Elevii de la calificarea Asistent Medical de Farmacie au desfășurat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, sărbătorită în fiecare an pe data de 14 noiembrie, o activitate cu titlul „Diabetul o boală gravă cu o abordare complexă”, în cadrul căreia au aflat informații utile despre prevenirea diabetului și educarea pacienților cu privire la acesta. Prezentările au fost susținute de către elevi din anul I sub îndrumarea cadrelor didactice din colectivul Catedrei de Farmacie. Evenimentul a fost apreciat pentru calitatea informațiilor și a discuțiilor purtate liber pe această temă.
La evenimentul organizat de Catedra de Farmacie în sediul din Str. Valter Maracineanu, au participat peste 40 de elevi din anii I si III. Elevii au prezentat in detaliu anatomia si fiziologia pancreasului, rolul endocrin, precum si disfunctiile si afectiunile acestuia. Doamna farmacist Arina Cristea a abordat subiectul diabetului zaharat din punct de vedere al simptomelor, tratamentului farmacologic şi nefarmacologic şi despre cum trebuie consiliat în farmacie pacientul cu DZ.
Diabetul zaharat (DZ) este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de aceasta boala se apropie de 400 de milioane. Anual, în rândul acestora, se înregistrează 5 milioane de decese.
„Ca educatori pentru sănătate aveți datoria de a informă pacienții cu privire la manifestările și complicațiile diabetului zaharat și de a promova măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Îngrijirea adecvată a pacientului diabetic presupune: menținerea în limite normale a valorilor glicemiei, TA și lipidelor plasmatice, monitorizarea periodică a complicațiilor, modificarea dietei și efectuarea de exerciții fizice, administrarea tratamentului, automonitorizarea glicemiei. Doar controlul glicemiei nu reduce riscul apariției complicațiilor. Testul Hemoglobinei glicozilate (HbA1c) este un parametru esențial pentru a urmări pe termen lung controlul glicemic”, a precizat doamna farmacist Arina Cristea.
Diabetul și complicațiile sale pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viață sănătos, prin depistarea precoce a afecțiunii și prin controlul factorilor de risc (obezitatea, patologii endocrine, cardiovasculare, hepatice). Dr. Harvey Katzeff a spus că: „Oamenii nu mor de diabet, ci din cauza complicaţiilor. Putem preveni foarte bine complicaţiile, dar odată ce apar nu prea reuşim să [le] tratăm“.
Activitatea desfăşurată cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului a reuşit să ofere elevilor AMF informaţii utile despre această boală şi complicaţiile ei, despre modul în care trebuie consiliat pacientul cu DZ, dar, cel mai important lucru, elevii au înteles care este misiunea lor ca şi educatori pentru sănătate, ceea ce vor deveni la sfârşitul celor 3 ani de pregătire în Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.
{gallery}2014/enm_diabet{/gallery}