Luni, 25 mai a.c. a avut loc sesiunea de diseminări a proiectelor europene derulate de școala noastră în lunile aprilie și mai. SPSCD a înregistrat două premiere în ceea ce privește schimburile de experiență internaționale prin prezența elevilor noștri în Bulgaria și Italia.

{youtube}TnUpksjGViE|550|360{/youtube} 

 

SCHIMBUL ENM – Mai 2015

 

Elevii Claudia Săndulescu ( II G – AMG ) și Octavian Balaș ( II F – AMG ) au participat în luna mai la schimbul ENM desfășurat pentru prima dată în Reggio Emilia, în nord – estul Italiei. Timp de două săptămâni au luat parte la discuții și seminarii la Universita degli Studi di Modena e Reggio Emilia și stagii clinice în spitale de renume.

Sistemul național italian de sănătate (SSN) a fost înființat în anul 1978, iar principiile fundamentale sunt: universalitatea, egalitatea și justiția. Acest sistem previne excluderea persoanelor care au un venit inexistent sau fluctuant (săraci, persoane vârstnice, imigranți ilegali etc). Prin Constituție este garantată asigurarea unui set de activități, servicii și proceduri pentru toți cetățenii, în mod gratuit sau prin plata unui tichet a cărui valoare depinde de venitul persoanei, de situația socială sau de afecțiunea de care suferă.

Pentru a deveni asistent medical în Italia trebuie să urmezi cei trei ani de cursuri universitare, apoi urmează specializarea de 2 sau 3 ani, timp în care poți deja să lucrezi.

Pentru absolvire este necesară obținerea de 180 ECTS, examenul final constând în prezentarea unei lucrări de disertație. „În stagiul clinic, în primul an, studenții sunt doar observatori, în anul al doilea pot efectua unele tehnici, pot administra anumite tratamente bolnavilor, iar în ultimul an au acces la toate procedurile.” – a povestit Claudia Săndulescu.

Stagiul de practică al elevilor noștri s-a desfășurat la Spitalul „Santa Maria Nuova”, pe mai multe secții printre care: Neurofiziologie, Chirurgie – Oncologie, Chirurgie – Urologie, Cardiologie.

 

Octavian Balaș: „În stagiul clinic am fost însoțiți de asistenți medicali sau studenți care ne-au oferit toate informațiile necesare și ne-au răspuns la toate întrebările. Din primele momente am sesizat profesionalismul întregii echipe medicale și importanța pe care o acordau comunicării cu pacienții.”

 

Claudia Săndulescu: În Italia am observat că medicii și asistenții formau o echipă unită, toți fiind foarte buni prieteni, renunțându-se complet la formulele protocolare. În acest schimb de experiență am aflat multe informații despre sistemul de sănătate italian, despre modul de lucru al asistenților medicali de acolo, despre felul în care interacționează cu pacienții. A fost o experiență frumoasă și mă bucur pentru că am fost mesagerul școlii noastre pentru prima oară în Italia. Participarea la acest schimb poate constitui atât un punct important în C.V.-ul meu, cât și o experiență practică și utilă pentru cariera mea de asistent medical. Recomand tuturor să participe!”

 

Octavian Balaș: „Mi-am dorit să particip la acest schimb de experiență pentru că reprezintă o șansă bună de a interacționa cu alte persoane, de a acumula experiență profesională și personală. Acest schimb de experiență constituie un atu pentru dobândirea unui job atât în țară, cât și în străinătate.”

 

 

 SCHIMB DE EXPERIENȚĂ AMF - PLOVDIV, BULGARIA

 

Tot în luna mai, SPSCD a organizat pentru prima dată un schimb de experiență internațional și pentru elevii de la calificarea AMF. Claudia Stanciu ( I A – AMF ) și Andreea Șerban ( I B – AMF ) au fost pentru două săptămâni în Bulgaria, la Medical College din Plovdiv.

Instituția de învățământ s-a înființat în anul 1942 și este parte a Universității de Medicină și Farmacie din Plovdiv. Diferitele perioade ale existenței și dezvoltării sale au marcat deschiderea a șapte specializări, disponibile și azi: Asistent de farmacie; Asistent medical generalist; Tehnică dentară; Fizioterapie; Asistent de laborator clinic; Tehnică radiologică; Inspector de sănătate publică.

Elevele noastre au participat la mai multe cursuri împreună cu colegii bulgari, de exemplu cel de Tehnică farmaceutică, unde au observat și au luat parte la procesul de preparare a unor substanțe medicamentoase. Au vizitat mai multe farmacii și au putut face o comparație între modul de organizare al acestora din țara noastră și cele din Bulgaria. Programul a fost unul variat, elevele noastre participând și la diferite activități cu caracter cultural ( vizite la obiective turistice sau participarea la Parada steagurilor, cu ocazia Zilei Europei, împreună cu organizația ESN Plovidv și alți studenți din programul Erasmus ).

 

Andreea Șerban: „Ne bucurăm pentru că am fost primii elevi de la calificarea AMF care au participat la un schimb de experiență internațional. Totul a fost foarte frumos, profesorii și elevii bulgari ne-au primit foarte bine. Îi sfătuiesc din tot sufletul pe colegii mei de la AMF să aplice pentru acest schimb. Pentru noi a fost o experiență interesantă, impresionantă, de neuitat. Am legat prietenii, am îmbinat utilul cu plăcutul, cum se spune, am mers la cursuri, dar am avut și timp liber. Orașul Plovdiv este un oraș vechi, foarte frumos, cu multe obiective turistice și urmează să fie Capitală culturală europeană în anul 2019. Impresiile noastre sunt la superlativ! Ținem să mulțumim școlii pentru această oportunitate, pentru susținere și pentru că a făcut posibilă această experiență pentru calificarea AMF. Ne dorim să participe cât mai mulți dintre colegii noștri, îi asigur că nu vor regreta!”

 

 

PROIECT ERASMUS+ - PAFOS, CIPRU

 

În cadrul sesiunii de diseminări, elevii participanți la Proiectul Erasmus+ – „Performing Abilities in European Nursing Care”, desfășurat la Clinica Royal Medical Center din Paphos, Cipru, în perioada 01 – 22 aprilie 2015, ne-au prezentat impresiile lor. Programul a presupus un stagiu clinic de 3 săptămâni pentru 10 elevi din anul II, pentru Modulul Nefrologie, urologie și nursing în afecțiunile renale și pentru 10 elevi din anul III, pentru Modulul Oncologie și nursing în oncologie

Programul a cuprins cursuri de pregătire profesională teoretică, cursuri de pregătire lingvistică pentru limba engleză și limba neogreacă, cursuri de pregătire pedagogică și culturală, vizite culturale.

 

Ana Maria Beldie ( II J – AMG ): „Vă spun sincer că nu veți regreta dacă veți participa la acest program. Este o experiență inedită. Aveți ocazia să vedeți cum se desfășoară lucrurile într-o altă țară, veți face comparație, veți trece prin filtrul personal ceea ce vedeți atât în materie de cultură, mentalitate, cât și în materie medicală, evident.” Ana a încheiat prezentarea cu urmatoarea „poveste”:

„Povestea noastră a început în miez de iarnă și a continuat sub razele soarelui mediteraneean. Povestea noastră a început cu alpha, beta și gama.

Povestea noastră a început într-o confuzie generală, bombăneli și comentarii.

Povestea noastră a început cu o supradoză de necunoscut și scepticism.

Povestea noastră a începu cu omul care ne-a alergat cu varga ca pe niște rațe bezmetice ca să ne adune într-un grup și să ne unească.

