În perioada 26.11 – 17.12.2021, în cadrul ATELIERULUI DE NURSING se desfășoară o serie de activități care au tema: NU LĂSĂM PE NIMENI ÎN URMĂ – ECHITATE ÎN ÎNGRIJIRI PALIATIVE.
Invitatul permanent va fi doamna Ludmila Postică, profesor la Centrul de excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” – Catedra de Nursing, formator național în Îngrijiri paliative, doctorand în Științele Educației, director executiv al Societății de Îngrijiri Paliative din Republica Moldova.
Atât prezentările susținute de invitata noastră, cât și lucrările, posterele, eseurile realizate de elevii școlii noastre realizează o imagine de ansamblu a importanței desfășurării activității asistentului medical în îngrijirea pacientului cu patologie paliativă.
Vă invitam să participați VINERI – 26.11.20021, ora 15.00, la prima activitate a maratonului dedicat îngrijirilor paliative.
Accesați link-ul atașat și înscrieți-vă pentru a obține acces la întâlnirea online pe platforma Zoom:
https://forms.gle/1RHViq9dUgibui3SA
Locurile sunt limitate și se vor ocupa în ordinea înscrierilor!
Îngrijirea paliativă este îngrijirea centrată pe persoană și pe familie acordată unei persoane cu o boală activă, progresivă, avansată, care are perspective reduse sau deloc de vindecare și despre care se așteaptă să moară și pentru care scopul principal este optimizarea calității vieții.
Îngrijirea la sfârșitul vieții reprezintă ultimele săptămâni de viață în care un pacient cu o boală care limitează viața se apropie rapid de moarte. Nevoile pacienților și ale îngrijitorilor lor sunt mai mari în acest moment. Această fază a îngrijirilor paliative este recunoscută ca fiind una în care serviciile sporite și sprijinul sunt esențiale pentru a asigura o îngrijire de calitate și coordonată din partea echipei de îngrijire a sănătății. Aceasta ia în considerare faza terminală sau când pacientul este recunoscut ca fiind iminent pe moarte și se extinde la îngrijirea în caz de doliu.
Îngrijirea paliativă este îngrijirea care îi ajută pe oameni să-și trăiască viața cât mai deplin și cât mai confortabil posibil atunci când trăiesc cu o boală care limitează viața sau o boală terminală.
Îngrijirea paliativă identifică și tratează simptomele care pot fi fizice, emoționale, spirituale sau sociale. Deoarece îngrijirea paliativă se bazează pe nevoi individuale, serviciile oferite vor diferi, dar pot include:
- Ameliorarea durerii și a altor simptome, de exemplu vărsături, dificultăți de respirație
- Resurse, cum ar fi echipamentele necesare pentru a ajuta îngrijirea la domiciliu
- Asistență pentru familii pentru a se reuni pentru a discuta despre probleme sensibile
- Link-uri către alte servicii, cum ar fi ajutor la domiciliu și sprijin financiar
- Sprijin pentru oameni pentru îndeplinirea obligațiilor culturale
- Sprijin pentru preocupări emoționale, sociale și spirituale
- Consiliere și sprijin pentru durere
- Recomandări către serviciile de îngrijire de răgaz
Îngrijirea paliativă este un model de îngrijire centrat pe familie, ceea ce înseamnă că familia și îngrijitorii pot primi sprijin practic și emoțional.
Îngrijirile paliative sunt destinate persoanelor de orice vârstă care au o boală gravă ce nu poate fi vindecată. Îngrijirea paliativă ajută persoanele cu boli precum cancerul, bolile progresive de neuron motor și bolile renale sau pulmonare în stadiu terminal pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.
Pentru unele persoane, îngrijirea paliativă poate fi benefică din momentul diagnosticării unei boli grave care limitează viața. Îngrijirile paliative pot fi acordate alături de tratamentele oferite de alți medici.
prof. Alice Ragazan – șef Catedra Nursing și Științe
prof. Mirela Avram – responsabil Învățământ clinic
prof. Raluca Brad