Vă prezentăm partea a II-a a interviului acordat de către dr. Denisa SGÎEA, medic stomatolog, cu Competență Pedodonție și Implantologie orală, la Clinicile DENT ESTET, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale:
1. Se tot vorbește despre menținerea unei alimentații echilibrate. Cum proviziile din supermarket-uri s-au mutat în cămările proprii, ne puteți recomanda modalități de folosire a alimentelor, pentru a menține chiar și sănătatea noastră orală?
Pentru menținerea unei sănătăți orale optime, pe lângă o igienă orală corectă (ce presupune periajul dentar de două ori pe zi, folosirea aței dentare înainte de periaj și completarea cu mijloace auxiliare ce includ apa de gură și/sau dușul bucal, alimentația echilibrată include consumul de legume și fructe, lactate, brânzeturi, carne de pui, pește, oleaginoase și evitarea pe cât posibil sau limitarea carbohidraților, a consumului excesiv de zahăr, sare și grăsimi.
2. Una din cauzele parodontopatiei este și ocluzia incorectă. De asemenea, bruxismul poate fi corectat printr-un ghidaj corect al dinților frontali și al caninilor. Există tehnologii minim invazive de asigurare a acestui ghidaj?
Ocluzia dentară corectă are un rol foarte important pentru sănătatea noastră orală, determinând o reacție în lanț, în cazul în care suprapunerea între arcade nu e corectă.
Îndreptarea dinților este un procedeu la care atât părinții, cât și adulții fără copii se gândesc aproape în orice moment al vieții, atunci când medicul ortodont le face această recomandare pentru a corecta funcțional și estetic dinții. Purtarea aparatului dentar nu este un demers 100% estetic, ci reprezintă o soluție medicală prin care se corectează anomalii la nivelul mușcăturii și al oaselor maxilare.
La ce vârstă se recomandă să purtăm un aparat ortodontic? Momentul ideal în care ar trebui să purtăm un aparat de corecție este în copilărie sau adolescență; deoarece creșterea osoasă încă nu s-a încheiat și se poate realiza mai ușor modelarea osoasă. Cu toate acestea, datorită tehnologiei care este acum disponibilă, aparatele ortodontice sunt foarte eficiente chiar și la vârsta adultă fiind capabile să rezolve afecțiuni precum: migrările dentare, spațierile sau înghesuirile dintre dinți, anomalii dento-maxilare și la nivelul mușcăturii.
Un aparat ortodontic invizibil poate fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru cei care pun foarte mare accent pe aspectul estetic sau atunci când mediul social contează foarte mult pentru dezvoltarea personală, dar și financiară.
Cu ajutorul aparatului lingual Incognito se pot realiza cu succes tratamente ortodontice atât la pacienții tineri, cât și la cei cu vârstă înaintată.
Aparatul dentar invizibil este un produs discret care va îndrepta dinții într-un mod extrem de eficient, în timp ce pacientul își poate continua activitățile zilnice, fără disconfort estetic sau social. De obicei, artiștii, jurnaliștii sau persoanele care lucrează frecvent cu publicul sunt cele care optează pentru astfel de aparate dentare linguale.
Precizia și modul în care aparatele ortodontice sunt realizate și montate se datorează tehnologiei de ultimă oră CAD/CAM, care este responsabilă atât de scanarea amprentei dentare cât și de realizarea brackets-ilor.
Datorită acestor tehnologii, aparatele linguale sunt personalizate pe baza amprentei dentare precizia de montare, dar și calitatea componentelor este foarte mare, iar șansele de atingere a obiectivelor pacientului sunt de 100%.
3. Cum ne preocupăm de asanarea dinților? Se mai recomandă detartrajul la 6 luni sau s-a redus acest interval? Lipsa detartrajului diminuează sistemul imunitar al persoanei?
Asanarea cavității bucale, adică eliminarea unui focar de infecție dentară, reprezintă manopera de igienizare dentară profesională care este realizată în cabinetul stomatologic, de două ori pe an și constă în următoarele etape : detartraj, airflow, periaj și fluorizare.
Controalele periodice și stabilirea intervalului optim de realizare a manoperelor de profilaxie sunt stabilite de medicul stomatolog, individualizat, în funcție de nevoile și de afecțiunile fiecărui pacient. În mod normal, pentru o bună sănătate orală, este recomandat ca ședința de profilaxie să se desfășoare de două ori pe an, în cazul adulților, adolescenților, copiilor peste 6 ani, care au o stare bună de sănătate dentară, fără alte leziuni, sau de patru ori pe an în cazul copiilor mai mici de 6 ani. În această situație, ședințele de profilaxie cuprind periajul profesional și fluorizările).
4. În ciuda haosului social generat de coronavirus, se impune să ne menținem zâmbetul. La modul propriu, recomandați-ne repere importante în păstrarea unui zâmbet sănătos.
Pentru păstrarea unui zâmbet sănătos este nevoie de un organism sănătos, pentru că zâmbetul nu este independent de organism, el trebuie privit ca un ansamblu, ca un tot unitar. Sistemele și organele sunt interconectate și interdependente unul de celălalt, astfel încât alimentația, stilul de viață (mai mult sau mai puțin activ, sedentar, sportiv, etc), profesia (este cunoscut faptul că anumite categorii profesionale prezintă o mai mare predispoziție către dezvoltarea anumitor afecțiuni dentare: cofetarii, muzicienii, vopsitorii etc..), statutul social și mediul (rural sau urban) sunt doar o parte din reperele de care să ținem seama atunci când vorbim despre păstrarea zâmbetului.
5. „Țara arde și babele se piaptănă!” – este un slogan mereu la modă, întrucât orice tendință ar înregistra premonițiile actuale, există preocuparea pentru aspectul estetic. Însă, aspectul estetic al dinților se asociază doar cu păstrarea sănătății fizice și psihice a fiecăruia dintre noi. Albirea dinților este un moft sau o necesitate? Ce tehnică de albire a dinților recomandați? Ce eficiență în timp are o astfel de intervenție?
Genetica și dieta joacă un rol extrem de important în ceea ce privește culoarea dinților. Pornind de la zestrea genetică inițială a fiecăruia, fumatul, mâncărurile colorate, unele băuturi precum cafeaua și ceaiul modifică în timp culoarea dinților. Pentru a reda frumusețea zâmbetului, culoarea dinților este un element important și albirea acestora devine o necesitate și o dorință insațiabilă pentru cei nemulțumiți de culoarea propriilor dinți.
Tratmentul este indicat pacienților cu dinți sănătoși, fără afecțiuni odontale, parodontale, fără senibilitate dentară, fără obturații, lucrări protetice, dar și minorilor sub 16 ani.
Tehnica de albire utilizată în cabinet este aleasă de medicul stomatolog în funcție de statusul pacientului și de gradul de dificultate în obținerea nuanței dorite. Pentru păstrarea rezultatului pe termen lung este indicat să se evite alimentele și băuturile cu potențial colorant, să se păstreze și acasă o igienă dentară riguroasă, să se efectueze controale periodice în cabinetul stomatologic.
6. Puteți face o trecere în revistă a afecțiunilor care se asociază neglijării sănătății dentare?
Neglijarea problemelor dentare este practic un sport național la români. Ei oricum își neglijează sănătatea, însă pe cea dentară reușesc să o facă cu brio. Vorbim despre probleme dentare cu resturi radiculare, lucrări protetice incorect adaptate sau deteriorate, care provoacă iritări permanente ale mucoasei bucale, obrazului, limbii. Netratate, apar ulcerații care nu se vindecă, iar ulcerația este elementul principal care duce la instalarea unei tumori. Bacteriile nocive care se dezvoltă pentru că dintele se infectează, pot provoca un cancer bucal, dar pot ajunge la inimă, la creier și în stomac, generându-se boli grave.
Există studii care au dovedit legătura directă între boala parodontală și bolile cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul cerebral. Datorita infecțiilor netratate (complicații ale cariei dentare) pancreasul nu mai funcționează normal, întrucât bacteriile din cavitatea orală îl afectează și produce insulină în mod necorespunzător apărând diabetul de tip 2.
În cazul copiilor, infecția provocată ca urmare a netratării cariei dentare, afectează indicatorii VSH si ASLO și scade imunitatea organismului copilului.
Mai mult de jumătate din populația României alege să meargă la dentist, doar când durerea devine insuportabilă.
În calitate de medic și ținând cont de actualele momente sociale, vă reamintesc tuturor că, a preveni este mai usor decât a trata!
Interviu realizat de: prof. Adriana PĂUNESCU
Responsabil Clubul Absolvenților