În fiecare an, la data de 16 octombrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură celebrează Ziua Mondială a Alimentației. Nutriţioniştii din întreaga lume subliniază efectele alimentaţiei precare asupra sănătăţii noastre și în special asupra copiilor. Specialiştii români trag un semnal de alarmă dovedind că principalele cauze ale mortalităţii sunt legate și de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.
Mulți dintre noi au adoptat modelul unei alimentaţii de tip fast-food și utilizarea frecventă a produselor semipreparate care conţin din belşug conservanţi şi aditivi alimentari. De aceea, acest stil de viaţă şi-a pus amprenta asupra stării de sănătate a familiilor din ţara noastră, contribuind la creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, diabetului, afecţiunilor gastro-intestinale , dar şi la o prevalenţă crescută a obezităţii.
Cu această ocazie, luni – 17 octombrie, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a fost invitată să participe la activitățile derulate cu copiii de la Școala Particulară Kids Palace.
Elevii au avut ca temă pentru week-end prepararea unor alimente sănătoase în familie.
Scopul acestei activități a fost acela de a evidenția diferențele dintre o alimentație bazată pe produse naturale, benefice sănătății și cea alcătuită din alimente procesate, de tip fast-food și dulciuri.
Au participat elevi cu vârste între 6 și 9 ani. Activitățile dedicate lor au inclus atât prezentarea alimentelor propuse de fiecare, cât și un program alcătuit de către reprezentanții Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”.
La începutul activității, prof. Raluca Brad i-a activat pe copii și aceștia au prezentat produsele pregătite de ei. D-na dr. Elena Achim le-a vorbit copiilor despre rolul igienei personale, în special a spălatului pe mâini și despre riscurile pe care le implică nerespectarea regulilor de igienă. De asemenea, copiii au aflat informații despre riscurile consumului de alimente nesănătoase de la eleva Alina Cojocaru. Aceasta le-a prezentat diferite tipuri de alimente – legume și fructe – cu valoare nutritivă potrivită etapei lor de dezvoltare.
Finalul acestei activități a fost dedicat mișcării: copiii au efectuat diferite exerciții împreună cu Andrei Ghelț, profesor de balneofiziokinetoterapie și recuperare, pentru că întotdeauna o alimentație sănătoasă este completată de mișcare.
Elevii ne-au primit cu căldură și au fost interesați de informațiile prezentate. De asemenea, am constatat că unii dintre ei dețineau deja o serie de cunoștințe despre ceea ce înseamnă un produs bun pentru sănătate, respectiv unul care produce efecte nocive în organism. Au fost foarte încântați să ne povestească despre produsele pregătite împreună cu părinții, ne-au dat detalii despre ingredientele folosite și chiar am plecat cu rețete utile! „Premiul” pentru participarea și implicarea lor în această activitate a constat în oferirea unui măr, simbol al unei alimentații sănătoase, din partea echipei noastre.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” are ca misiune pregătirea educatorilor pentru sănătate. Educația pentru o viață sănătoasă și echilibrată produce efecte benefice în timp cu cât copiii noștri sunt informați corect despre ceea ce este util pentru sănătatea lor, iar activitatea de Ziua Alimentației a avut tocmai acest scop.
Prof. Raluca Brad