Cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale «Prevenție 360° + 5» a avut loc în perioada 1 – 3 martie 2018. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Colegiului Farmaciștilor din România și cel al AMFB – Asociației Medicilor de Familie București, având ca temă principală prevenția primară și cea secundară. Au participat specialiști din țara noastră și din străinătate, din domeniul medical și farmaceutic – medici, asistenți medicali, farmaciști și asistenți de farmacie, care au primit cu interes informațiile prezentate.

 

Programul evenimentului a fost structurat astfel:

• 1 martie 2018 – segment farmaceutic

• 2-3 martie 2018 – segment medical

Evenimentul este creditat CFR și CMR și în curs de creditare OAMGMAMR.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, a fost moderatorul conferinței.

Tematicile Conferinței au vizat mai multe secțiuni:

Obezitate – Nutriție – Diabet

Reumatologie

Gastroenterologie

Neurologie

Cardiologie

Vaccinologie

Oncologie

 

Prima zi a Conferinței a fost dedicată segmentului farmaceutic. Școala noastră a fost reprezentată de prof. Anca Grecu, director adjunct, șef Catedra de Farmacie şi prof. Arina Cristea.

„Lucrările Conferinței au abordat subiecte din mai multe domenii: Cardiologie, Nutriție, Diabet, Endocrinologie, Neurologie. Temele prezentate, dintre care amintim: Prevenția complicațiilor obezității, Rolul seleniului în managementul disfuncțiile tiroidiene, Importanța microbiotei în fiziologia generală a organismului uman, Prevenirea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, au furnizat informaţii utile pentru specialiştii din domeniul medical cu privire la metodele de prevenție primară.

Un loc special l-au ocupat lucrările care au prezentat utilitatea suplimentelor cu vitamine şi minerale, precum şi a produselor fitoterapice pentru prevenția si îmbunătățirea stilului de viaţă.

Totodată, conferința a prilejuit întâlnirea cu producători de seamă din domeniul medical şi farmaceutic, care au prezentat cele mai noi produse din portofoliu.” – a declarat prof. Anca Grecu.

 

Prof. Raluca Brad și prof. Mirela Avram au participat în zilele de 2 și 3 martie la prezentările dedicate segmentului medical.

 

O temă de actualitate, prezentată de prof. univ. dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București a fost „Vaccinarea în 2018: de la recomandările OMS la realitatea din România”. „Vaccinarea reprezintă cea mai mare descoperire a secolului XX, după îmbunătățirea accesului la apă potabilă. Conform datelor OMS, variola a fost eradicată ca urmare a programelor extinse de vaccinare. Incidența poliomielitei a scăzut la nivel mondial cu 99% față de 1988. Între 2000 și 2007, mortalitatea prin rujeolă a scăzut cu 74% . Beneficiile vaccinării sunt evidente. Sigur că pot exista și riscuri: reacții adverse, alergii etc.

Organizația Mondială a Sănătății își propune pentru perioada 2011 – 2020: eradicarea poliomielitei până în 2018, eliminarea rujeolei și rubeolei în cel puțin 5 regiuni OMS până în 2020, eliminarea tetanosului neonatal, reducerea mortalității infantile cu cel puțin 2/3 până în 2018. OMS estimează că îndeplinirea acestor ținte va duce la prevenirea a 24 – 26 milioane de decese cauzate de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Din peste 1.000 de boli infecțioase, în 2018 pot fi prevenite prin vaccinare 27 de boli.

Epidemia de rujeolă din România în cifre, la data de 23 februarie 2018:

perioada 2016 – 2018: 10.913 cazuri; primul caz – sfârșitul lunii ianuarie 2016 – 2.435 cazuri în 2016. Numărul total de decese: 38. Săptămâna 19-23 februarie 2018: 77 cazuri noi, în 10 județe. Majoritatea cazurilor, 10.430 (95,6%) nu au fost vaccinate. Grupele de vârstă cele mai afectate: 1-4 ani, sub 1 an și 5-9 ani.”

O altă temă prezentată de prof. dr. Victoria Aramă a fost „Imunoterapia, locul și rolul său în prevenția infecțiilor recidivante.”

