Simona Biru Diaconu (clasa II J – AMG), eleva școlii noastre, participantă la Schimbul European Nursing Module desfășurat la Leeds University, ne-a transmis jurnalul celei de a doua săptămâni petrecute în Anglia.
Ziua 1 – luni
În weekend am fost cu colegele mele de apartament într-o plimbare prin oraș. Am vizitat Biblioteca orașului și am mers într-un pub cu muzica jazz live.
Astăzi am avut întâlnire cu dna profesor coordonator la Universitate, în vederea stabilirii secției ultimului stagiu de practică.
Așadar, la ora 8:30, împreună cu colegele mele de apartament și cu încă 2 studente din Danemarca, am aflat fiecare în parte unde urma să mergem pentru stagiul clinic.
Eu am fost repartizată pe secția de Cardiologie.
Azi am asistat în sala de cateterizare la montarea stenturilor.
Au fost 4 pacienți și, pentru fiecare, procedura de implantare a stentului a durat în jur de 30-40 minute. A fost interesant!
Din nou, am observat aceeași disciplină englezească în spital – au kituri pentru fiecare procedură, au scanner pentru fiecare produs utilizat și realizează de fiecare dată un raport cu medicamentele utilizate. Echipa medicală este extrem de unită, colaborează foarte bine.
Ca și procedură: înainte de sosirea pacientului, asistenții debarasează materialele folosite: în punga neagră sunt aruncate ambalajele, în punga portocalie sunt aruncate materialele contaminate, iar în alt container sunt aruncate materialele tăietoare / înțepătoare. Mai există un sac pentru lenjerie.
Înainte de sosirea unui nou pacient, în sală este totul impecabil, toate suprafețele sunt curățate; se aduc perna și cearșaful pentru patul pacientului; se desface kitul steril pentru începerea procedurii, se mai aduc catetere de diferite mărimi pentru introducerea stentului; se pregătesc medicamentele care se administrează intravenos: Heparina, vasodilatatoare, Lidocaina, Nitroglicerina și NaCl 0,9%.
Ziua 2 – marți
Și azi am fost tot pe secția de Cardiologie. Am văzut o pacientă vârstnică, în stare gravă, căreia i s-a efectuat procedura TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation). Această procedură este modernă și se realizează doar în câteva spitale din Anglia. A durat în jur de 3 ore. A fost readusă în sala de intervenții pentru că prima dată a fost anulată procedura deoarece pacienta prezenta probleme respiratorii. Azi, după 3 ore, totul s-a terminat cu bine. Am văzut 4 intervenții într-o singură zi! După fiecare operație, se realizează ecografia cardiacă.
Procedurile care se fac pe secție:
– angiogramă;
– PCI (Percutaneous Coronarian Intervention), este un tratament pentru pacienții cu arterele stenozate;
– implantare pacemaker;
– TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation);
– afecțiuni congenitale ale inimii;
– îndepărtarea chirurgicală a tumorilor
Mâine voi afla mai multe informații despre cum se inserează un pacemaker.
Încă nu am întâlnit-o pe dna asistentă din România… Mâine, după practică, urmează să mă întâlnesc cu ghidul meu (recomandat de universitate ) penru prima oară. Sper să mă ajute cu niște cărți de nursing.
Am înțeles de la colegele mele de apartament că, în Elveția, elevii care merg în practică utilizează pentru planurile de îngrijire diagnosticele NANDA. Fiecare elev are în grijă un pacient pe care trebuie să-l observe și să-i studieze dosarul, iar la final va formula diagnosticul de nursing.
A fost tare obositor azi! M-am trezit de la 6:30 ca să ajung în spital pe la 7:40 ca la 8:00 să fiu îmbrăcată în uniformă pentru noi instrucțiuni. Avem o pauză de 30 minute în jurul orei 12:00 sau 13:00, depinde când se termină ultima procedură…pe scurt: 8 ore de stat în picioare în continuu. Abia la ora 16:00 am voie sa plec. Peste uniforma din spital mai purtăm șorțuri pentru protecție antiradiații, care cântăresc cam 5 kg; seamănă cu niște halate din piele ecologică, la care se mai adaugă o parte pentru protecția tiroidei. Însă, merită tot efortul!
Ziua 3 – miercuri
Am observat cum se implantează stimulatorele electrice (pacemaker).
Stimulatorul electric emite impulsuri electrice transmise prin electrozi, ce sunt în contact cu mușchiul inimii, cu scopul de a regulariza bătăile inimii.
Se implantează în țestutul subcutanat, cu anestezie locală. Este utilizat în cazul pacienților cu bradicardie și aritmii cardiace. Procedura durează în jur de o oră.
Un astfel de simulator are o durata de viață de la 5 ani până la 10 ani.
Ziua 4 – joi
Astăzi am fost pe secția de Cardiologie.
Am putut sa văd saloanele cu bolnavi, sala de așteptare, dar mai mult decât atât, am putut să citesc și chiar să notez patologiile și tratamentele pacienților de pe această secție.
Fiecare dosar conține: datele personale, religia și toate afecțiunile sau problemele de sănătate ale fiecărui pacient, începând din copilărie. Există și partea de psihologie în dosar.
Urmează comportamentul zilnic al fiecărui pacient (care este urmărit atent în salon de către nurse: ex: la ce oră a servit ceaiul sau ce emisiuni tv urmărește).
Astăzi, 2 asistente au scris un raport împotriva unui azil de bătrâni, care a trimis pentru internare un vârstnic de 90 de ani, neînsoțit. Bătrânul suferea de demență și probleme de memorie și avea nevoie permanent de însoțitor calificat. În dosarul lui scria că nu poate să-și schimbe nici măcar canalele tv, nu poate sa meargă singur la baie / wc, nu se poate hrăni singur.
La englezi, se scrie orice amănunt despre pacient.
prof. Raluca BRAD