durereDurerea este evaluată pe o scală de la 1 la 10. Uneori, în spital, sunt internaţi pacienţi cu cancer în stare terminală care se plâng de dureri de intensitate foarte mare, chiar la limita superioară, pe scala de evaluare. Scopul pe care profesioniştii şi-l propun este de a controla durerea cât mai repede posibil. Cel mai important lucru în acest demers este să ştim că timpul necesar de reducere a durerii este acelaşi cu cel în care se atinge o concentraţie maximă de opioizi în sânge.

Un opioid precum morfina, administrat intravenos, ajunge la o maximă concentraţie în sânge, în timp de 8 minute. Pe cale de consecinţă, dozele succesive trebuie administrate la fiecare 8 minute. Pentru un pacient a cărui durere la scala 10 este scăpată de sub control va trebui să dublăm doza de analgezic pentru a reduce fenomenul dureros.

De exemplu, unui pacient care experimentează o durere de intensitate 10, i se poate administra 1 mg de morphină, doză care poate fi dublată, la 2 mg de morphină. Dacă dupa 8 minute durerea nu dispare, doza va fi iarăşi dublată. Aceasta ar fi de 4 mg. Se aşteaptă alte 8 minute. Dacă nici de data aceasta durerea nu dispare, doza poate fi din nou dublată, până la 8 mg. Dacă pacientul, dupa 8 minute se plânge încă de dureri, doza de analgezic, dublată, va ajunge la 16 mg.

În acest fel, se dublează doza de opioizi la nivelul receptorilor, iar noi putem afla care este doza optimă pentru controlul durerii la fiecare pacient în parte.

Cea mai frecventă eroare întâlnită în practică este dozarea incorectă a analgezicului. Atunci când un pacient vine cu o criză dureroasă de maximă intensitate dorim să reducem durerea cât mai repede posibil. Dorim sa evităm demoralizarea ca urmare a faptului că nu putem să avem rezultate imediate.

Deci, cheia unei corecte abordari în controlul fenomenului dureros este menţinerea, în permanenţă, a unei concentraţii maxime de analgezic în sânge. Pentru morphină, hidromorphone, fentanyl intravenos, această doză înseamnă administrare la fiecare 8 minute. Dacă se foloseşte calea subcutanată, perioada de administrare poate fi la fiecare 30 minute. În sfârşit, dacă alegem calea orală, doza va fi administrată la fiecare oră. Important de ştiut este faptul că trebuie să menţinem continuu concentraţia maximă în sânge a analgezicului, iar doza sa fie dublată înainte ca pacientul să se plângă de reapariţia durerii.

Prof. Maria Parlog

Dupa Charles F. von Gunten, MD, PhD

MEDSCAPE – 08.09.2011

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 106

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes