În contextul creșterii popularității predării online, experții au identificat din ce în ce mai multe atacuri DDoS (Distributed Denial of Service), reprezentând cea mai utilizată formă de agresiune informatică împotriva entităților prezente în Internet (companii sau persoane). Acestea sunt efectuate de către hacktiviști, indivizi ce doresc să obțină date sau fonduri ilegal, și vizează instituțiile educaționale și industria academică. Rezultatul atacurilor constă, de obicei, în indisponibilitatea temporară a rețelei și a cursurilor online.
În perioada iulie – august, în SUA a fost identificată o creștere de 30 % a incidentelor de acest tip. Un trend similar este observat în Europa, unde, în aceeași perioadă, numărul atacurilor DDoS a crescut cu 24%.
În țara noastră au fost deja raportate incidente în primele două săptămâni de la începerea anului școlar.
Atacatorii care au compromis până acum lecțiile online nu au depus un efort prea mare, admit experţii în securitate informatică. Nu au exploatat vulnerabilitățile unor sisteme, ci au profitat cel mult de naivitatea moderatorilor, folosindu-se de credențialele (numele de utilizator sau parola) elevilor invitați la curs.
Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al CERT-RO: „Prima regulă este să nu publici niciodată online linkul, respectiv, codul întâlnirii și parola respectivă. Totodată, utilizatorii trebuie să securizeze conturile și parola.”
Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică a întocmit un Ghid, pentru ca elevii și profesorii să nu intre în capcana celor care vor să le compromită lecțiile și să beneficieze de o activitate online sigură. Mai multe detalii veți găsi accesând link-ul: https://cert.ro/doc/ghid
(Surse: https://cert.ro/citeste/stirile-saptamanii;
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/)
prof. Raluca Brad