Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a dezvoltat în ultimii ani un acord bilateral cu Ami Foundation – Amiedu din Helsinki – Finlanda.

Datorită acestei colaborări, elevele şcolii noastre – Larisa – Florentina Văduva şi Cristiana – Anita Vittner, anul I – calificarea Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, participă la un nou schimb de experiență în perioada 06 – 17 mai 2019. Iată jurnalul activităților din prima săptămână petrecută în Helsinki:

 

 

Luni, 06.05.2019

Experiență noastră a început prin vizitarea școlii de adulți Amiedu. Acolo ne aștepta doamna profesor Marja Makkonen pentru a ne prezenta școala și insitutia care are grijă de formarea și îndrumarea asistenților.

Doamna Marja ne-a prezentat sălile de curs, unde am interacționat cu ceilalți studenți de diferite specialități și am împărtășit idei cu aceștia, dar și clasele în care aceștia fac practică.

Prin schimbul de informații am aflat că școala are un program special; atunci când studenții au teme pot opta pentru studiul la domiciliu sau la școală. Astăzi, fiind luni, studenții au optat pentru studiul acasă pentru a beneficia de mai mult timp liber. Astfel, am vizitat clasele dotate în regim de spital, cu aparatură ce favorizează îngrijirea pacientului.

Instituția are în dotare și un restaurant unde profesorii și studenții pot servi masa. Și noi am avut privilegiul de a mânca un prânz gustos.

Fără să ne dăm seama, timpul a trecut foarte repede și am plecat spre locul cazării.

Prima impresie: am rămas surprinse de arhitectura acestei clădiri, de organizare și de sistemul de securitate.

 

 

Marți, 07.05.2019

Am început ziua la ora 9.00, prin vizitarea Meilahden tornisairaala – Meilahti Tower Hospital, care ne-a fost prezentat de doamna profesor Leena Timonen. Aceasta ne-a oferit informații atât despre instruirea asistenților, cât și despre metodele de îmbunătățire pe care le pun în practică pentru dezvoltarea spitalului.

Sistemul lor intern este foarte dezvoltat; se folosesc metode cât mai avansate pentru îngrijirea pacientului. Spre exemplu, spitalul oferă consultații online, pacientul putând lua legătura directă cu medicul prin intermediul internetului, fără a fi nevoit să viziteze clinica.

De asemenea, spitalul are în dotare un elicopter, care ajută la transportul mult mai rapid al pacienților care au nevoie de îngrijiri urgente.

O altă observație – spitalul oferă posibilitatea introducerii pacientului în activitățile de voluntariat ale instituției; de asemenea, feedback-ul din partea acestuia este luat în seamă pentru îmbunătățirea sistemului.

Am aflat că vor introduce un nou sistem, începând cu anul viitor, care va ușura munca asistenților, totul fiind făcut prin intermediul smart gadget-urilor.

La ora 10.00 am început vizita în secția de Neurochirurgie vasculară, unde doamna asistent șef – Anju Ahonala – ne-a prezentat structura secției, salonul unde pacientul este internat și îngrijit și aparatele de care se folosesc atât pacienții, cât și personalul medical.

Organizarea secției se face prin folosirea unor panouri pe care asistenții le folosesc pentru a urmări statisticile și fișele de observație.

După vizitarea spitalului, am fost la Federația Finlandeză a persoanelor cu deficiențe de vedere (IIRIS Centre). Institutul a fost înființat în anul 2003, cuprinzând mai multe asociații ce se ocupă de persoanele cu dizabilități de vedere și de auz.

Am avut plăcerea să o întâlnim pe organizatoarea acestui proiect, doamna Raisa, fiind la rândul ei o persoană cu dizabilități, având în companie un cățel antrenat special pentru ea.

Centrul oferă servicii pentru pacienții de toate vârstele, cum ar fi: activități sportive, artistice, dar și suport psihologic. Prin parteneriatul cu alte asociații, pacienții sunt ajutați să fie introduși în societate.

De asemenea, au acces la piscină, camere de socializare, muzeu și magazine cu produse speciale pentru aceștia.

A fost o zi foarte interesantă, cu multe informații noi.

 

 

Miercuri, 08.05.2019

Ziua a treia începe prin vizitarea Centrului de Fizioterapie (FysioGeriatria), clădirea fiind un fost sediu al armatei. Doamna Katja Sohlberg ne-a prezentat sălile de terapie și aparatele de exerciții la care pacienții au acces zilnic prin intermediul unui smart card. Echipamentele de fizioterapie sunt printre cele mai noi, acestea indicând pacientului greutatea, numărul de exerciții și timpul de pauză; acestea nu produc un zgomot inconfortabil, fiind silențioase.

Instituția cuprinde diverse săli unde se fac diferite terapii, precum și o sală de mese, de relaxare, de comunicare și un magazin dotat special pentru pacienți.

În programul lor, pacienții au zilnic activități artistice, iar clădirea este amenajată în așa fel încât aceștia pot efectua exercițiile doar mergând pe hol, unde au atașată o bară specială și câteva desene exemplificative.

La finalul vizitei, am interacționat cu pacienții în timp ce aceștia efectuau diverse terapii.

La ora 13.00 am schimbat destinația și am mers spre Spitalul Mental Care, unde am fost așteptate de doamnele asistente Mayja, Mijia și Merlja. Clădirea a fost ridicată în anul 1960.

Am început vizita prin schimbul de informații referitor la sistemul de sănătate și diferențele dintre țara noastră și Finlanda.

După prezentare, am făcut un mic tur al spitalului, unde am întâlnit pacienți ce sufereau de depresie, probleme mentale și anumite boli neurologice. Saloanele în care aceștia erau internați erau amenajate în așa fel încât pacienții să nu își facă rău din punct de vedere fizic ( fără mobilier, fără acces la geamuri, cu uși securizate).

Am fost impresionate de faptul că pe holuri erau afișate panouri unde erau atașate mesaje ale pacienților/foști pacienți, cu mulțumiri și gânduri pozitive pentru noii pacienți.

Vizita s-a încheiat cu multe zâmbete din partea pacienților și a personalului medical.

 

 

Joi, 09.05.2019

A patra zi – revenim la Amiedu, școala pentru adulți, unde ne întâmpină doamna Heli Pispala-Tapio. Astăzi am avut ocazia să ne prezentăm țara, școala și sistemul de sănătate, studenții fiind foarte încântați de toate acestea. De asemenea, au fost foarte interesați de acest schimb de experiență încât au promis că ne vor vizita.

După masz de prânz, am fost în centrul orașului, Narinkkatori, unde am celebrat ziua Europei prin diferite activități.

Această zi a fost interesantă atât pentru noi, cât și pentru studenții instituției Amiedu.

 

 

Vineri, 10.05.2019

Ziua de astăzi am început-o în Librăria Oodi, cea mai nouă bibliotecă centrală și un loc perfect pentru orice fel de activitate, aceasta cuprinzând o mulțime de încăperi pentru studenți și oameni de toate vârstele, dar și spații amenajate pentru copii. Aceasta este situată chiar în inima orașului Helsinki și prezintă o gamă largă de servicii și facilități. Este deschisă șapte zile pe săptămână, de la începutul dimineții până seara târziu. Biblioteca este un loc unde te poți relaxa și studia într-un mod foarte confortabil. Arhitectura clădirii este o combinație între tradițional și contemporan, fiind o impresionantă carte de vizită pentru arta finlandeză.

Următoarea oprire am efectuat-o la Villa Hakasalmen sau Aurora Karamzin`s house, una din singurele clădiri care mai păstrează stilul imperial în zilele noastre. Cel mai renumit rezident al vilei Hakasalmi a fost Aurora Karamz (1808-1902), care a locuit acolo pană la moartea sa. Aceasta a avut legături cu familia regală, fiind una din cele mai bogate femei din Finlanda, care a înființat mai multe spitale.

Pe lista obiectivelor vizitate se numără și Muzeul Național din Finlanda; acesta se află într-o clădire clasică, frumoasă și recent renovată. Exponatele cuprind artefacte și obiecte ce au legătură cu istoria Finlandei.

Un alt obiectiv turistic îl reprezintă Catedrala Luterană din Helsinki, Tuomiokirkko, situată în Piața Senatului, fiind un simbol al orașului, un element de mândrie pentru finlandezi.

Exteriorul Catedralei este alcătuit din cinci cupole verzi, cu numeroase coloane și figurine presărate pe acoperiș, aspectul fiind unul impresionant. Interiorul cuprinde statui reprezentative, altarul și o orgă aurită, care oferă un contrast extravagant.

De asemenea, astăzi fiind o zi festivă, am avut plăcerea să îl întâlnim pe scările Catedralei pe președintele Finlandei, Sauli Niinisto, care a ținut un discurs despre Ziua sportului.

Deși vremea nu a fost foarte favorabilă, ziua s-a încheiat cu multe amintiri frumoase.

 

prof. Raluca BRAD

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 190

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes