Luni, 05.03.2018
Astăzi, în jurul orei 9.00, ne-am întâlnit cu doamna profesor coordonator a proiectului ENM și cu alte două studente care ne ajută cu integrarea aici. La această întâlnire au participat și elevi din celelalte țări, respectiv Belgia și Anglia. Am avut o discuție deschisă despre avantajele și dezavantajele sistemelor medicale ale țărilor participante. Ni s-a prezentat structura sistemului danez și noi am oferit informații despre sistemul din România. La finalul întâlnirii am vizitat campusul universitar din Holstebro și am avut ocazia să participăm la un concurs de robotică.
Marți, 06.03.2018
De dimineață, am mers la Centrul de Reabilitare din orașul Herning, care vizează îngrijirea paliativă a pacienților în vârstă. Asistenții de acolo se ocupă atât cu îngrijirea pacienților din centru, cât și cu îngrijirea la domiciliu. Când am ajuns, am fost întâmpinate de către doamna director a centrului. Foarte amabilă, aceasta ne-a explicat ce trebuie să facem și care este repartizarea din ziua respectivă. Una dintre noi a rămas la Centrul de Reabilitare, iar cealaltă a plecat cu o asistentă pentru a vizita bolnavii la domiciliu.
În centru, am fost preluată de o asistentă, cu care am făcut turul clădirii. Clădirea are o cameră de recreere, unde pot veni și pacienți din afară pentru a face activități. Totodată, este împărțită în 3 corpuri. Există și o sală de gimnastică foarte bine echipată pentru a face recuperarea pacienților mult mai ușoară și mai eficientă. Asistenții care se ocupă de îngrijirea pacienților din centru au propriul birou, iar cei care se ocupă de îngrijirea la domiciliu au propriul lor oficiu.
Există și o cantină pentru studenți sau pentru vizitatori.
Studenții care fac practică acolo au o sală de conferințe unde se țin cursuri.
Asistenții nu au foi de observație; notează totul direct în laptopuri, pe care le țin tot timpul cu ei.
Camera pacienților este foarte bine echipată cu paturi mobile, sisteme de ridicare și tot ce au nevoie pentru o igienă corespunzătoare (totul este oferit de către centru). Bolnavii nu își aduc decât hainele și medicamentele.
Asistenții medicali sunt grupați în 3 echipe; fiecare echipă se ocupă de o aripă a clădirii, dar există și o a patra echipă, de rezervă, în cazul în care celelalte 3 nu fac față sarcinilor zilnice. Asistenta mi-a prezentat de asemenea activitățile pe care trebuie să le facă în această zi. Fiecare asistent din centru are 2-3 pacienți în grijă. Am avut plăcerea să fac cunoștință cu 3 pacienți de ai ei, Svend, Jasen și Anne. Am asistat la igiena de dimineață a celor 3 pacienți, la servirea mesei acestora și a medicației, toate acestea fiind realizate de către asistentă.
Fiecare bolnav are pregătită medicația pentru toată săptămâna în cutiuțe speciale și pe perioadele zilei (dimineață, prânz, seară și noapte).
Am observat că în acest centru nu există medici. În general, dacă asistenții medicali semnalează faptul că ceva este în neregulă cu pacienții, se anunță medicii, iar aceștia trimit o ambulanță pentru a prelua bolnavii și a-i duce la spital pentru investigațiile necesare. După ce sunt îndeplinite sarcinile de dimineață, asistenții iau o pauză pentru a lăsa pacienții să se odihnească până la ora servirii prânzului.
O tură de lucru a unui asistent durează 8 ore, după care se face schimbul.
Sistemul de îngrijire la domiciliu constă în apelarea telefonică a doctorului de către bolnavi; aceștia comunică în ce constă problema de sănătate cu care se confruntă și, dacă este o urgență, va veni ambulanța. De cazurile considerate minore (schimbarea unei sonde, administrarea de medicamente) se ocupă asistentul medical.
Medicul apelează asistenții și le comunică unde trebuie să meargă și ce trebuie să facă pentru acel pacient. Fiecare asistent are o tabletă în care sunt trecuți toți pacienții, unde se regăsesc prescripțiile medicale și toate procedurile efectuate. După fiecare intervenție, asistentul trebuie să noteze ce a realizat. De asemenea, au și o aplicație pe telefon, care le permite să deschidă ușile caselor unde merg, unii pacienți fiind imobilizați la pat.
Primul pacient de astăzi a avut nevoie de schimbarea unei sonde, care se schimbă o dată la 3 luni. Este vorba de o sondă permanentă.
Un alt pacient avea un tip de sondă care se schimba la 3 săptămâni.
La o altă pacientă am mers pentru administrarea unui tratament ocular, deoarece suferise 3 intervenții chirurgicale și necesita a patra operație.
Ultimului pacient i s-au administrat antibiotice deoarece prezenta o infecție. Am rămas lângă pacient pentru a nu exista riscul unei reacții alergice.
Asistenții care se ocupă de îngrijirea la domiciliu sunt responsabili pentru mai multe regiuni; astfel petrec foarte mult timp în mașină, fiind distanțe mari între localități. Acest sistem de îngrijire la domiciliu este gratuit.
SIMONA CEPĂREANU și MARINA CARMEN PAVEL (clasa II B – AMG)
VIA University College – Silkeborg, Danemarca