă. Avea un fel de a te atrage în activitatea ei fără a defini exact ce trebuie să faci, o empatie care îi venea în mod natural fără nici cel mai mic efort, extrem de eficientă. Avea un task dificil astăzi: să pregătească rezidenta din primul salon pentru consultul la medic (spital). Asta însemna că trebuia să-i facă toaleta și igiena întregului corp, să o îmbrace și să anunțe medicul că e pregătită să fie transportată. Acest proces a durat aproximativ o oră, iar asistenta șefa i-a programat restul zilei în funcție de acest aspect.

Trebuie să menționez că pacienta prezenta spina bifida de la nivelul T12, cu paraplegie și vezică urinară artificială.

Deși stătea în pat 12 ore pe zi sau în scaunul rulant, a fost îmbucurător să constat că nu prezenta escare, iar asta datorită unei saltele de pat specială și îngrijirii riguroase.

În centru sunt câțiva rezidenți supraponderali, care prezintă intertrigo în pliurile formate de grăsimea în exces și tegument, iar îngrijirea acestora este specială și se face urmând câțiva pași obligatorii: se curăță mai întâi zona dintre pliuri doar cu ulei de migdale, apoi doar cu apă simplă, urmează aplicarea unei creme speciale și ultimul pas presupune punerea unei comprese uscate pentru a absorbi umezeala care se lasă între pliuri până a două zi, când li se face toaletă zilnică.

Un alt aspect interesant a fost sortarea materialelor. Se reciclează tot: cartonul, hârtia, plasticul, sticla, metalul etc. Există în curtea din spate un container care presează materialele de reciclare pentru a nu ocupa spațiu până la ridicarea de către o companie de reciclare cu care au contract. Mâncarea care nu este consumată este și ea colectată într-un tomberon special și zilnic este preluată de o companie care produce compost organic.

Însă și mai interesant de atât a fost să văd mașina de golit, spălat și sterilizat vasele în care se colectează materialul biologic uman zilnic (urină, materiile fecale, vărsăturile, sputa). Asistentul medical nu spală manual aceste recipiente. Ele sunt golite în această mașină, după care sunt lăsate la spălat și sterilizat tot acolo. Practic, eficient și de maximă siguranță!”

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 105

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes