Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” a organizat marți, 6 iunie 2023, Conferința „Carnet de Părinte de Elev”, o dezbatere despre educație, valori și responsabilitate cu doi dintre cei mai cunoscuți specialiști în educație: Psiholog Prof. Univ. Dr. Dragoș Iliescu și  Sociolog Dr. Gelu Duminică, Cadru Didactic Asociat la Universitatea din București, alături de Eduprenor Prof. Univ. Dr. Alexandru Ioan Mincu și moderatorul Cati Lupașcu, Redactorul Șef al Revistei Cariere.

Evenimentul găzduit de Hotel Novotel a fost dedicat părinților care doresc să descopere pârghiile prin care copiii lor pot fi sprijiniți pentru a-și descoperi adevăratul potențial.

„Să vorbești astăzi despre o educație de succes, în condițiile unei crize sistemice este un act de mare curaj. Ne bucurăm că am îndrăznit, prin organizarea evenimentului CARNET DE PĂRINTE DE ELEV, găzduit ieri de Hotel Novotel. Așa cum maioneza care se taie trebuie reparată dintr-un colț, adăugând noi ingrediente, și noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că merită să îți focalizezi atenția asupra școlii unde învață copilul tău și unde mai ai șansa și puterea de a construi ceea ce-ți dorești ca părinte pentru copilul tău, decât asupra sistemului de educație în ansamblu.          
A fost o întâlnire minunată cu părinții preocupați de reușita copiilor lor și le mulțumim invitaților noștri Dragoș Iliescu și Gelu Duminică pentru ideile valoroase pe care le-au adus în fața audienței noastre.
Am vorbit despre:      
– hard și soft skills, despre valoarea educației STEM și despre importanța pentru succes academic și profesional a competențelor sociale,     
– despre copii, părinți și școli care învață continuu  
– despre rolul fiecăruia dintre stakeholderi în leadershipul educațional: părinte, școală, profesor, elev 
– despre followership

„E mult mai ușor să trimiți o misiune pe lună decât să crești un copil”, a afirmat Dr. Alexandru Ioan Mincu, Președintele Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” în deschiderea evenimentului. Cu cât efortul academic e mai mare, cu atât ne dăm seama că să fii părinte înseamnă să fii optimist și să crezi într-un viitor.

De ce „Carnet de Parinte de Elev ”?

Este o metaforă prin care organizatorii evenimentului au dorit să transmită că școala are nevoie ca părinții să fie alături în procesul de educație, și, mai mult, să se profesionalizeze în profesia de părinte. „Aceasta presupune să vă supuneți unui proces educațional, pentru că lucrurile sunt într-o continuă schimbare, iar ținta în educație este una mișcătoare, în viitor. Nu știm exact cum va arăta societatea de mâine și e greu să ne pregătim. Încercăm să găsim carierele viitorului, dar, de fapt, ar trebui să fim pregătiți să vedem necunoscutul din ochii copiilor la acel moment. De aceea, trebuie să conștientizăm că nu numai elevul învață. La școală și părintele trebuie să învețe. De asemenea, școala trebuie să învețe. O școală perfectă, pe care o idealizăm, este un mediu care se schimbă în fiecare zi, care se adaptează, care poate să aducă în câteva zile ce e mai nou în știință, să fie o efervescență continuă”, este de părere Dr. Alexandru Ioan Mincu.

Pe de altă parte, carnetul de note vine cu o conștientizare a faptului că punerea accentului pe note nu este lucrul cel mai bun în educație.

„Există această inflație a notelor și tindem să asimilăm valoarea unei școli după media de intrare a copilului. Un copil de nota opt sau nouă e un copil perfect, un copil de 9,90 e un copil cu un handicap mare în ceea ce privește dezvoltarea emoțională, un handicap, de altfel, care se va vedea după câțiva ani de la terminarea școlii, când va fi prea târziu”, a mai spus Alexandru Ioan Mincu.

Valoarea unui om nu poate fi dată de nota din carnet, iar valoarea unei școli, în aceeași măsură. De aceea, conducerea Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” le propune părinților să lucreze împreună cu școala copiilor lor, pe care să o perceapă ca pe un furnizor de servicii educaționale. Valoarea copilului sau a părintelui sau a școlii nu este reflectată de note, ci de implicare, de responsabilitate, de dragoste și de motivația de a învăța continuu.

Concluzia: Educația este BUCURIE, dar și DRAGOSTE. Iar dragostea presupune concomitent implicare, efort și responsabilitate. Asta am avut de dăruit părinților de elevi care au dorit să participe la evenimentul nostru. Și pentru că tot am vorbit de evaluare și ne place și să glumim, invitații noștri au plecat acasă cu un CARNET care să le ajute în autoevaluarea competențelor de PĂRINTE DE ELEV.

Le mulțumim și partenerilor noștri de la Revista CARIERE, care ne-au sprijinit în organizarea și promovarea evenimentului precum și moderatorului evenimentului Cati Lupașcu, redactor șef al Revistei CARIERE.” – a relatat Ramona Bandrabur – Director Comunicare – Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu”

 

Prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 364

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes