Asistentul medical este cel care petrece cel mai mult timp alături de pacient. Prin intervențiile sale ajută la redarea stării de sănătate a acestuia, cu responsabilitate, dăruire și multă dragoste pentru oameni și pentru profesia aleasă.

Nu este ușor să fii asistent medical, dar ce poate fi mai înălțător decât să știi că ai contribuit la redarea stării de bine a altei persoane.

Calitățile și abilitățile unui asistent medical

 De cele mai multe ori, alegerea de a deveni asistent medical are în spate motive emoționale, mai precis dorința de a ajuta pe cineva aflat în dificultate. Unele persoane iau decizia de a deveni asistent medical datorită potrivirii între trăsăturile de personalitate cerute de un astfel de job și abilitățile lor proprii. Indiferent de calificarea aleasă, există câteva „skill-uri” (cerințe, comportamente) cheie pentru un asistent medical:

  •      Nu îi este teamă și nu se pierde cu firea dacă intră în contact cu sânge, plăgi etc.
  •      Este pasionat sau măcar îi place anatomia – studierea fiecărei părți din corpul uman solicita răbdare și curiozitate.
  •      Are viteză de reacție – este esențială în profesia de asistent medical, pentru că de câteva secunde de atenție sau de atitudinea proactivă poate depinde viața pacientului.
  •      Este empatic – înțelege suferința bolnavului, se pune în locul lui și îi oferă sprijin moral.
  •      Deține excelente abilități de ascultare activă și răbdare – pentru ca interacțiunea cu pacienții să fie una pozitivă, are nevoie să le asculte termerile și să discute deschis, clar și concis cu aceștia. În același timp, dacă au nevoie de informații suplimentare, se plâng de dureri sau, din contră, sunt mai irascibili, nu înțeleg din prima procedurile medicale la care vor fi supuși, asistentul trebuie să îi trateze cu respect și cu răbdare.
  •      Are integritate și își asumă responsabilitatea – cele două calități se completează reciproc și implică un comportament onest din partea asistentului, chiar și în situația în care a făcut o greșeală față de pacient. Va raporta asistentului sau asistentului șef, chiar dacă există riscul de a fi sancționat.
  •      Este foarte bine organizat – atenția asistentului este concentrată la mai mulți pacienți cu nevoi diferite. Asta înseamnă că trebuie să își organizeze timpul foarte bine în funcție de gravitatea cazurilor, de solicitările medicilor; să fie capabil să treacă rapid de la o sarcină la alta, de exemplu de la administrarea tratamentului la montarea unei branule etc.
  •      Rezistă la stres – fără îndoială că munca de asistent este solicitantă atât prin numărul de pacienți, cât și prin nivelul sarcinilor, iar în subdomenii precum terapie intensivă sau bloc operator poate fi epuizantă. În acest context, este important ca asistentul medical să cunoască unele tehnici de relaxare precum respirația profundă, relaxarea mușchilor în mod progresiv, să conștientizeze momentul critic și să ia o pauză, astfel încât interacțiunea cu pacienții să nu fie marcată de frustrare, cuvinte tăioase sau alte reacții nepotrivite.
  •      Manifestă ușurință în respectarea regulilor, regulamentelor, instrucțiunilor – oricât de multă experiență ar avea, asistentul medical va urma indicațiile medicului în privința fiecărui pacient și, doar dacă sunt dăunătoare pentru viața pacientului, îl va informa pe medic cu privire la riscuri și posibile consecințe. De asemenea, se va supune regulamentului intern, procedurilor fiecărei instituții în care lucrează pentru a menține o atmosferă agreabilă la locul de muncă.
  •      Nu face discriminări. Mai ales în sistemul de stat, unde categoriile sociale sunt foarte diferite, asistentul va manifesta un comportament nediscriminatoriu. Spre exemplu, dacă pacientul a condus sub influența alcoolului și s-a ales cu traumatisme grave, asistentul îi va acorda îngrijiri medicale cu aceeași atenție cu care ar face-o pentru victima accidentului de circulație.
  •      Are cunoștințe de calculator – absolut necesare pentru a ține istoricul tratamentului administrat pacienților, pentru a actualiza fișele de observație ale acestora sau pentru a întocmi raportările către Casa de Asigurări. Tehnologia își pune amprenta și în medicină, iar locul documentelor fizice este luat de un sistem electronic de evidență. Orice asistent care își dorește să evolueze profesional are nevoie să cunoască măcar programul Word din pachetul Office.

(sursa: https://medijobs.ro/blog/tot-despre-meseria-de-asistent-medical/amp)

 

Dacă și tu te regăsești în aceste descrieri, te așteptăm alături de noi! CAMPANIA DE ADMITERE CONTINUĂ!

 

AVEM EDUCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE ÎN INIMĂ

ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” BUCUREȘTI

Str. Viitorului nr. 161-163, sector 2, București – tel / fax: +4021.610.70.68;

contact@scoalacdavila.ro, www.scoalacdavila.ro

www.scoalacdavila.ro/admitere2021

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 355

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes