Sesiunea de comunicări științifice a elevilor de la calificarea asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare, eveniment aflat la prima ediție, este un proiect școlar prin care ne propunem să organizăm anual dezbateri privind actualitățile și perspectivele din domeniul reabilitării medicale.
Acest eveniment s-a impus ca o necesitate, dată fiind explozia de tehnologie care a atins acest domeniu și care se traduce prin apariția unei noi generații de aparatură medicală performantă, tot mai des întâlnită și în clinicile noastre de reabilitare medicală.
Competențele elevilor, consolidate în urma acestui concurs, sunt: capacitatea de documentare, utilizarea limbajului de specialitate, dezvoltarea cunoștințelor de limba engleză, înțelegerea textelor care cuprind specificații tehnice ale aparaturii medicale, competențele digitale, comunicarea orală, abilitățile pentru dezbateri pe marginea unei teme științifice, lucrul în echipă.
Elevii au participat în număr mare, iar 36 dintre ei au susținut prezentări foarte interesante și bine documentate.
Juriul a fost format din: prof. Roxana Lupa – medic, prof. Raluca Simion – doctor în psihologie, prof. Gianina Elfarra – fizician, prof. Alice Ragazan – șef Catedra Nursing, Farmacie și Științe. Prof. Roxana Rădulescu și prof. Gelu Costache au coordonat echipele de elevi.
Concursul a fost organizat de prof. Mariana Bărăscu, coordonatorul Catedrei de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare.
Premianții ediției din acest an sunt:
– Locul I: Anita Vittner și Emanuela Egorov, III A
Lucrarea: Reabilitarea neuromotorie robotizată – Sistemul LOKOMAT
– Locul II: Iris Răducanu și Iulia Daineanu, I A
Lucrarea: Reabilitarea post-AVC – Sistemul Reo Go
– Locul III: Roland Vladeanu și Gheorghe Doroftei, I A
Lucrarea: Exoschelete – Sisteme de recuperare medicală robotizată
– Locul IV: Emanuel Dragomirescu, II A
Lucrarea: Evaluare biomecanică și recuperare analitică computerizată – SISTEMELE DAVID
După prezentarea lucrărilor, au avut loc dezbateri pe marginea sistemelor de recuperare medicală ultraperformante prezentate de elevi. S-au adus în discuție: Sistemul Erigo pentru reabilitarea precoce în secțiile de terapie intensivă, sistem utilizat și în tratamentul recuperator al multiplului campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher, la spitalul Universitar din Lausanne, Elveția; Sistemele de reabilitare care utilizează realitatea virtuală, cu sau fără avatar: Sistemul Nirvana, peretele inteligent D-Wall, Sistenul ReoGo; Sisteme robotizate: Sistemul Lokomat pentru recuperarea paraplegiilor, Proteza bionică pentru membru superior amputat Bioness-Ultra, Exoschelete pentru recuperarea tetraplegiilor; Laser robotizat multi-target de clasă 4; Sisteme GPS de evaluare și monitorizare utilizate pentru recuperarea sportivilor de performanță utilizate de Barça Innovation Hub, de care beneficiază și fotbaliștii Clubului FC Barcelona; Reabilitare la distanță (telereabilitarea) cu sistemul Reflex; Sisteme de oxigenoterapie: Camerele hiperbare și Sistemul EMCO – (Oxigenare membranară extracorporala) utilizat în prezent pentru asistarea cardiacă și pulmonară a pacienților infectați cu Covid-19.
Dezbaterile au culminat cu subiecte precum: Implanturile neurostimulatoare medulare pentru pacienții cu dureri cronice și s-a vorbit chiar și de proiectul lui Elon Musk, Neuralink, prin care se dorește conectarea creierului uman la un computer.
Feedback-ul din partea elevilor a fost excelent și s-a reflectat în primul rând prin numărul foarte mare de participanți care au dat curs acestei provocări.
Cu siguranță, vom continua acest proiect pentru că subiectele legate de „Tehnologiile avansate pentru reabilitarea medicală” sunt departe de a fi epuizate și considerăm imperativ necesar, pe lângă cunoștințele pe care le dobândesc de-a lungul celor 3 ani, să deschidem elevilor noștri o perspectivă către tot ce este nou și inovator în domeniul recuperării medicale.
Felicitări tuturor elevilor participanți și profesorilor îndrumători!
prof. Mariana Bărăscu – șef Catedra de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare
prof. Raluca Brad