Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Florence Nightingale: mai are relevanță și astăzi?

30 noiembrie și 1 decembrie - zile libere

Zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie sunt, potrivit legislaţiei în vigoare, sărbători legale în car...

Rezultatele Concursului „Învățați să ajutați!”

Proiectul Educativ „Învățați să ajutați!”, implementat în peste 50 de licee, şcoli generale,  c...

GlicoDay – ediție online

 În fiecare an, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” marchează Ziua Mondială a Diabetului...

Ziua Mondială a Diabetului 2020

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost...

  • 30 noiembrie și 1 decembrie - zile libere

  • Rezultatele Concursului „Învățați să ajutați!”

  • GlicoDay – ediție online

  • Ziua Mondială a Diabetului 2020

Florence Nightingale: mai are relevanță și astăzi?

Florence Nightingale: mai are relevanță și astăzi?

Anul acesta, Fundația Florence Nightingale (FNF) a organizat o serie de activități cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale.

Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere și desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei. Deși evenimentele au fost oprite din cauza pandemiei, 2020 este anul în care fiecare asistent medical și moașă a fost chemat să-și ofere sprijinul în lupta cu noul coronavirus.

Câtă dăruire, onoare și sacrificiu am putut vedea! Asistenții medicali, prin curajul lor, asigură sănătatea populației.

2021 va fi o continuare a acestui an important, un moment în care putem onora cu adevărat asistenții medicali și moașele, sărbătorind-o pe Florence Nightingale și ducând mai departe moștenirea sa.

În următoarele două săptămâni, FNF va marca momentul în care Florence Nightingale a plecat din Londra spre Crimeea (la 21 octombrie) cu 38 de asistente medicale și a ajuns în Turcia (pe 4 noiembrie) pentru a îngriji soldații răniți în timpul războiului din Crimeea.

 Dar ce a făcut Florence în Turcia încât să considerăm relevant și astăzi? Paralelele sunt izbitoare.

1. Spălarea mâinilor: Florence și-a folosit influența în fața puterii politice din Marea Britanie și a negociat condiții mai bune pentru soldați. Ea a furnizat dovezi ale ratei mortalității; soldații mureau nu din cauza rănilor produse în luptă, ci din cauza complicațiilor provocate de infecții. Florence a înțeles că spălarea mâinilor este primul principiu de prevenire și control al infecțiilor și a spus: „Fiecare asistentă ar trebui să fie atentă să se spele pe mâini foarte frecvent în timpul zilei. Dacă și fața ei este spălată, cu atât mai bine.”

2. Spațiul în care se acordă îngrijirile: Când Florence a ajuns la Scutari Barracks, o cazarmă a armatei turcești situată în partea asiatică a Istanbulului, Turcia, a fost îngrozită de condițiile în care erau îngrijiți soldații. Aceștia zăceau pe pământul rece și umed sau pe podelele improvizate ale camerelor supraaglomerate, la o distanță foarte mică unul de celălalt, în condiții insalubre. Nu existau provizii pentru miile de soldați care aveau nevoie de îngrijire, nu erau nici măcar pansamente curate. Ea a transformat imediat cazarma în spital, a adus paturi noi, care au fost plasate la o distanță sigură unul de celălalt, limitând astfel riscul de infectare încrucișată. Amenajarea acestui spital și sistemul dezvoltat de Nightingale au fost preluate în întreaga lume și rezultatele se pot vedea și în Spitalele NHS Nightingale din zilele noastre.

O altă paralelă cu pandemia de astăzi a fost apelul ei pentru asistenți voluntari care să i se alăture în Scutari Barracks, similar cu cererea ca asistenții medicali și moașele care s-au retras din activitate să se întoarcă în sistemul medical și să ajute, în prima linie, la creșterea capacității de îngrijire a celor afectați de Covid-19.

Fundația Florence Nightingale va marca, astfel, călătoria lui Florence în Crimeea în următoarele două săptămâni. Va organiza o conferință virtuală, „Nightingale 2020”, care va permite asistenților medicali și moașelor din întreaga lume să se reunească online pentru a împărtăși impresii din practica profesională.

O altă acțiune vizează strângerea de fonduri pentru a sprijini asistenții medicali și moașele din prima linie prin apelul numit „Florence Nightingale White Rose”. Fiecare poate să cumpere un trandafir alb în cinstea unui asistent medical sau unei moașe. Trandafirii donați se vor transforma într-un afișaj floral la Westminster Abbey.

Lucrarea de pionierat a lui Florence, în prevenirea și controlul infecțiilor, este continuată și astăzi în practica noastră medicală.

Fiecare asistent sau moașă este modelat conform imaginii lui Florence. Cu toții sunt moștenirea ei astăzi. 

Florence Nightingale a predat lumii o lecție care nu trebuie uitată.

Are relevanță astăzi? Spălarea mâinilor, asigurarea unui spațiu dedicat îngrijirilor, păstrarea distanței între pacienți.... da, ea este!

 

autor: prof. Greta Westwood - director executiv - Florence Nightingale Foundation

sursa: nursingtimes.net

sursa foto: readandcobooks.co.uk

 

prof. Raluca Brad

prof. Mirela Avram

Citit 354 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2020 18:23
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG