Echipele manageriale ale Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” au participat la prima ediție a Conferinței Naționale a Asociației Școlilor Particulare din România, desfășurată la Sheraton Hotel din București, în perioada 13 – 14 octombrie 2022. A fost un eveniment dedicat educației, care a reunit mai bine de 400 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ particular din toată țara.
„Țin să vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației noastre de a ne reuni în jurul unei teme de interes strategic pentru societatea românească, așa cum este educația și mai ales de a ne grupa în jurul unor preocupări și valori comune.
Cred că trebuie să vedem, cu prioritate, educația, nu ca pe un serviciu public sau un act birocratic, ci ca pe un demers pentru care cu toții suntem responsabili pentru generația actuală și pentru cele viitoare. Avem datoria de a maximiza dreptul elevilor la o educație de calitate care să îi pregătească pentru orice fel de scenariu de carieră. Simplu spus, educația este un drept, iar noi, ca actori ai sistemului educațional din România trebuie să ne asigurăm, cu toate resursele materiale și intelectuale de care dispunem, că satisfacem dreptul la educație la standardele cele mai înalte.” – a afirmat Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare, în deschiderea evenimentului.
„Cu toții încercăm să dăm formă concretă dreptului la educație în țara noastră, să educăm viitori profesori, viitori medici, ingineri și să lăsăm o moștenire intelectuală și, de ce nu?, materială, care să contribuie la bunăstarea noastră ca societate în anii următori. Cu toții încercăm să navigăm într-un sistem educațional care pare că încă nu și-a găsit busola în ciuda numeroaselor proiecte de reformă spuse și propuse în ultimii 30 de ani. Să navigăm către un orizont consensual care să ne unească ca o comunitate cu standarde educaționale înalte, cu capacitate de inovare și adaptare din mers la provocările exterioare și cu suficientă înțelepciune ca să ne dăm seamă că împreună și doar împreună vom putea reuși în viitorul apropiat să asigurăm învățământului locul pe care-l merită.
Acest ,,împreună” este de altfel unul dintre scopurile conferinței noastre. Este important să fim un grup omogen, să identificăm valori și strategii de dezvoltare comune, să ne facem auziți ca o voce comună pentru ca investițiile în educația particulară să nu mai sune în urechile unor decidenți drept excepții tolerate, ci, așa cum spuneam anterior, să fie recunoscute eforturile noastre, ale tuturor, și contribuția la exercitarea dreptului la educație într-o Românie pe care o vrem, cu prioritate, educată.” – a mai adăugat Christian Comșa.
Invitat la eveniment, ministrul secretar de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion, a afirmat că după că n-ar trebui să facem distincție între elevii de la școlile particulare și elevii de la școlile de stat: „Școlile particulare fac parte din sistemul național de învățământ. Problemele cu care ne confruntăm nu sunt neapărat specifice sistemului particular de învățământ, ci ale sistemului de educație în ansamblu. Dar, în această perioadă vă garantez că intențiile Ministerului Educației sunt dintre cele mai bune și foarte curând vom avea și busola și direcția în care trebuie să mergem.”
Conferința a demarat joi seară, cu o întâlnire de networking a participanților sosiți din mai multe orașe ale țării, în cadrul unui cocktail, și au continuat pe tot parcursu zilei de vineri cu lucrări prin care reprezentanți ai unor școli particulare de succes au împărtășit din experientețe și metodele lor de lucru.
Au fost dezbătute patru teme importante pentru buna funcționare a unităților particulare de învățământ, prima temă: „Etapele formării unei echipe de profesori performante” fiind moderată de Oana Moraru, Fondator al Școlii Gimnaziale Helikon. Invitați au fost Elena Lotrean – unul dintre fondatorii Școlii Româno-Finlandeze ERI Sibiu, Adrian Timofti – director al Liceului Varlaam Mitropolitul din Iași și Oana Mihaela Albu, de la Paradis International College Iași. Au fost prezentate soluții despre cum să organizezi un proces de recrutare în învățământul particular, formarea și fidelizarea angajaților, precum și soluții pentru problemele legate de migrația personalului, o tendință generală a pieței, în special în rândul tinerilor.
O altă temă extrem de interesantă – „Părinte implicat, cultura comunicării cu părinții”
a fost moderată de Adina Stoenescu de la Liceul German IDEES. Au participat Diana Roșoiu de la International High School Ioanid, alături de Orlandina Bulie de la Mark Twain International School Bucharest, Elena Nicola – Kinderpedia și Laura Iacob – Școala Internațională PREMS din Brașov. Au fos prezentate instrumente de comunicare în diferite momente ale anului școlar și proceduri de rezolvare a pozițiilor divergente în educație, echilibrul dintre așteptările familiei și oferta școlii.
„Participarea elevilor în școală și în comunitate” a fost o a treia temă, moderată de Flavia Zah de la Liceul Teoretic Internațional Baia Mare. Invitații Simina Bejanu, Ciprian Țiplea și Raluca Bembe de la British International School of Timișoara au prezentat idei interesante pentru motivarea copiilor și soluții moderne pentru menținerea atenției și a angajării în învățare pe termen lung.
Cea de-a parta secțiune: „Asigurarea calității în învățământul preuniversitar” a fost moderată de Christian Comșa – Asociația Școlilor Particulare, iar invitat a fost Mariana Dogaru – președinte ARACIP.
Participanții au avut posibilitatea de a formula întrebări reprezentantului ARACIP cu privire la ce funcționează și ce nu funcționează în practica școlară de zi cu zi.
Asociația Școlilor Particulare (ASP) este asociația unităților de învățământ preuniversitar particular din România. ASP s-a înființat pentru a servi, sprijini și reprezenta unitățile particulare de învățământ – fondatorii, directorii, cadrele didactice și elevii. În baza Ordinului de Ministru nr. 5628 / 25.09.2020, la inițiativa ASP, a fost constituit la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, Consiliul de organizare instituțională a învățământului preuniversitar particular.
Școala noastră este reprezentată în Consiliu de domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan MINCU, Președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu”.
Atribuțiile Consiliului sunt dezbaterea și elaborarea proiectelor de acte normative, specifice învățământului particular, precum și monitorizarea aplicării unitare a legislației la nivel național.
Ramona Bandrabur
prof. Raluca Brad