Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este permanent preocupată de pregătirea elevilor săi, dar și de evoluția lor profesională după finalizarea studiilor.
Prin parteneriatele cu firmele angajatoare din domeniul sanitar – clinici și spitale private / de stat, companii de recrutare, urmărim stimularea creșterii angajabilității absolvenților noștri și asigurarea oportunităților de carieră cât mai diverse.
Medicover România este unul dintre partenerii școlii noastre. În ultimii ani, ni s-a alăturat atât în procesul de formare clinică, dar și în procesul de recrutare a absolvenților.
Elevii anului 3 și absolvenții școlii noastre au participat la o nouă întâlnire cu profesioniștii Medicover.
Din partea partenerilor noștri, Medicover România, au fost prezenți: Carmen Filip – Director Îngrijiri Spitalul Medicover Băneasa; Zenovia Chirilă – Asistent Șef Chirurgie Spitalul Medicover Băneasa; Mihaela Timofte – Asistent Șef Maternitate și Neonatologie Spitalul Medicover Băneasa; Laura Vasluianu – Learning & Development Consultant; Marilena Vodislav – Senior HR Business Partner Clinici & Spitale Medicover; Irina Simionescu – Recruitment Manager și Andreea Trifan – Recruiter.
Echipa școlii noastre a fost reprezentată de: prof. Aurelia Șova – Director Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”; prof. dr. Andreea Csolti – Director adjunct; prof. Mioara Marcu – Șef Catedra Nursing și Științe și profesori de specialitate.
Moderatorul evenimentului a fost prof. Sorina Negrei, coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare, responsabil Clubul Absolvenților.
Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă relaxată și deschisă. Reprezentanții Departamentului HR Medicover au prezentat atât oportunitățile de carieră pentru elevii și absolvenții noștri, cât și unele sugestii pentru a obține jobul dorit. De asemenea, cei prezenți au aflat poveștile de succes, foarte captivante, ale asistenților medicali participanți la eveniment.
Doamna Carmen Filip, Director de Îngrijiri Spitalul Medicover Băneasa, absolventă a școlii noastre – Promoția 1993 – 1996, ne-a acordat următorul interviu:
„Ce înseamnă pentru dumneavoastră profesia de asistent medical?
Asistentul medical îndeplinește un rol esențial în sistemul medical și în îngrijirea sănătății. Este una dintre cele mai respectate profesii în România și la nivel internațional și le oferă tinerilor șansa de a cunoaște și de a colabora cu o arie foarte largă de specialități medicale. Aduce numeroase satisfacții, recompense, oportunități și provocări pe măsură. Asistentul medical este mai mult decât un „îngrijitor” al pacienților, care oferă remedii punctuale, este un model de o implicare continuă și de înțelegere a afecțiunilor fiecărui pacient în parte.
Această profesie necesită o pregătire intensă și foarte multe ore de practică pentru că, indiferent de cât de complicată ar putea deveni situația, asistentul medical să poată interveni, alături de medic, pentru binele pacientului. Atunci când supraveghează și monitorizează pacientul, asistentul medical trebuie să fie pregătit pentru orice împrejurare, iar intervențiile sale cer o maximă atenție și instruire profesională, dar și o formă de dăruire pentru cel de care are grijă.
Un bun asistent medical trebuie să dea dovadă, la nivel general, de câteva calități importante: rezistență la stres, o capacitate de organizare impecabilă, răbdare și abilități de ascultare activă, empatie față de pacient, atenție, coordonare și abilitatea de a lucra în echipă.
Cum ați descoperit că doriți o carieră în sistemul medical?
După absolvirea liceului, am dat examenul de admitere la Facultatea de Medicină, fără însă să reușesc și să îmi împlinesc astfel visul de a deveni medic. Dar pentru că sunt o luptătoare care nu renunță ușor, am dat, după o scurtă vreme, admitere la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.
Un rol important în alegerea mea l-a avut doamna dr. Mioara Mincu, dedicată cu totul „Omului” și nevoilor lui, care mi-a călăuzit pașii către această profesie. Am luat examenul de admitere, iar perspectiva mult așteptată de a deveni asistent medical s-a deschis în fața mea. Am urmat școala cu pasiune și cu multă seriozitate pentru că îmi vedeam astfel împlinită dorința de a fi aproape de oameni și de nevoile lor. M-am simțit puternic motivată, iar cei trei ani de formare au trecut repede.
Pe parcursul celor trei ani de studiu, am profitat de orice oportunitate pentru a-mi aprofunda cunoștințele alegând, de exemplu, în cadrul stagiilor de practică, să fac gărzi împreună cu asistentele dornice de a împărtăși din experiența lor, notând și asimilând fiecare informație.
Care a fost primul job și cum ați evoluat de atunci?
Mi-am început cariera în acest domeniu în anul 1996, în cadrul Spitalului Filantropia din București, la Blocul Operator. Aici, am lucrat ca asistent medical generalist, după o perioadă de voluntariat de aproape un an, în care am învățat, zi de zi, tehnici, procedee și protocoale, integrându-mă astfel mai ușor în echipă. Cum am fost mereu atrasă de chirurgie, dorința de a lucra în acest cadru a devenit realitate și, pas cu pas, m-am dezvoltat profesional. Mi s-a oferit astfel ocazia de a intra efectiv in intervenții și de a lua parte la operații ginecologice clasice și laparoscopice.
După această etapă a carierei mele, care a durat aproximativ 12 ani, am căutat să îmi dezvolt și mai mult aptitudinile profesionale. După încheierea unor cursuri de perfecționare în domeniul sanitar, dar și a altor programe de dezvoltare personală și leadership, am obținut poziția de Director de Îngrijiri, în mediul privat.
În prezent, lucrez în Spitalul Medicover din București, în poziția de Director de Îngrijiri, și mă bucur că aici am șansa să continui dezvoltarea profesională, să evoluez. Oamenii din echipă au parte de contextul potrivit pentru dezvoltare, beneficiază de susținerea și autoritatea necesară pentru a lua cele mai bune decizii. Ne unim competențele și împărtășim meritele pentru reușitele pe care le obținem.
De ce ați recomanda tinerilor să vă urmeze în această carieră?
De-a lungul celor 25 de ani de activitate neobosită ca asistent medical, am avut numeroase cazuri importante care au rămas, fiecare, într-o casetă a memoriei de care îți aduci aminte cu satisfacție în diverse momente ale vieții. Îi încurajez pe tinerii de azi să aleagă profesia de asistent medical pentru că este o carieră complexă, cu un puternic angajament uman și social, care deschide nenumărate perspective asupra tehnicilor medicale și respectării protocoalelor, dar care necesită o implicare necontenită, o atitudine deschisă către nevoile pacienților și o asumare profundă a deciziilor și responsabilităților. Dacă tinerii simt această dorință de a face bine celor aflați în situații de nevoie medicală, vor găsi cu siguranță împlinirea și succesul căutate în profesia de asistent medical.
În această profesie, te confrunți în mod inevitabil și cu momente dificile apărute pe un fond de oboseală și stres sau din cauza unei comunicări dificile. Pentru a le depăși, trebuie să fii nu doar un bun profesionist și un bun comunicator, ci și un bun coleg, care dă dovadă, în același timp, de empatie față de pacienți și față de aparținători. Însuflețit de credința și dorința de a face bine, oricât de greu îți este, este important să te pui mereu în postura pacientului și să te întrebi mereu cum ai putea să îl îngrijești mai bine. Când stau de vorba cu colegii mei, îi sfătuiesc să îi trateze pe pacienți așa cum ar face cu o rudă, un prieten, un apropiat care are nevoie de ajutorul lor.
Atunci când sunt întrebată despre profesia mea, dacă este cumva o vocație, dacă cere un talent anume sau dacă am moștenit această pasiune din familie, răspunsul meu nu poate fi decât următorul: e nevoie de toate acestea în activitățile noastre de îngrijire medicală, dar întărite, de-a lungul unor ani buni de experiență, prin studiu, pasiune și disponibilitate pentru nevoile pacientului.
„Ce ai face dacă ai putea să o iei de la capăt?”, aș răspunde simplu că m-aș dedica, din nou, cu o pasiune stăruitoare, acelorași lucruri.”
prof. Raluca Brad