Povestea noastră a continuat în saloanele Clinicii Royal Artemis, pe nisipuri, printre stânci, sub clar de lună, în bătaia brizei calde, în recepția Hotelului Paphos Garden (…).

Povestea noastră a continuat în acorduri grecești și mirosul sărat al apei.

Povestea noastră a continuat în microbuz, la întoarcere, sub ochelari și fețe triste.

Povestea noastră s-a scris datorită fiecăruia dintre noi (…).

Povestea noastră este unică și merge mai departe.”

 

Florinel Florescu ( II B – AMG ): „A fost o experiență nouă pentru mine. Mi-a adus numai lucruri bune. Nu regret nicio secundă că nu am renunțat la acest proiect, deși la început m-am gândit și la acest lucru. Acum mă bucur pentru decizia aleasă! Cel mai important a fost că am avut lângă mine oameni extraordinari, mă refer atât la colegii mei, cadrele didactice, dar și la cei pe care i-am întâlnit în Cipru. Pentru mine această experiență a fost ca o șansă în viață pe care o ai doar o dată și trebuie să profiți de ea. Dacă mi s-ar oferi o a doua șansă, aș participa încă o dată!”

 

 

Dir. Prof. Daniela Stoian

„Un lucru foarte important pentru elevii școlii noastre este deschiderea către experiențele europene. Nici nu vă imaginați ce înseamnă pentru voi, cei care nu ați fost, o experiență europeană. Dar vă vor spune cei care au participat și care cred că de fiecare dată o vor face altfel, vor transmite cu alte gânduri, iar emoțiile vor fi permanente. În primul rând îi voi mulțumi d-nei prof. Larisa Bănică, coordonatoarea directă a tot ce înseamnă proiecte internaționale, d-nei prof. Maria Pârlog și d-rei prof. Lidia Moise, d-nei prof. Anca Grecu, care a făcut un pas extraordinar prin primul schimb pentru AMF. Totul este din cauza, și dați-mi voie să folosesc acest cuvânt, tenacității d-nei prof. Larisa Bănică, cea care a deschis o anumită legătură către universități sau alte școli similare cu a noastră. Mă bucur că de fiecare dată numărul elevilor care doresc să primească experiența celor care au plecat este din în ce mai mare. Mă bucur că, la fel de bine, doriți și voi să transmiteți. Am rugămintea să o faceți și alături de alți colegi ai voștri. Dorința școlii noastre este să vă ajutăm să plecați pe cei care doresc să lucrați în străinătate. Dar, pe de altă parte, cred că undeva în suflet mai rămâne o părticică ce dorește să rămâneți aici, alături de noi. Este alegerea voastră! Vă sprijinim indiferent ce hotărâre luați. Peste tot pe unde veți merge, să fiți mândri că ați absolvit cea mai bună școală postliceală. Și nu o spun doar pentru că așa simt! Am auzit oameni, care au cunoscut elevi ai școlii noastre și au spus că aceștia sunt cei mai bine pregătiți. Sunteți cei mai buni, să fiți mândri! Felicitări!”

 

 

Prof. Maria Pârlog

„Eu sunt veterană. Recunosc că încerc un sentiment de mândrie, dar și unul că ar trebui să vină alții care să continue ceea ce am început. Eu îmi asum că am început ENM-ul, sigur eu fiind lângă d-na dr. Mioara Mincu. Am început acest proiect extraordinar care s-a derulat pe o perioadă lungă. Am văzut cum crește această școală pe linia relațiilor internaționale. Așa cum am mai spus, meritul este al d-lui dir. gen. prof. dr. Alexandru Ioan Mincu. Iar, în ultimii doi ani și ai d-nei dir. Daniela Stoian, care a depășit chiar ceea ce speram noi a se întâmpla, adică relațiile cu universitățile din ENM. Mă bucur că atât de mulți ați fost plecați, mă bucur că există posibilitatea să plece și mai mulți. Mulțumesc celor care au aplicat la aceste proiecte. Mulțumesc d-rei prof. Lidia Moise, care a făcut posibilă experiența cu Cipru, atât anul trecut, cât și anul acesta, împreună cu cei mai buni elevi ai noștri. Mulțumesc celor care au mers acolo și au arătat lumii că suntem buni, disciplinați, responsabili și că putem să lucrăm în orice țară a lumii. Eu personal vă sfătuiesc să mergeți în afară, dar să rămâneți să lucrați în țara voastră. Dezrădăcinarea nu este chiar cel mai frumos lucru. Și dacă plecați acolo, să vă întoarceți unde vă sunt rădăcinile.”

 

 

Prof. Lidia Moise

„Sunt mândră deoarece fac parte din echipa de profesori și elevi ai acestei școli din anul 2009. Am vrut să împlinesc misiunea și viziunea școlii, propusă de dl. dir. gen. prof. dr. Alexandru Ioan Mincu, referitoare la proiectele europene. Am reușit să obțin finanțarea a două proiecte prin intermediul Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării profesionale, adresate elevilor care sunt în pregătire profesională. Elevii au avut ocazia prin aceste două proiecte europene finanțate să meargă în stagii clinice, într-o clinică privată din Paphos, Cipru. Am reușit astfel să calificăm asistenți medicali la standarde europene înalte, așa cum ne-am propus. A fost o experiență deosebită. Sunt foarte importanți oamenii cu care mergi acolo. Elevii noștri ne-au făcut mândri că sunt elevi la această școală, că suntem profesorii lor. Vă aștept și sper ca umătorul proiect să fie de asemenea finanțat și de data aceasta să poată merge 32 de elevi, în două țări din Uniunea Europeană. Îmi doresc din suflet să iasă și acest proiect și să aibă succes!”

 

 

Prof. Anca Grecu, șef Catedra AMF

„Este pentru prima dată când elevii de la calificarea AMF pleacă la un schimb într-o altă țară europeană. Suntem defavorizați puțin pentru că nu avem școli în Europa care să pregătească timp de 3 ani asistenți de farmacie. Dar am găsit în Bulgaria o universitate care ne-a primit cu brațele deschise. Cele două eleve ale școlii, din anul I, au venit extrem de încântate de acolo. Felicitări tuturor elevilor participanți la aceste proiecte, felicitări echipei de profesori care se ocupă de aceste activități. Mulțumesc, Larisa Bănică și sper să continuăm!”

 

 

Ramona Guțu, director de Comunicare al SPSCD

„De cinci ani de când sunt în școală mă bucur să văd tot mai multe astfel de evenimente, tot mai multe schimburi internaționale. Mă bucur de câte ori primesc impresiile participanților pentru a le publica pe site-ul școlii. Îmi doresc să participe cât mai mulți dintre voi la aceste schimburi care vă dezvoltă pe toate planurile: personal, profesional, cultural și în ceea ce privește comunicarea într-o limbă străină. O astfel de experiență vă pregătește pentru viață și este foarte frumos că se întâmplă.”

 

 

Prof. Larisa Bănică, coordonator Proiecte și Programe Internaționale SPSCD 

„Toți participanții la schimburile internaționale au primit burse din partea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Fiecare poate participa la aceste schimburi de experiență. Fiecare are ceva special. Iar asta vă poate face să vreți mai mult și să fiți mai buni. Contează să învățați din fiecare experiență.

În ultimul timp au fost multe proiecte, multe diseminări. Urmează diseminarea elevilor de la calificarea BFKT, participanți la un schimb de experiență de două săptămâni, în baza acordului bilateral încheiat cu Ami – Foundation, Amiedu din Helsinki – Finlanda. Toate acestea ne fac să fim mândri că suntem profesori, respectiv elevi în această școală.”

 

( prof. Raluca Brad )

 

{gallery}stories/2015/experiente-europene-ale-elevilor-scolii-noastre{/gallery}

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 367

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes