Misiunea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” este de a pregăti asistentul medical ca „EDUCATOR PENTRU SĂNĂTATE”. Evenimentul GLICODAY – ediția a III-a, desfășurat pe 14 noiembrie 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului zaharat, a fost încă o reușită a echipei „Carol Davila”. Peste 100 de elevi și cadre didactice s-au implicat și au participat la testarea gratuită a glicemiei clienților aflați în Galeriile Comerciale ESPLANADA – CORA Pantelimon, între orele 9.00 – 19.00.
S-au realizat aproximativ 2000 de testări, iar feed-back-ul venit din partea participanților a fost unul foarte bun.
Reprezentantul partenerilor noștri, FORA CARE SUISSE AG și BIOEXPERT, domnul Eugen Iordăchescu, a apreciat activitatea ca fiind foarte utilă atât comunității, cât și pentru pregătirea viitorilor asistenți medicali. Domnia sa și-a expimat admirația față de elevii noștri și cadrele didactice care i-au pregătit și sprijinit. De asemenea, a manifestat dorința de a continua colaborarea cu școala noastră. Pentru a recompensa și motiva implicarea elevilor, va susține desfășurarea unei tombole ce va avea ca premii aparate pentru măsurarea funcțiilor vitale.
Doamna director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Aurelia Șova: „Sunt mândră de elevii noștri care s-au implicat de Ziua Mondială a Diabetului zaharat cu entuziasm și responsabilitate în testarea gratuită a glicemiei persoanelor interesate de starea lor de sănătate. Le mulțumesc colaboratorilor noștri și colegilor mei pentru inițiativă și pentru efortul comun în informarea și conștientizarea publicului cu privire la factorii de risc ai diabetului zaharat. Felicitări tuturor participanților la acest eveniment!”
Prof. Violeta Zlota, șef Catedra de Nursing și Științe, coordonator al evenimentului: „ Această activitate fost o modalitate de a conştientiza populația asupra problemelor pe care diabetul zaharat le ridică asupra sănătăţii. Asistentul medical de viitor este interesat de menținerea stării de sănătate a semenilor, de educația privind prevenirea îmbolnăvirilor. Consider că ne-am îndeplinit obiectivele! Dovezile sunt atât zâmbetele celor cu care am interacționat, cât și entuziasmul elevilor care au fost aici și pe care îi felicit pentru că au abordat cu curaj drumul în profesia de asistent medical. Doresc să evidențiez prezența unei absolvente a școlii, promoția 2016, Cătălina Niculae. Aceasta a dorit să fie alături de echipa școlii în continuare, demonstrând calități umane de excepție, cultivate pe parcursul celor 3 ani de studiu. Pentru o zi, Galeriile Esplanada – Cora Pantelimon au fost animate de uniformele alb-albastre, zâmbete și speranța într-o profesie de viitor.”
Cătălina Niculae ne-a declarat: „Mi-am dorit să fiu în continuare alături de echipa minunată a școlii și de doamna prof. diriginte, Gina Tulache. Chiar dacă am absolvit școala, aș vrea să mai particip la asemenea activități.”
Prof. Gina Tulache: „Prin această activitate, școala noastră a dorit informarea populației cu privire la manifestările și complicațiile acestei boli și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii. Profesorii și elevii implicați au dat dovadă de profesionalism, captând încrederea unui număr mare de persoane care au dorit testarea glicemiei. Astfel de activități trebuie încurajate și susținute deoarece ajută la diagnosticarea precoce a unor afecțiuni, cum este și diabetul zaharat.”
Prof. Natalia Chitic: „A fost o zi foarte reușită. Foarte multe persoane au solicitat măsurarea glicemiei și au apreciat sfaturile medicilor noștri, doamna dr. Elena Achim și doamna dr. Cristina Codreanu. Elevii au fost receptivi și entuziasmați să participe la această activitate, mulți dintre ei fiind în anul I de studiu. Mulțumim foarte mult partenerului Cora Pantelimon pentru șansa de a ne pune la dipoziție locația pentru desfășurarea acestei activități.”
Prof. Raluca Kiyak: „Mă bucur foarte mult pentru că am participat la acest eveniment alături de elevi, care au avut astfel șansa să-și completeze cunoștințele acumulate la orele de curs și să intre în contact direct cu oamenii. Aceste activități contribuie la dezvoltarea lor personală și profesională. Îi felicit în mod special pe elevii de la clasa I A – AMG, care au avut ideea de a recompensa copiii curajoși, care acceptau să li se testeze nivelul glicemiei, cu diplome concepute special pentru ei.”
Au mai luat parte la activitate și doamna director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, prof. Maria Pârlog, doamnele profesor Maria Pop, Cristina Costache, Anca Mihai și Mirela Avram.
Elevii participanți au ținut să ne povestească impresiile lor despre activitate. Redăm o parte dintre acestea:
Păscălin ( Andrei ) Marilena ( I H – AMG ): „Am participat deoarece a fost o provocare și un prim contact direct cu oamenii în calitate de viitor asistent medical. Mi-a plăcut foarte mult, iar oamenii au fost foarte receptivi și amabili cu noi.”
Winnie Moukouri ( I B – AMG ): „A fost frumos! Sunt elevă în anul I și mi-a plăcut să interacționez cu oamenii și să învăț lucruri noi.”
Elena Bușilă ( II H – AMG ): „Cred că este o iniţiativă lăudabilă a Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”. Au participat elevi din toate clasele și am reuşit să testăm un număr mare de persoane de toate vârstele, de la copii de şcoală primară până la vârstnici. Am întâlnit oameni care au înţeles importanţa prevenţiei într-un domeniu atât de sensibil. N-au lipsit indicaţiile de specialitate și discuţiile despre rolul benefic al testărilor periodice. A fost o atmosferă cu adevărat impresionantă. Concluzia care se impune este că, în fiecare domeniu medical, profilaxia este necesară şi ar trebui să devină obligatorie, în scopul reducerii riscurilor pentru sănătatea populaţiei şi a costurilor ulterioare, mult mai mari. Aștept cu nerăbdare următoarea ediție GlicoDay. Până atunci, le urez tuturor multă sănătate!”
Denis Crânguș ( I G – AMG ): „Mă bucur pentru că am avut șansa de a participa la această activitate care vine în sprijinul oamenilor și al nostru, al elevilor, deoarece avem șansa să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare necesare în viitoarea profesie. Ne ajută să devenim asistenți medicali mai buni.”
Cităm câteva dintre opiniile clienților Cora, care au beneficiat de testarea gratuită a glicemiei:
„Este foarte utilă o asemenea activitate. De multe ori, din lipsă de timp, neglijenţă, frică sau necunoaştere amânăm unele investigaţii care ne pot salva viața. Vă mai așteptăm!”
„Oamenii nu își testează în mod curent glicemia. Dumneavoastră trageți un important semnal de alarmă în ceea ce privește diabetul zaharat și vă felicit din toată inima!”
„Este remarcabil ceea ce faceți! Ne-am dori să fie cât mai multe asemenea activități! Oamenii amână anumite testări din diferite motive. Să veniți într-un centru comercial mi se pare o ideea foarte buna. Ne-am dori să veniți mai des!”
Ziua Mondială a Diabetului este sărbătorită în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.
Data de 14 noiembrie este și ziua de naștere a fiziologului și farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreția internă a pancreasului și a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieți omenești.
Această zi este marcată la nivel internațional de către toate asociațiile membre ale IDF, de furnizorii de servicii de sănătate și de persoanele afectate de boală, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului zaharat.
Campania desfășurată de școala noastră a avut un impact considerabil atât la nivelul comunităţii, cât şi asupra elevilor noştri care au participat în număr mare la evenimentele similare desfășurate în ultimii doi ani. Promitem să nu ne oprim aici!
Prof. Raluca Brad
{gallery}stories/2016/2211glycoday{/gallery}