8 Martie este o zi despre mame, soții, iubite, prietene….o zi în care vorbim mai mult despre ce reprezintă FEMEIA, despre realizările sale din toate domeniile vieții.

Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

Ziua Femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909, în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în anul 1908. În acel an, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, în anul 1975 — Anul Internațional al Femeii. (sursa: ro.wikipedia.org/wiki)

 În România, în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989, se vorbea de Ziua Mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate acestora. După Revoluția din 1989, noțiunea de Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Femeii.

Această zi să fie un prilej de sărbătoare pentru toate femeile! Să aveți gândurile și sufletul pline de căldură, lumină, dragoste și speranță! 

La Mulți Ani!

 

„Viori sunt femeile,

tremur în palme răsfrânt.

Le slăvesc şi le cânt

pentru sfârşitul de drum

ce-l au pe pământ.

Lemn moale, lemn sfânt!

Viori sunt femeile,

vibraţie fără cuvânt,

viori aprinse subt arc

în flăcări şi fum.”

(Viori aprinse, femeile – Lucian Blaga)

 

prof. Raluca Brad

 

POZA

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 213

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes