România este ţara din UE cu procentul cel mai mare de copii născuţi de mame cu vârste sub 20 de ani: 14,2%. Aşa arată cel mai recent studiu publicat de Eurostat. După noi se situează Bulgaria şi Ungaria, iar la polul opus se află Slovenia şi Italia cu aproximativ 2%. Dar datele s-ar putea schimba dacă elevii români ar face la şcoală Educaţie Sexuală. Doar 6% din tineri învaţă despre acest subiect, deşi este integrat ca modul în opţionalul „Educaţie pentru Sănătate“.
„Un rol important în vederea perpetuării acestui fenomen îl au biserica şi asociaţiile afiliate. Acestea militează împotriva introducerii cursurilor de Educaţie Sexuală în şcoli şi menţinerea tinerelor într-o stare de ignoranţă cu privire la propriul corp şi la drepturile reproductive ale fiecărei fete sau femei. Din această cauză, majoritatea fetelor care devin mame îşi întrerup studiile din cauza excluziunii sociale şi a marginalizării de care au parte în momentul în care vin însărcinate la şcoală. Societatea românească este încă tributară unor mentalităţi care nu iau în considerare drepturile omului şi incluziunea socială a tinerelor mame. Pentru sarcinile fetelor minore sunt încă blamate victimele şi complet ignorate celelalte părţi implicate în fenomen: familia, şcoala etc.“, explică preşedintele Asociaţiei „Edusfera“,Tincuţa Apăteanu.
La rândul lor, reprezentanţii Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) spun că „Educaţia Sexuală nu se face din cauza fricii de necunoscut. O importantă opoziţie se manifestă din partea anumitor asociaţii de părinţi. Asta, cu toate că noi la această oră discutăm şi despre componenta morală a vieţii sexuale. Mai mult, le dăm copiilor temă pentru acasă să discute cu părinţii despre ceea ce au învăţat. Noi nu îi încurajăm să înceapă viaţa sexuală, ci le dăm doar nişte informaţii utile în cazul în care au făcut deja o alegere în acest sens. Lumea încă nu înţelege că noi nu mergem la şcoală ca să vorbim despre poziţii sexuale sau să le schimbăm copiilor orientarea sexuală, ci despre sănătatea sexuală şi reproductivă. Începând de la norme de igienă şi cunoaşterea corpului până la metode de contracepţie sau prevenirea bolilor cu transmitere sexuală“, subliniază preşedinta SECS (organizaţie care facilitează sesiuni de Educaţie Sexuală în şcoli), Carmen Şuraianu.
Legea prevede obligativitatea Educaţiei Sexuale
Reprezentanţii Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ spun că lipsa Educaţiei Sexuale implică şi alte efecte negative, printre care atentarea la drepturile copilului. „Potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea Drepturilor Copilului, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale sunt obligate să adopte toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unităţile şcolare de programe de Educaţie pentru Viaţă, inclusiv Educaţie Sexuală. De asemenea, Convenţia ONU stabileşte că România, ca stat semnatar, este obligată să asigure aplicarea efectivă a dreptului copilului la sănătate prin crearea serviciilor de medicină preventivă, de îndrumare a părinţilor şi de planificare familială, cât şi la asigurarea educaţiei în aceste domenii“, explică reprezentanţii „Salvaţi Copiii“.
De cealaltă parte, Biserica Ortodoxă Română (BOR) spune că nu se opune predării Educaţiei Sexuale, însă cu câteva condiţii. „Nu trebuie să devenim sexologi sau experţi în patologii sexuale. Temerea care se ascunde în spatele introducerii unei asemenea materii este următoarea: poate deveni vehiculul unei educaţii de tip homosexuale sau de tip transsexual/transgender. Există deja presiuni indiscutabile pe care le fac anumite ONG-uri la Ministerul Educaţiei pentru introducerea unei materii numită «Educaţie Sexuală», nu «Educaţie pentru Sănătatea Adolescentului». Aceasta e o problemă pentru Biserică. Noi pledăm pentru ce este firesc şi normal“, a declarat recent purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.
Proiectul de lege care prevede interzicerea Educaţiei Sexuale în şcoli se află la Camera Deputaţilor, după ce a fost adoptat de Senat.
Eurostat: România, ţara cu cei mai mulţi copii născuţi de minore
România rămâne ţara cu cea mai mare rată a copiilor (primii din familie) născuţi de mame cu vârste sub 20 de ani în Uniunea Europeană, potrivit ultimului studiu publicat de Eurostat. Concret, România are un procent de 14,2% de mame foarte tinere. După noi se află Bulgaria cu o rată de 13,6% şi Ungaria cu 10,8%. Ţările cu cel mai mic procent de copii născuţi de mame foarte tinere sunt Danemarca şi Suedia (1,9%), Olanda (1,8%), Italia (1,7%) şi Slovenia (1,6%). În contrast, statele cu cel mai mare procent de copii născuţi de mame peste 40 de ani sunt Italia (7,2%), Spania (6,6%), Grecia (5,3%), Luxemburg (4,8%) şi Irlanda (4,3%).
( sursa: http://m.adevarul.ro/educatie )