În prima săptămână a schimbului de experienţă organizat în cadrul Modulului European de Nursing, cei 7 studenţi din Suedia şi Elveţia au fost organizaţi în două grupe şi au desfăşurat stagii clinice în Spitalul „Sf. Pantelimon” şi la Maternitatea Bucur. Au fost însoţiţi de elevi ai şcolii noastre, coordonaţi de prof. Violeta Zlota (Spitalul „Sf. Pantelimon”) și prof. Raluca Brad (Maternitatea Bucur).
După efectuarea stagiilor de practică, oaspeții noștri au participat la finalul primei săptămâni la prima sesiune de reflection time, organizată în cadrul școlii. Au fost punctate aspecte legate de asemănările și diferențele sesizate între sistemele de sănătate, de procesul de îngrijire din spitale, de dotarea acestora. De asemenea, s-a discutat şi despre relația asistent medical – pacient. Cei 7 studenți au rămas impresionați de munca susținută pe care o desfășoară asistenții medicali din România, dar și de pregătirea elevilor școlii, ce au fost activi și implicați în acest program. Au avut ocazia de a asista la diferite tehnici și investigații în Spitalul „Sf.Pantelimon” și Maternitatea Bucur. Iată care sunt impresiile lor:
Viktor Gerdin: „Colegii noștri români, care ne-au însoțit și cu care am interacționat, au fost foarte prietenoși, au făcut tot ce a fost posibil pentru a ne furniza toate informațiile necesare despre sistemul sanitar, despre spital, despre rolul asistentului medical în România, circuitul pacienților, instrumente și materiale sanitare, despre anumite tehnici pe care le-am văzut sau la care am asistat în practică. Sunt impresionat de tot ce am văzut până acum!”
Breiter Sarah: „Mi-a plăcut bunăvoința cadrelor medicale, care au arătat ospitalitate, transparență, disponibilitate, oferindu-ne explicațiile necesare. Am remarcat că personalul medical lucrează foarte bine în echipă și, uneori, nu folosesc multe cuvinte ( „se înțeleg doar din priviri” ), știind fiecare locul în echipa sa și, mai ales, ce are de făcut.”
Johanna Hulling: „Sunt încântată de diversitatea programului în spital. La Spitalul „Sf Pantelimon” am vizitat multe secții, cu diferite specializări. M-a surprins plăcut faptul că la UPU există un triaj în funcție de gradul urgenței ( delimitare în funcție de culori, așa cum există și în Suedia ). Am asistat la diferite intervenții, inclusiv la o naștere prin cezariană”.
John Lundström: „Gradul de pregătire al elevilor voștri este unul ridicat. Ne-au oferit numeroase informații și explicații despre tot ce am văzut în spital.”
Sara Jonsson, Johanna Hulling (Suedia), Breiter Sarah, Maag Johanna (Elveția) au participat în perioada 06 – 07.10.2015 la stagii de practică în Spitalul „Sf. Pantelimon”, respectiv în perioada 08 – 09.10.2015 la Maternitatea Bucur.
Cea de-a doua grupă de studenţi formată din Mikael Österberg, John Lundström, Viktor Gerdin a participat în perioada 06 – 07.10.2015 la stagii de practică în Maternitatea Bucur, respectiv în perioada 08 – 09.10.2015 la Spitalul „Sf. Pantelimon”.
I-au însoţit elevii Nicoleta Iliescu, Alexandru Puiu, Codruța Tudor și Florinel Florescu (clasa III B – AMG) – Maternitatea Bucur, şi Bratu Andreea Simona, Grigore (Banesaru) Elena, Neagu Amina Cristina, Plămadă Alexandra (clasa II – AMG) – Spitalul „Sf. Pantelimon”.
„Studenții străini au fost încântați în mare parte de faptul că am avut acces necondiționat în spitale, au văzut multe lucruri interesante, printre care sălile de operație și medicii chirurgi care operau și explicau procedura. De asemenea, au constatat că în materie de sterilizare, dotări, stăm destul de bine. Zilele petrecute alături de studenții stăini au fost interesante și speciale. Astfel am avut ocazia ca alături de ei să descopăr lucruri despre modul în care își desfășoară activitatea un asistent medical în țările lor și am aflat informații despre modulele pe care ei le parcurg în anii de școală și despre modul de predare în școlile în care ei se pregătesc.
Aceste schimburi de experiență demonstrează încă o dată faptul că între oameni nu pot exista bariere, nici măcar legate de limbă și că ai ceva de învățat de la orice persoană cu care interacționezi. Mă bucur că am luat parte la această experiență și le aștept și pe următoarele”, a spus Nicoleta Iliescu, elevă a şcolii noastre în anul III B, AMG.
Prof. Raluca Brad
{gallery}stories/2015/jurnalenmromania/saptamana1{/gallery}
Ziua 2 – Spitalul Sfântul Pantelimon
La Spitalul Sfântul Pantelimon, au asigurat compania studenților străini, un grup de elevi ai anului IIF AMG, coordonați de prof. Violeta Zlota. Iată care sunt impresiile lor:
Bratu Andreea Simona: „Cu ocazia acestui proiect am avut șansa să cunosc elevi din Elveția și Suedia. M-am bucurat, întrucât am aflat noutăți din cultură, despre tradițiile lor şi despre organizarea sistemelor de educaţie şi de sănătate a ţărilor lor. De asemenea, am putut transmite aspecte ale culturii românești, ale procesului educativ din România, din școală noastră. Un alt aspect pozitiv ar fi acela al exercițiului privind comunicarea în limbă engleză.
Am devenit mai mult decât colegi, am devenit prieteni simțind nevoia să prelungim timpul alocat studiului, întârziind cu bună intenție în parcul din apropiere.”
Grigore (Banesaru) Elena: „În decursul acestei săptămâni, am beneficiat de o experiență socială deosebită prin relația profesională și personală creată cu studenții din Elveția și Suedia. Colegii noștri externi au fost plăcut impresionați de primire, de interesul acordat pentru o ședere plăcută, de vizita profesională în cadrul Spitalului Sf.Pantelimon. Aceștia au spus că organizarea activității medicale este la nivel corespunzător standardelor internaționale, că șansa elevilor români de a învață este mare. Am asistat, cu toții, la o naștere naturală, fapt care a produs o puternică emoție trăită în comun. Vom rămâne prieteni, desigur!”
Neagu Amina Cristina:”A fost o onoare pentru mine să fiu selectată pentru activitatea această în cadrul ENM, deoarece am avut ocazia să aflu informații despre procesul de pregătire al studenților din Elveția și Suedia, despre competenţele Aprofesionale ale asistentului medical din aceste țări.”
Plămadă Alexandra:”Participarea la această activitate din cadrul ENM mi-a oferit posibilitatea să mă autoevaluiez, să îmi depășesc emoțiile, să capăt încredere în mine. Am concluzionat că noi, elevii români, suntem bine pregătiți, că ne situăm la un nivel de pregătire optim, că suntem apreciați pozitiv. Sunt mândră să aparțin unui grup educațional de prestigiu și pe care am onorea să îl reprezint conform rolului meu de viitor asistent medical.”
Profesor coordonator Violeta Zlota:”Am remarcat interesul și nerăbdarea tuturor de a participa la activitatea specifică spitalului. Am observat deschidere pentru viitorul unei profesii cu fundamente universale și, nu în ultimul rând, calitățile necesare unui bun asistent medical, în egală măsură. M-am bucurat de aprecierea făcută de către studenții străini, dar și de elevii noștri, privind primirea și organizarea activității din cadrul proiectului.”