Proiectul Cafeneaua Liderilor din Învățământul Preuniversitar a avut ca temă pentru întâlnirea de miercuri, 15 noiembrie 2017, Educația – calea către un viitor sănătos.

 

În debutul activității, doamna prof. Aurelia Șova, director al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, a afirmat: „Stimaţi colaboratori, ne bucurăm şi suntem onoraţi de prezenţa dumneavoastră  la Cafeneaua Liderilor! De asemenea, suntem onoraţi de prezenţa doamnei deputat USR, Cristina Iurişniţi, pentru a ne relata câteva aspecte privind  Educaţia pentru Sănătate în şcoli, locul şi rolul acesteia în învăţământul preuniversitar românesc.

Apreciem în mod deosebit iniţiativa doamnei deputat! Demararea unei campanii pentru introducerea şi îmbunătăţirea Educaţiei pentru Sănătate în şcoli este absolut necesară, având în vedere numeroasele probleme de sănătate din rândul copiilor şi tinerilor. Obezitatea, diabetul zaharat, imunitatea scăzută, tulburările de comportament sunt câteva exemple.

Veţi avea astăzi posibilitatea să susţineţi reglementările necesare implementării programului de Educaţie pentru Sănătate în şcoli, prin expunerea problemelor cu care vă confruntaţi ca educatori pentru sănătate!

Noi vă vom sprijini în continuare prin derularea proiectului „Ȋnvăţaţi să ajutaţi” în liceele pe care le reprezentaţi, proiect de Educaţie pentru Sănătate care se află la a VII-a ediţie.

Ȋn acelaşi timp, le vom oferi tinerilor absolvenţi de liceu o oportunitate de orientare în carieră. Asistentul medical este şi Educator pentru Sănătate!

 

Cu această ocazie, ne-am bucurat de prezența doamnei Cristina Iurișniți, deputat USR, membru în Comisia pentru Învăţământ, Știinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaților. „Introducerea materiei școlare Educație pentru sănătate în programa școlară, vine în sprijinul direct al tinerilor, și indirect al societății, promovând principii și valori educaționale cu scopul de a dezvolta încă din școală cunoștințe referitoare la sănătate, reproducere, comportament alimentar și norme de igienă, cultivarea responsabilității și a prevenției. Acestea reprezintă dezideratele care stau la baza unui sistem educațional relevant, centrat pe interesele elevilor, menit să încurajeze dezvoltarea lor armonioasă și înțelegerea beneficiilor pe care îl presupune un stil de viață educat, sănătos și asumat.” Declarația completă a doamnei deputat Cristina Iurișniți se regăsește în articolul următor: https://scoalacdavila.ro/cafeneaua-liderilor-din-invatamantul-preuniversitar-educatia-calea-catre-un-viitor-sanatos

 

Pe parcursul întâlnirii, invitații au venit cu idei pertinente privind importanța Educației pentru sănătate, au împărtășit din experiența lor, dar au și conștientizat nevoia unor schimbări în învățământul românesc, prezentând unele probleme cu care se confruntă.

Doamna prof. Cristina Tănăsescu – Liceul Teoretic „Lucian Blaga” a vorbit despre problema numărului mic de ore de biologie în învățământul liceal – 1 oră / săptămână, ora de biologie fiind o sursă de educație pentru sănătate.

Doamna prof. Eugenia Bâdrea – Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu” a adus în discuție necesitatea postului de laborant, pentru întreținerea laboratorului și pregătirea materialelor necesare orelor de laborator.

Invitații au oferit un feed-back pozitiv evenimentului, declarând că se vor reîntoarce cu plăcere ori de câte ori vor fi organizate evenimente similare.

 

Prof. Anca Grecu, director adjunct, șef Catedra Farmacie – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a evidențiat rolul important al Educației pentru Sănătate pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor:Dezbaterea de astăzi, privind accesul elevilor la educaţia pentru un stil de viaţă sănătos, a  scos în evidenţă nevoia de a spori efortul de informare a tinerilor despre riscurile la care se supun prin ignorarea normelor de sănătate,  precum şi necesitatea cultivarii responsabilității și a prevenției.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila,  prin proiectele pe care le derulează, vine în sprijinul direct al elevilor din licee cu prezentări, dezbateri şi demonstraţii care au ca scop formarea si dezvoltarea unor comportamente de îngrijire a sănătaţii,care să conducă la dezvoltarea lor armonioasă.”

 

Prof. dr. Vasile Constantin, șef Catedra Balneofiziokinetoterapie și Recuperare – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”: „Prezentarea de azi a fost despre o abordare integrată a ideii de Educație pentru Sănătate, care e necesar, pentru eficient, să includă mai multe componente. Pe lângă componenta de sănătate fizică, educația pentru sănătate trebuie să se centreze și pe o igienă mentală, „well being”, dobândirea stării de bine și satisfacerea nevoii de a fi fericit.”

 

 

Prof. Alina Grecu, șef Catedra Științe Socio-Umane – Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”: „Astăzi am simțit că vocea mea, contează!Întâlnirea dintre cadrele didactice și forurile de conducere ale statului român s-a desfășurat sub forma unui dialog în cadrul căruia cele două părți  au făcut echipă! Dascălii și-au exprimat nevoile și au argumentat necesitatea introducerii Educației pentru Sănătate în viața elevilor, bazându-se pe experiența directă de la catedră. Doamna deputat Cristina Iurișniți a apreciat implicarea și patosul cu care cadrele didactice prezente doresc „mai binele” elevilor și a promis că va transmite forurilor superioare dificultățile și propunerile de remediere a acestora. De asemenea, a invitat o echipă a cadrelor didactice ale școlii noastre să participe la dezbaterile din plenul Parlamentului.

Școala nu este doar locul unde elevul acumulează informații, ci mai ales este creuzetul unde îi învățăm pe cei mai mici decât noi despre viață și a trăi. …despre alții, dar mai ales despre SINE! Și cum altfel îi putem crește pe elevi, decât vorbindu-le despre propriul corp, minte și suflet? Școala mea ideală este acolo unde elevul învață să învețe despre a fi fericit!” Dezbaterea de astăzi sperăm să aibă ca finalitate concretă accesul elevilor la tematica valoroasă a obiectului de studiu: Educație pentru sănătate!”

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 142

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes