Cel mai așteptat și „gustat” concurs, aflat la a IX-a ediție, „Atelierul de nutriție – Alimentația unui stil de viață sănătos. Să fim o zi ovolactovegetarieni” a devenit deja o tradiție în școala noastră.
Evenimentul reprezintă aplicarea în practică a tuturor cunoștințelor dobândite la disciplinele Biochimie și Anatomia și fiziologia omului pentru elevii din anul I și Nutriție și dietetică pentru cei de anul II, de la toate calificările.
Elevii participanți s-au implicat direct prin proiectele lor în evidențierea necesității diversificării alimentației, descoperirea beneficiilor nutritive şi terapeutice pe care le aduc legumele şi fructele în dieta zilnică a fiecăruia dintre noi, precum şi în stimularea consumului de noi alimente pe bază de legume şi fructe şi experimentarea de noi gusturi în combinaţii sănătoase, pe care nu le-am utilizat în dieta obişnuită până acum, cum ar fi: semințe, condimente din plante aromate, legume și fructe mai rar utilizate sau mai puțin cunoscute.
Substanțele complexe pe care le conțin alimentele pe care le consumam, principiile alimentare, glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele, mineralele sunt necesare în organismul uman, de la producerea de energie, la regenerarea structurilor celulare și la sinteza biocatalizatorilor implicați în desfășurarea proceselor metabolice: enzime, hormoni, a substanțelor implicate în imunitatea umorală – anticorpi etc.
Elevii îndrumați de mine, participanți la concurs, mi-au mărturisit că acesta a fost un prilej de documentare aprofundată și de descoperiri uimitoare despre calitățile unor ingrediente, pe care nici nu le bănuiau, o lecție de viață fiind chiar concursul în sine. S-au arătat dornici să participe în continuare și la alte activități și concursuri din care au numai de câștigat, fie chiar și experiență.
Printre premianți se numără proiecte precum: Tort de morcovi cu nucă, Panna cotta de sfeclă, Healthy choises, Plăcintă veselă cu praz, Chiftele de soia și legume, Platou vegetarian, Dulceață de morcovi etc.
Deși, ca la orice concurs, s-au acordat doar câteva premii, considerăm că TOȚI PARTICIPANȚII SUNT CÂȘTIGĂTORI – pentru că au devenit déjà EDUCATORI PENTRU SĂNĂTATE – și sunt un exemplu pentru familiile, prietenii și colegii lor începând chiar ei adoptarea unui STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS.
Mulțumesc colegelor împreună cu care am organizat și coordonat acest concurs în ultimele 2 luni: profesor biologie, doctor în științe biologice, director adjunct – Andreea Csolti și profesor instruire practică – Mirela Avram pentru colaborarea eficientă.
Mulțumesc membrilor juriului pentru implicare: dr. Elena Achim, profesor de științe medicale; prof. Daniela Vlădescu și prof. Mirela Avram.
Au îndrumat elevii participanți: prof. biologie Marilena Pușcaș; prof. biologie Eugenia Petrescu; prof. biologie Natalia Kirat; prof. nursing Corina Bucur; prof. biologie Nicoleta Oprea.
Mulțumim conducerii școlii pentru premiile puse la dispoziție și tuturor colegilor care au apreciat efortul nostru și al elevilor pentru a duce această tradiție gustoasă și sănătoasă mai departe, an de an.
PREMIANŢII EDIȚIEI 2023
PREMIUL I – TORT DE MORCOVI CU NUCĂ – BUCUR CRISTINA / MANICA EDUARD (I A BFKT), prof. îndrumător OPREA NICOLETA
PREMIUL I – PANNA COTTA DE SFECLĂ – DINCĂ IONELA (I i AMG), prof. îndrumător PETRESCU EUGENIA
PREMIUL II – PLATOU VEGETARIAN – AICOBOAIE CLAUDIU (II F AMG), prof. îndrumător BUCUR CORINA
PREMIUL III – CHEESE CAKE – MIHALACHE RALUCA VALENTINA (I A AMF), prof. îndrumător PUȘCAȘ MARILENA
MENȚIUNE I – HEALTHY CHOISES – HUȘTIU STELUȚA / MILEA BOGDAN (I A AMG), prof. îndrumător OPREA NICOLETA
MENȚIUNE II – SĂNĂTOS ȘI GUSTOS – DIANA ANDREEA BĂLAȘA (I A AMG), prof. îndrumător OPREA NICOLETA
MENȚIUNE III – PLĂCINTĂ VESELĂ CU PRAZ – CIOROIANU RALUCA (I A AMG), prof. îndrumător OPREA NICOLETA
MENȚIUNE III – TORT DE MORCOVI – COȚOFANĂ ALEXANDRA / COJOCARU CRISTINA (I A AMG), prof. îndrumător OPREA NICOLETA
FELICITĂRI PENTRU TOȚI PARTICIPANȚII!
Mai multe imagini de la eveniment veți regăsi pe pagina de Facebook a școlii: www.facebook.com/media/set
prof. Nicoleta Oprea