Ziua Mondială a Prematurului a fost celebrată de către Clubul Absolvenților printr-o dezbatere cu tema: „Particularitățile adaptării prematurului la viața extrauterină”. Activitatea a fost susținută de către doamna asistent medical Adriana Florică, șefa Secției de Neonatologie a Maternității Băneasa, din cadrul Rețelei de Sănătate „Regina Maria” și de către colega sa, asistent medical Roxana Moisoiu, absolventă a școlii noastre, Promoția 2018.

De-a lungul întregii prezentări, doamna Adriana Florică a evidențiat atât calitățile umane decelate de această profesie, cât și ajutorul orientat permanent și necondiționat în favoarea pacientului.

A fost configurat, astfel, un profil psihologic al asistentului medical capabil să își aducă aportul pe o secție de Neonatologie: conștiință de sine și de celălalt crescută, acceptarea limitelor în depășirea eșecului, empatie manifestată atât față de noul născut, cât și față de mama acestuia; asumarea responsabilității profesionale, asertivitate, stare de prezență, spontaneitate în intervenție, rezistență la efort, creativitate, comunicare adecvată, gândire critică și realism.

Asistent medical Adriana Florică: „A fi asistent medical pe Secția de Neonatologie este sinonim cu satisfacții profesionale. În permanență este un du-te – vino, dar ne alimentăm cu energie de la fiecare membru al familiei care părăsește maternitatea noastră cu bucuria reîntregirii familiei. Nu sunt deloc puține situațiile când am susținut cu succes lupta pentru supraviețuire a nou-născutului. Când fătul cântărește 500 de grame, se conturează o reală situație de criză, o luptă dezarmantă inițial, însă ne alimentăm încontinuu speranța, surprinzând puterea și dorința acestor micuți de a face cunoștință cu viața din mediul extrauterin.”

Deși pare un domeniu dificil pentru un asistent medical aflat în debutul carierei sale, asistenții medicali din „Regina Maria” încurajează și sprijină colegii care manifestă pasiune față de Secția de Neonatologie. Nimeni nu se naște învățat, motiv pentru care vă este oferit tot suportul teoretic și practic pentru a deveni mai buni și mai încrezători în relația cu nou-născutul.

Specialiștii Secției de Neonatologie cred în necesitatea unei conștiințe clare a intervenției responsabile, printr-o autentică empatie cu părintele, dar și cu prematurul, care resimte durerea unor intervenții brutale, la nivel exponențial.

Asistent medical Roxana Moisoiu: „Imediat după absolvirea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, m-am înscris în Academia de Asistenți Medicali „Regina Maria”. Încă din primul stagiu practic am optat pentru Secția de Neonatologie și acolo am rămas. Teama și emoțiile primului început le-am depășit cu ajutorul doamnei Adriana Florică. Mereu mi-a oferit acel cuvânt de încurajare de care aveam nevoie să merg mai departe. Și am mers! Iar astăzi pot fi întâlnită pe Secția de nașteri, unde întâmpin micuții curajoși cu căldura brațelor și promptitudinea intervenției.”

În filmul de prezentare a experiențelor trăite de către medicii specialiști de pe Secția de Neonatologie a Maternității Băneasa veți surprinde toate răspunsurile referitoare la profesia aleasă: https://youtu.be/Z9DUoZxbHtw

Feedback elevi

Veronica Ilasiu, anul II M – AMG: „Astăzi am participat, alături de mulți dintre colegii mei din anul I, II si III, la Cursul Masterclass: „Știu! Pot! Simt! Cunosc! Devin cel mai bun!”, inițiat de către Clubul Absolvenților. Tema dezbătută a fost de mare interes pentru mine și prezentată cu multă pasiune și pricepere de către doamna asistent medical Adriana Florică. Pe lângă informațiile deja cunoscute mie, din postura de mamă și de elevă în anul II de studiu, am aflat foarte multe informații legate de activitatea unui asistent medical într-o Secție de Neonatologie, respectiv calitățile și aptitudinile necesare pentru a profesa într-o astfel de secție. Au fost prezentate cazuri susținute grafic cu poze și filmulețe despre copiii prematuri, care au luptat și au reușit să iasă învingători, cu ajutorul personalului medical bine pregătit și dedicat, din cadrul Secției de Neonatologie a Maternității „Regina Maria”. Am aflat cu această ocazie și despre existența Programului de internship pentru asistenții medicali debutanți, din cadrul Academiei „Regina Maria”. A fost o întâlnire constructivă pentru mine și plină de emoție în același timp. Mulțumesc pe această cale Școlii Postliceale „Carol Davila”, doamnei director, profesorilor implicați și Clubului Absolvenților pentru această oportunitate de dezvoltare.”

Larisa Rotaru, anul I E – AMG: „Am fost atrasă de tema privind îngrijirea prematurului întrucât, în general, îmi plac copiii și îmi doresc să aflu mai multe informații despre îngrijirea unui copil născut prematur. M-au impresionat toate situațiile împărtășite cu noi de către doamna asistentă Adriana Florică. După acest Masterclass voi lua în considerare și opțiunea de a profesa într-o Secție de Neonatologie. Vă mulțumesc pentru toate cursurile Masterclass în care ne implicați și sper să mai iau parte la astfel de activități!”

Geanina Dodos, anul II C – AMG: „Încep prin a aduce mulțumiri pentru reușita evenimentului organizat de către școala noastră. Interacțiunea cu doamna asistent medical Adriana Florică a fost perfectă. Ne-a ascultat întrebările și am primit răspunsuri clare. Sper ca peste câțiva ani să am și eu experiența dumneaei și să pot împartăși, la rândul meu, experiența profesională în fața viitorilor asistenți.”

Iulia Țigănuș, anul III F – AMG: „În cadrul Clubului Absolvenților, toate subiectele abordate prezintă interes pentru mine. Însă, de departe „Particularitățile adaptării prematurului la viața extrauterină” mi-a ajuns la suflet și m-a determinat să mă gândesc serios că profesia de asistent medical în Secția de Neonatologie ar putea fi o alternativă. Cred cu tărie că zâmbetul unui copil prematur salvat devine tămăduitor de suflete. Felicit inițiativa școlii, dar și profesionalismul și dăruirea doamnelor asistente Adriana Florică și Roxana Moisoiu.”

Alexandra Furtună, anul II A – AMG: „În primul rând aș dori să-i aduc mii de mulțumiri doamnei prof. Adriana Păunescu, responsabil al Clubului Absolventilor, pentru această activitate dedicată prematurilor. Ne-a fost benefică nouă, viitorilor asistenți medicali, deoarece am aflat de la doamna asistent medical Adriana Florică despre cum funcționează activitatea în cadrul Rețelei „Regina Maria”. În urma acestui eveniment, am rămas profund încântată de profesionalismul echipei medicale, dar și de calitatea îngrijirilor acordate atât bebelușilor născuți prematur, cât și bebelușilor născuți la termen. Printre altele am aflat că Maternitatea Băneasa are o secție modernă de terapie intensivă, specializată în îngrijirea și tratarea nou-nascuților prematur sau a celor cu nevoi speciale, dispunând de medici specialiști neonatologi, disponibili 24 din 24 de ore.”

Mihaela Iordache, anul I D – AMG: „În cadrul dezbaterii privind particularitățile adaptării prematurului la viața extrauterină, am aflat și conștientizat, totodată, cât de fragili, sensibili sunt acești copii, necesitând o atenție sporită din partea asistenților medicali în primele minute de viață, dar și după aceea. Întrucât asistenții medicali intră temporar în rolul de „mamă”, pot spune că interdependența dintre copilul prematur și asistenți este una vitală, implicând o responsabilitate adecvată și cu totul asumată. Copiii prematuri sunt dovada vie a faptului că există Dumnezeu și miracolul unei vieți normale după o luptă crâncenă! Orizonturile mele către neonatologie s-au deschis prin intermediul acestei prezentări, care mi-a insuflat dorința de a participa la salvarea acestor copii!”

Teodora Tobă, anul I C – AMG: „Evenimentul la care am participat luni a constituit o noutate pentru mine, atât din punct de vedere informațional, cât și emoțional, având în vedere că intenționez să profesez pe o Secție de Neonatologie. Organizarea evenimentului a fost ireproșabilă, ceea ce denotă angajarea intenției mele de a mai participa la astfel de evenimente educative.”

 

Prof. Adriana PĂUNESCU

Responsabil Clubul Absolvenților

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 252

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes