În fiecare an, pe 10 februarie, toate gândurile noastre se îndreaptă spre cea care a fost numită Doamna nursingului românesc, Doamna dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și cea care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”. Cu bunătate, iubire, corectitudine, disciplină şi mult devotament față de semeni, a format şi îndrumat echipele de profesori şi generaţii de elevi, care au iubit-o şi îi poartă un profund respect pentru totdeauna.
Echipa Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și a Fundaţiei Umaniste „Dr. Mioara Mincu” continuă să ducă mai departe la împlinire ţelurile pe care ni le-a lăsat moştenire pentru viitor, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. Alexandru Ioan MINCU, director general, Preşedinte al Consiliului de Administrație.
Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prima instituţie de învăţământ sanitar privat, este o școală recunoscută pe plan internațional, care formează generații de asistenți medicali pentru sănătatea Europei și promovează excelența în educație. În același timp, prin parteneriatul cu Şcoala Gimnazială din Conţeşti, care din anul 2011 poartă numele Doamnei Dr. Mioara Mincu, se construiesc noi legături pentru dezvoltarea educaţiei în lumea satului. În toamna anului 2020, un vis mai vechi a devenit realitate și Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și-a deschis pentru prima dată porțile.
Opera Doamnei dr. Mioara Mincu continuă să viețuiască prin cei care, an de an, îi duc visurile mai departe, iar personalitatea domniei sale ne rămâne aproape prin evocarea amintirilor celor care au avut bucuria și privilegiul să o cunoscă.
„Doamna Mioara Mincu a scris o pagină determinantă din viața sistemului de sănătate post-decembrist prin dezvoltarea celei mai mari școli de nursing din România. A ales cei mai buni formatori și a coordonat cele mai importante manuale de nursing după programe școlare conform cerințelor UE, elaborate de specialiști români și străini, la care ea a fost parte. A știut dintotdeauna să respecte instituțiile abilitate, responsabile pentru gestionarea sistemului de învățământ și de sănătate. Era alături de ei atunci când se luau decizii importante și se oferea tot timpul să ajute. Grație ei s-au format foarte multe generații care sunt acum de bază în unitățile sanitare din țară, dar și din străinătate. Nu vreau să mă gândesc unde am fi ajuns în această perioadă de migrație masivă și deteriorare a sistemului de învățământ fără această bază. Doamna doctor mi-a marcat viața și lângă ea mi-am format o parte din identitatea profesională. A fost cu siguranță, fără teama de a greși, cea mai remarcabilă personalitate a sistemului de învățământ de bază în nursing. Ea a știut în acea perioadă că fără o școală solidă nu se putea clădi un sistem medical performant și de durată. Din nefericire, ca în toate domeniile, lucrurile nu au mai avut același traseu, iar aici, s-a simțit acut lipsa Doamnei noastre. Ea este dovada vie că „omul sfințește locul” și că fără implicare, dăruire, determinare, sacrificiu, perseverență și mai ales iubire de oameni, nu poți face ca lucrurile să dăinuie. Ne este dor de tine DOAMNA NOASTRĂ, care ne-ai dat forța, puterea și determinarea să nu abandonăm lupta pentru păstrarea, menținerea, dar mai ales recâștigarea demnității „profesiei în halat alb”. Ai fost un MODEL de urmat și sunt mândră că m-am numărat printre prietenii și favoriții tăi. M-ai injectat, cum numai tu știai să o faci, cu virusul dăruirii pentru cauze nobile. Simt, în ultima perioadă, că Vărsătorii ca tine, poartă în ei menirea de salvatori, de continuatori ai unor modele de bună practică. Ai fost o legendă și vei rămâne una din MARIILE României.” – Măriuca IVAN – președinte Fundația Crucea Alb – Galbenă din România
„A încerca să prinzi în cuvinte omul și personalitatea Doamnei dr. Mioara Mincu este tot așa de dificil cum ai încerca să descrii perfecțiunea, frumusețea, strălucirea și unicitatea unui fulg de nea. Rămâne însă o datorie pentru toți cei care au avut șansa să parcurgă o porțiune din drumul vieții având-o alături ca prietenă sau tovarășă de idei, să evoce personalitatea unică, cu clarviziune de excepție, cu o dăruire inteligentă și totală în realizarea unor țeluri foarte bine ancorate în viitor. A știut să aprecieze corect prezentul neclar și ostil, care nu oferea motivație și suport realizării tinerilor și femeilor, de aceea le-a dăruit toată capacitatea și puterea sa de muncă. Mioara Mincu era o flacără care ardea tot timpul, dar și-a consumat energia vitală proprie. S-a exprimat frumos prin cuvinte, dar s-a expus grandios prin ceea ce a construit. Era un medic foarte bun, respectată de colegii ei de generație și s-a bucurat de ajutorul lor. Avea colaborări cu românii plecați în străinătate. A căutat cu ajutorul lor să arate lumii întregi că femeia este un element principal și indispensabil într-o societate care vrea să progreseze, căci pe lângă activitatea pe care o desfășoară în cele mai diverse domenii, ea este generator de educație. Eu nu pot să mă gândesc la Mioara Mincu ca la un suflet plecat. Ea este prezentă prin tot ce a făcut, ea are vârsta faptelor ei!” – prof. dr. ing. Gheorghița JINESCU
„Doamna dr. Miora Mincu mi-a arătat ce înseamnă inteligența socială, adică abilitatea de a „folosi” partea bună a unei persoane, capacitatea acesteia de a sprijini proiectul cuiva care avea cele mai bune intenții și, mai presus de toate, spiritul constructiv din care ea reușea să întreprindă acțiuni benefice, utile social. Prin această abilitate reușea să creeze proiecte, acțiuni la care nu renunța și care deveneau realități, așa cum a fost prima școală sanitară privată, de exemplu. Cred că văzând-o cum țesea ajutorul altuia, influența și puterea altora de decizie în propriile ei proiecte, am înțeles flexibilitatea de care dădea dovadă în percepția persoanelor care o înconjurau. Știa foarte bine să antreneze sentimentul de solidaritate, să construiască scopuri comune pe care ea spera că le va vedea atingând realitatea.” – prof. univ. dr. Aurora LIICEANU
Prof. univ. dr. Crina Bocșan DECUSARĂ – președinte Asociația Culturală „Iulia Hașdeu”, membru Uniunea Scriitorilor din România: „Mioara Mincu s-a ocupat foarte mult de sufletul omului. Când apărea o problemă, era prima care încerca să o rezolve. Transmitea extraordinar pofta de viață, dorința de a dărui. Era primită cu brațele deschise peste tot, dar cu brațele și mai deschise îi primea pe toți. A răsturnat munții… Nu am mai întâlnit în viața mea un om cu atât devotament și deschidere pentru oameni. Dacă aș spune că există oameni care sfințesc locul, m-aș gândi în primul rând la Doamna dr. Mioara Mincu.”
Să fim generoși cu ceilalți, să facem bine, să fim dedicați, să ne iubim profesia și să nu uităm niciodată să zâmbim – sunt doar câteva din îndemnurile pe care Doamna dr. Mioara Mincu ni le-a lăsat și pe care ni le-a transmis mai ales prin faptele domniei sale. Din lumea îngerilor, continuă să ne vegheze, să ne inspire cu puterea exemplului domniei sale de om cu har și dăruire față de semeni.
prof. Raluca Brad