 

Alte prezentări: „Rolul activării pacientului în managementul bolilor cronice și al durerii” – Jim Phillips, director European Center for Empowering Patients and Communities, Strategy and Innovation Directorate NHS, Anglia; „Noi tehnici în regenerarea cartilajului” – dr. Vlad Predescu, coordonator secția Ortopedie și Traumatologie Ponderas Academic Hospital; „Seleniul și tiroida” – dr. Delia Nițescu, medic specialist endocrinolog; „Soluții terapeutice în susținerea tractului urinar” – dr. Victor Mirciulescu; „Expunerea la metale grele și stresul oxidativ” – asist. univ. dr. Radu Tincu, medic primar Terapie Intensivă Toxicologie, Spitalul Clinic De Urgență Floreasca.

 

Prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, șef secție Diabet II, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Păulescu”, București, a prezentat „Complicațiile obezității”: „În Statele Unite ale Americii sunt aproximativ 78 milioane de persoane care suferă de obezitate, având un risc crescut de deces din cauza bolilor coronariene, a diabetului, accidentelor vasculare, hipertensiunii arteriale, afecțiunilor renale etc. Printre problemele des întâlnite se numără: afecținile digestive (litiază biliară, steatoză hepatică, neoplazii), tulburările respiratorii și cele cardiovasculare De multe ori, dieta, activitatea fizică și terapiile comportamentale pot ajuta aceste persoane. Evident, fiecare program trebuie individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient.”

 

Tot despre problemele obezității a vorbit și prof. univ. dr. Massimiliano Baccanelli, Facultatea de Medicină și Chirurgie Tor Vergata, Roma, Italia. Acesta a accentuat rolul regimului alimentar și, mai ales, importanța calității alimentelor pe care le consumăm. Tema prezentată a fost: „Microbiota intestinală și obezitatea – o legătură uimitoare”.

 

Dr. Gianluca Mattia, director medical American Hospital Roma – Italia, a susținut prezentarea ce a avut ca temă „Prevenirea bolilor cerebrovasculare” și obiceiurile cotidiene, care pot duce la afecțiuni grave.

 

Reprezentanții Spitalului Acibadem Altunizade, Istanbul, Turcia – prof. dr. Sinan Dağdelen, specialist cardiologie intervențională și prof. dr. Ufuk Abacioğlu, specialist Radioterapie au prezentat „Abordări moderne în diagnosticul și tratamentul stenozei aortice”, respectiv „Noi tehnologii în domeniul radioterapiei oncologice”.

 

La secțiunea Oncologie, „Melanomul – noi orizonturi” a fost tema prezentată de prof. univ. dr. Massimiliano Baccanelli, Facultatea de Medicină și Chirurgie Tor Vergata, Roma, Italia. De asemenea, dr. Cornelia Nitipir, medic primar Oncologie generală și Chimioterapie, șef Secția Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias, a vorbit despre „Prevenția în cancerul de piele”.

 

Au mai conferențiat: prof. univ. dr. Sorin Aramă, medic primar Gastroenterologie și Medicină internă, Catedra de Fiziopatologie și Imunologie – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” despre „Terapiile adjuvante în afecțiunile hepatice” și „Modularea microbiotei la pacienții cu sindrom de intestin iritabil”; conf. dr. Radu Bogdan Mateescu – șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Clinic Colentina.

 

Informarea, educarea și responsabilizarea populației cu privire la importanța acțiunilor preventive pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății au fost subliniate pe tot parcursul conferinței, la care au participat peste 400 de farmaciști și asistenți de farmacie, medici și asistenți medicali.

În cadrul conferinței au fost prezentate lucrări științifice de valoare din domeniul neurologiei, cardiologiei, gastroenterologiei, nutriției, diabetului, endocrinologiei, oncologiei etc.

„Scopul conferinței a fost și își propune să fie același și în următoarele ediții, acela de a promova în rândul medicilor, farmaciștilor și asistenților medicali și de farmacie, difuzarea informațiilor corecte cu privire la aspectele legate de prevenția primară.”(www.anuar-salus.ro)

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 127

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes