Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Experiențe europene - octombrie 2019

ZIUA MONDIALĂ A INIMII 2020

Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa pop...

O nouă reușită a echipei școlii noastre

Săptămâna trecută, în baza Ordinului de Ministru nr. 5628 / 25.09.2020, la inițiativa Asociației Șco...

Crește numărul de atacuri online împotriva mediului educațional

În contextul creșterii popularității predării online, experții au identificat din ce în ce mai multe...

ANUNȚ

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a analizat atent recomandările specialiștilor, situația e...

  • ZIUA MONDIALĂ A INIMII 2020

  • O nouă reușită a echipei școlii noastre

  • Crește numărul de atacuri online împotriva mediului educațional

  • ANUNȚ

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

Experiențe europene - octombrie 2019

Experiențe europene - octombrie 2019

Trei elevi ai şcolii noastre au luat parte în perioada 07 – 18 octombrie 2019 la primul schimb de experiență European Nursing Module  ( ENM ) din acest an școlar.

Flavia Căloiu Belușică și Gabriel Răducanu au participat la schimbul desfășurat la Hanze University of Applied Sciences - cea mai mare universitate tehnică și profesională din nordul Olandei, situată în orașul Groningen. Brândușa Buligan Nicolae a fost la Berna – Elveția, la Berner Bildungszentrum Pflege.

În cadrul sesiunii de diseminare a informațiilor au prezentat experienţele lor profesionale şi culturale câştigate în stagiile de instruire clinică desfăşurate pe perioada schimburilor și au oferit detalii despre sistemele de sănătate și de învățământ sanitar din țările gazdă.

Iată impresiile lor finale:

 

Gabriel Răducanu: „Am cunoscut o cultură diferită, obiceiuri diferite, un sistem medical dezvoltat și performant. Am apreciat în mod deosebit grija și respectul pe care îl oferă cadrele medicale pacientului. Îmi doresc să fiu și eu capabil să ofer același sprijin și atenție, să pot să zâmbesc și să ofer zâmbete celor care au nevoie.”

 

Flavia Căloiu Belușică: „A fost o experiență bună pentru mine. Am adus acasă faptul că poți să fii drăguț, amabil la locul de muncă, poți lucra cu zâmbetul pe buze. De asemenea, am convingerea că asistentul are puterea de a lucra și de a face cu adevărat ceva pentru binele pacienților. Foarte important este să nu uităm să acordăm respect.

În Olanda, este esențial ca asistenții să fie oameni educați deoarece se axează pe îngrijirile de calitate. Este vital ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate în care statul investește.

Am constatat că și olandezii se confruntă cu problema îmbătrânirii populației și au unele temeri legate de acest aspect.

Aș mai adăuga faptul că pe parcursul acestui schimb interacțiunea cu ceilalți este foarte importantă, de aceea cunoașterea limbii engleze este esențială.”

 

Brândușa Buligan Nicolae: „Am dorit să iau parte la acest schimb încă de când am intrat în școală. Mi-am dorit să aflu mai multe chiar din anul I și am participat la schimburile cu studenții sosiți la noi în țară. La început, am avut tot felul de întrebări: Merită sau nu un schimb ENM în Elveția? Mă voi descurca? Ce fac cu familia? Îmi vor ajunge banii? La toate aveam să găsesc răspunsurile pe parcurs.

Cei din Elveția au fost foarte deschiși. Nu am simțit vreun moment că sunt „în plus”. Peste tot am întâlnit o atmosferă de colaborare, pe care nu am simțit-o în altă parte. Nu am simțit agitația, stresul. Nimeni nu se grăbește niciodată și totuși nu întârzie!

Cu toate acestea, ceva parcă mi-a lipsit. Nu aș putea să spun că sunt oameni reci, însă parcă totul este prea „perfect”. Nu știu dacă aș pleca să lucrez acolo. Sau dacă aș alege acest drum, după un timp m-aș întoarce în țară.”

 

prof. Raluca Brad

                                        

Citit 825 ori Ultima modificare Duminică, 01 Decembrie 2019 01:44
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG