Luni, 7 aprilie, 33 elevi din anii II și III AMF, coordonați de prof.Anca Grecu şi prof.Mihaela Ivan, au vizitat fabrica de produse farmaceutice LAROPHARM.
Înfiinţatăîn anul 2001, Laropharm este o companie farmaceutică solidă care deține una dintre cele mai moderne fabrici de produse farmaceutice, respectând regulile privind Buna Practică de Fabricație (GMP) pentru producția și distribuția medicamentelor. Fabrica are un portofoliu de peste 70 de produse: medicamente cu prescripție medicală, medicamente fără prescripție medicală, dispozitive medicale și suplimente alimentare. Compania coordonează toate aspectele legate de procesul de fabricație a produselor farmaceutice: de la aprovizionarea cu materii prime până la producția de serie, controlul calităţii, ambalare, eliberarea seriilor de fabricație, depozitare.
Elevii din anii II și III au asistat la operațiunile de producție a formelor solide: Granulare uscată, granulare umedă cu solvenți organici și anorganici, uscare, omogenizare, comprimare directă, filmare, acoperire cu suspensie zahăr, umplere capsule cu pulberi și pelete, ambalare primară și ambalare secundară.
„A fost o experiență utilă pentru elevii noștri și dorim să-i mulțumim doamnei farmacist Adela ALBU, Director Managementul Calității, care ne-a însoțit și ne-a prezentat întreg procesul tehnologic de preparare a formelor farmaceutice solide”, a afirmat doamna prof Anca Grecu.
Iată câteva impresii pe care eleva noastră Adina Creţu, de la Anul III C AMF ni le-a împărtăşit în urma participării la această activitate:
„Pentru mine cel mai important este să ajut oamenii. Iar îmbinarea dintre a ajută și a-ți plăcea ceea ce faci, îți oferă o satisfacție sufletească enormă. Până să întru în fabrică nici prin gând nu mi-ar fi trecut că sunt atâtea cerințe de bază în „spatele” punerii pe piață a unui medicament.
– Managementul Calității;
– Personalul;
– Locurile și echipamentele;
– Documentația;
– Fabricația;
– Controlul Calității;
– Contractul de fabricație și de control;
– Reclamațiile și retragerea de pe piață.
În 8 ore de muncă poți face între 60.000-100.000 de fiole sau 70.000-80.000 de comprimate.
Și te motivează enorm când te gândești că poate medicamentul pe care-l ai tu pe linie, îl foloseşte ca tratament cineva de la tine din familie, sau poate că viață cuiva depinde de o fiolă sau un comprimat ce ți-a trecut prin mână.
Am rămas plăcut surprinsă, fascinată de această experiență și mă bucur că am putut participa la această „zi altfel” oferită de școală noastră.”
O altă activitate la care au participat elevii de anul I și II AMF, a fost vizitarea muzeului Nicolae Paulescu, a bibliotecii și a sălilor de lectură din cadrul UMF Carol Davila.
Coordonatori: prof.Anca Grecu, prof.Mihaela Ivan.
{gallery}2014/laropharm{/gallery}