În fiecare an, pe data de 7 aprilie, este celebrată Ziua Mondială a Sănătăţii, ocazie cu care fiecare individ sau comunitate își îndreaptă atenția către beneficiile unei mai bune stări de sănătate.

Ziua de 7 aprilie reprezintă data la care a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un tratat între naţiunile lumii, care recunoştea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci şi un drept fundamental pentru pace şi securitate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei Mondiale a Sănătăţii, care a fost marcată pentru prima dată în 1950.

Activitățile derulate cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătații urmăresc creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor de sănătate, venind în sprijinul comunităților de la nivel local și internațional pentru implicarea în acțiuni care să aibă drept rezultat îmbunătățirea stării de sănătate.

Tema de anul acesta este: „Sănătatea mea, dreptul meu” (My health, my right).

Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.

Aceasta înseamnă că ţările au obligaţii legale, recunoscând totodată că sunt necesare timp şi resurse pentru a le îndeplini pe deplin. Unele obligaţii imediate pentru ţări includ garanţiile de nediscriminare şi tratament egal în domeniul sănătăţii. Dreptul la sănătate include drepturi, cum ar fi dreptul de a-şi controla sănătatea, consimţământul informat, integritatea corporală şi participarea la luarea deciziilor legate de sănătate. Include, de asemenea, libertăţi, cum ar fi libertatea fără tortură, rele tratamente şi practici dăunătoare. Dreptul la sănătate este strâns legat şi depinde de realizarea altor drepturi ale omului, inclusiv dreptul la viaţă, hrană, locuinţă, muncă, educaţie, intimitate, acces la informaţii, libertatea de tortură şi libertăţile de asociere, întrunire şi circulaţie. Include atât accesul nediscriminatoriu la sisteme şi servicii de sănătate de calitate, în timp util şi adecvate, cât şi la factorii determinanţi ai sănătăţii.

În întreaga lume, dreptul la sănătate a milioane de oameni este din ce în ce mai ameninţat. Bolile şi dezastrele sunt principalele cauze de deces şi invaliditate. Conflictele devastează vieţi, provocând moarte, durere, foame şi suferinţă psihologică.

Sunt ţări care nu adoptă şi nu pun în practică legi ce pot asigura dreptul de a accesa servicii de sănătate pentru populaţie. Cel puţin 4,5 miliarde de oameni – mai mult de jumătate din populaţia lumii – nu au fost acoperiţi în totalitate de serviciile de sănătate esenţiale în anul 2021.

Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat.

O abordare a sănătăţii bazată pe drepturile omului are rolul de a sprijini dezvoltarea durabilă prin eradicarea inegalităților, a practicilor discriminatorii și a relațiilor de putere, care sunt adesea generatoare de lipsă de echitate.

Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate.

De aceea, cu această ocazie, atenția tuturor este îndreptată asupra acțiunilor care pot fi realizate de către decidenți, dar și asupra măsurilor care pot fi adoptate de oameni la nivel individual și în comunitate.

surse: www.who.int;   insp.gov.ro/

∗∗∗

Școala noastră sărbătorește sănătatea în fiecare zi pentru că „sănătatea este bunul cel mai de preț pe care natura știe să-l facă omului”. Dăruim zâmbete și iubire pentru că bucuria sufletului este și bucuria unui corp sănătos! Așadar…nu uitați să prețuiți sănătatea în fiecare zi!

Educația pentru sănătate reprezintă o prioritate pentru Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”. Prin proiectele și activitățile derulate la nivelul comunității, ducem mai departe țelul doamnei Dr. Mioara Mincu, fondatoarea școlii noastre și cea care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școlii Gimnaziale „Dr. Mioara Mincu” din Conțești (jud. Dâmbovița), de a dezvolta şi profesionaliza Educaţia pentru Sănătate.

Tuturor celor implicați clipă de clipă în salvarea sănătății le dorim putere de muncă și succes în toate activitățile pe care le desfășoară pentru fiecare dintre noi! La mulți ani!

Prețuiește sănătatea, zâmbește, trăiește frumos! Este mesajul pe care îl transmit și elevii școlii noastre alături de doamna prof. Cristina Costache și doamna prof. Anca Mihai.

 

 

Prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 217

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes