În România, mai mult de patru din zece români în vârstă de cel puţin 15 ani au fumat 20 sau mai multe ţigări pe zi. Orice tip de fumat provoacă grave probleme de sănătate: tutun ars, încălzit, vapori.

Printre beneficiile imediate și pe termen lung ale renunțării la fumat sunt:

  • Prelungirea speranței de viață, cu 10 ani (daca renunțați la vârsta de 30 de ani), până la 3 ani (dacă renunțarea la fumat are loc la vârsta de 60 de ani).
  • Îmbunătățirea aspectului și a rezistenței fizice(fumatul provoacă dificultăți de respirație, riduri, dinți pătați, piele ternă, organism lipsit de vitalitate).
  • Fumatul vă periclitează și sănătatea financiară, nu doar pe cea pulmonară. Astfel, renunțând la fumat: Economisiți bani: ~ 10.000 euro = 7 ani fumat sau ~ 140.000 euro = 21 ani fumat

Care este cel mai bun mod de a renunța la fumat?

Nu există cel mai bun mod de a renunța la fumat. Fumătorii au diferite modele de fumat, obiceiuri, niveluri de dependență și preferințe individuale. Ceea ce funcționează cel mai bine pentru o persoană poate avea un impact redus asupra altcuiva.

Din acest motiv, cele mai bune programe de renunțare la fumat sunt cele fomate din consiliere medicala in Centre pentru Renunțare la fumat, sub îndrumarea medicilor pneumologi, psihologi sau în farmaciile cu personal pregătit în acest sens + tratament medicamentos adaptat gradului de dependență.

În România sunt disponibile, în acest moment, Terapia de substituție nicotinică și citizina.

a. Terapia de substituție nicotinică este o clasă de medicamente, aprobată și recomandată ca tratament pentru renunțarea la fumat de Ghidurile Internaționale de specialitate si de către OMS. Practic, furnizează nicotină, ce ajută oamenii să renunțe la fumat, acționând asupra receptorilor de nicotină din creier, reducând astfel simptomele de sevraj. Această terapie NU creează dependență: nicotina se administrează pe o cale diferită de țigări și în cantități insuficiente pentru a genera dependență.Terapia de substituție nicotinică se bazează pe cercetări documentate în peste 100 de studii clinice si în peste 40 de ani de experiență. Formele farmaceutice existente în România: plasturi, gume de mestecat și spray ce se pulverizează în gură. Acestea sunt adaptate oricărui tip de fumător, chiar și celor care vor să reducă numarul de țigări fumate și sunt recomandate de medicul pneumolog, sau de farmacist funcție de gradul de dependență și de obiceiurile fiecărui tip de fumător. Cura de tratament este de 3 luni, sau maxim 6 luni doar cu recomandarea medicului pneumolog.

b. Citizina este un alcaloid din plante, cu acțiune similară nicotinei, dar mai slabă. În Romania se găsește sub o singură formă, comprimate. Această terapie este aprobată cu indicație pentru renunțarea la fumat doar în tările din Europa de Est. Terapia este dezvoltată pe baza a 10 studii clinice. Cura de tratament este de 25 de zile.

Care este următorul pas?

A fi gata și a dori cu adevărat să renunțați la fumat este partea cea mai importantă.

Căutați consiliere de specialitate la medicii penumologi sau in farmaciile din orașul dvs. Personalul medical este partenerul de încredere în această călătorie pentru renunțarea la fumat.

Trebuie să decideți să vă oferiți cel mai prețios cadou pe care un fumător și-l poate oferi – un dar de viață, sănătate și stima de sine – devenind un nefumător.

Găsiți-vă motivația, alegeți-vă prima zi fără fumat!

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Ebtn5lx8xms

 

Articol susținut de Societatea Română de Pneumologie și de Secțiunea de Tabacologie

sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/p-decizia-de-a-renunta-la-fumat-este-cel-mai-important-pas-pe-care-il-puteti-face-pentru-a-va-imbunatati-sanatatea-generala-1943734

 

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 329

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes