În perioada 17 – 20 aprilie 2024, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a organizat cel mai important eveniment pentru comunitatea nursing-ului european – Conferința Anuală a Modulului European de Nursing (European Nursing Module Annual Conference) – ediția cu numărul 32.

Peste 40 de profesori coordonatori de la 26 de universități prestigioase din Europa, implicați în pregătirea asistenților medicali, din 22 de țări europene, s-au reunit pentru patru zile la București.

Evenimentul are loc în fiecare an la sediul instituțiilor membre și vizează diseminarea rezultatelor schimburilor din cadrul European Nursing Module (ENM) cu scopul îmbunătățirii programului.

Rețeaua European Nursing Module a fost înființată în anul 1994, odată cu întâlnirea oficială care a avut loc la Sussex, Marea Britanie. Principiul care a stat la baza creării rețelei ENM a fost acela de a dezvolta un program internațional de studiu pentru studenții de la universitățile de nursing.

Scopurile acestui modul sunt: încurajarea elevilor / studenților să obțină o experiență practică extinsă; motivarea elevilor / studenților pentru a practica asistența medicală la standarde europene; sprijinirea elevilor / studenților în realizarea și împărtășirea cunoștințelor și experiențelor europene; încurajarea comunicării interculturale; oferirea de oportunități pentru a înțelege adevărata valoare a asistenței medicale; descoperirea influențelor culturii prin nursing.

∗∗∗

Miercuri, 17 aprilie 2024, a avut loc deschiderea evenimentului. Oaspeții noștri au luat un prim contact cu o parte din tradițiile românești. A fost o seară încărcată de simbolistică, plină de zâmbete, dorință de cunoaștere, s-au schimbat impresii și informații. Cu toții am simțit bucuria revederii cu prieteni dragi.

Mai multe informații: www.scoalacdavila.ro/conferinta-anuala-a-modulului-european-de-nursing-bucuresti-17-20-aprilie-2024-i/

∗∗∗

Joi, 18 aprilie 2024, ziua a debutat cu discuții privind aspecte administrative ale modulului: rolurile membrilor conducerii ENM, raportul conferinței anuale, raportul activității fluxului de elevi / studenți implicați în schimburile ENM, raportul financiar al rețelei, aspecte legate de dificultățile ce pot apărea în cadrul schimburilor de elevi / studenți, strategii de încurajare și suport al numărului de elevi / studenți care urmează să participe în Modulul European de Nursing.

După-amiaza a avut loc dezbaterea cu tema: SECURING THE FUTURE OF NURSING – Asigurarea viitorului în asistența medicală. Evenimentul s-a desfășurat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Au fost prezenți invitați din domeniul medical din România, reprezentanți ai unităților sanitare, reprezentanți de la universități prestigioase din Europa, membri ai Modulului European de Nursing.

Subiectele centrale ale întâlnirii au vizat problema deficitului de asistenți medicali, care afectează în prezent tot mai multe sisteme de sănătate la nivel european și mondial, dar și atragerea tinerilor spre domeniul asistenței medicale. Mai multe informații despre eveniment: www.scoalacdavila.ro/dezbaterea-internationala-asigurarea-viitorului-in-asistenta-medicala-criza-asistentilor-medicali-o-problema-de-securitate-europeana/

∗∗∗

Vineri, 19 aprilie 2024, au continuat discuțiile despre problema deficitului de asistenți medicali și s-a încercat formularea unor soluții pentru atragerea tinerilor spre o carieră în domeniul sănătății.

Tot vineri, au fost prezentate rezultatele activităților grupelor de lucru, alcătuite din membri ai Modulului, despre pregătirea obligatorie pre-mobilitate atât de specialitate, cât și interculturală a elevilor / studenților, despre modul în care se face evaluarea după mobilitate și despre cum se derulează reintegrarea în cadrul școlii / universității de proveniență după participarea la schimburile de experiență. Au avut loc discuții și despre dezvoltarea și reorganizarea site-ului și a conturilor de social media ale Modulului.

Oaspeții noștri au asistat și la o oră în sala de demonstrație, unde au avut ocazia să interacționeze cu o parte dintre elevii de la calificarea asistent medical generalist. Au fost prezentate tehnici de nursing susținute de către elevii clasei 1 D – AMG, sub forma unui „joc de rol”, coordonați de către prof. Cristina Costache.
Cu toții au fost plăcut impresionați de corectitudinea tehnicilor prezentate, dar și de comunicarea profesională și empatică dintre asistentul medical și pacient.

De asemenea, au admirat mulajele realizate de elevi pentru Concursul Anatomia 3 D.

După activitățile desfășurate la sediul școlii, a urmat vizita culturală la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, apoi cina festivă unde ne-am putut bucura împreună de o seară autentic românească.

∗∗∗

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, prof. dr. Andreea Csolti a predat steagul European Nursing Module organizatoarei Conferinței Anuale a Modulului 2025 – Universitatea Henallux din Namur, Belgia.

Un moment emoționant a fost și preluarea conducerii Modulului European de Nursing de către Hanne Mirzaei Pedersen (University College Lillebaelt, Vejle – Denmarca) de la Véronique Fromont (Karel de Grote University of Applied Sciences and Arts – Antwerp – Belgia).

După-amiaza a fost rezervată vizitării Palatului Parlamentului.

 

Mai multe imagini despre activitățile desfășurate: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.850455467121383&type=3

∗∗∗

„Cea de-a 32-a întâlnire anuală a Modulului European de Nursing, organizată la București de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, a fost un real succes. Cei peste 40 de participanți s-au bucurat să se cunoască sau să se revadă – actuali și viitori membri ai Modulului. Pe lângă discuțiile legate de partea administrativă și de management a Modulului, participanții au avut ocazia să cunoască mai bine cultura și tradițiile românești. Au făcut mai multe incursiuni în ceea ce înseamnă specificul românesc, prin vizita la Muzeul Satului, dar și prin cina de deschidere și cina festivă, unde s-au bucurat atât de bucatele tradiționale, dar și de suveniruri special pregătite pentru participanți. De asemenea, au aflat mai multe despre istoria noastră recentă prin vizita la Palatul Parlamentului.

În cadrul dezbaterii organizate cu sprijinul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” s-a discutat despre problemele legate de deficitul de asistenți medicali, care afectează, în prezent, tot mai multe sisteme de sănătate la nivel european.

Aș aminti, de asemenea, de elevii școlii, care le-au fost alături oaspeților noștri pe parcursul diferitelor activități organizate, cu entuziasm și multe zâmbete.

Mulțumim tuturor pentru participare, implicare și deschidere către școala noastră, către cultura și tradițiile românești!” – ne-a declarat prof. dr. Andreea Csolti – director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, responsabil Relații și Proiecte internaționale, coordonator European Nursing Module.

∗∗∗

Despre Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din București a fost înființată în anul 1990, de dr. Mioara Mincu, personalitate marcantă a lumii medicale. Cu o experienţă de 34 de ani în domeniul Educaţiei pentru Sănătate, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a pus accent întotdeauna pe dezvoltarea competențelor profesionale și lingvistice ale elevilor, pentru a le facilita accesul într-un sistem medical din străinătate sau pentru a-i forma ca profesioniști de elită, care să lucreze în spitalele din România. În contextul actual european, schimburile de experienţă şi parteneriatele internaţionale devin o prioritate în formarea profesională a elevului.

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” oferă posibilitatea elevilor săi de a se forma ca asistenți medicali generaliști la standarde europene, de a-şi dezvolta competenţele profesionale şi lingivstice. Certificatul de absolvire este eligibil internațional.

Mai multe informații: www.scoalacdavila.ro

 

 prof. Raluca Brad

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 184

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes