În fiecare an, la 31 mai, OMS marchează Ziua Mondială fără Tutun – World No Tobacco Day – pentru a conștientiza riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun și pentru a susține politicile eficiente de reducere a fumatului.

Tema Zilei Mondiale din acest an este TUTUNUL  ŞI  BOLILE  CARDIOVASCULARE.

OMS s-a alăturat Federației Mondiale a Inimii pentru a evidenția legătura dintre consumul de tutun și bolile cardiovasculare – cauze principale ale morții în lume, responsabile pentru 44% din totalul deceselor, cu 17,9 milioane de decese anual.

Campania va crește gradul de conștientizare cu privire la:

legătura dintre tutun și bolile cardiovasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral, care sunt principalele cauze ale morții din lume;

acțiunile și măsurile fezabile pe care le pot lua publicul-cheie, inclusiv guvernele și societatea civilă, pentru a reduce riscurile pentru sănătatea inimii generate de tutun.

Ziua Mondială fără Tutun din acest an coincide cu o serie de inițiative și oportunități globale care vizează combaterea consumului de tutun și a impactului acestuia asupra sănătății publice, în special prin provocarea deceselor și suferințelor a milioane de oameni la nivel global. Aceste acțiuni includ inițiativele Global Hearts și RESOLVE, care au ca scop reducerea deceselor cauzate de bolile cardiovasculare și îmbunătățirea îngrijirii.

Utilizarea tutunului și expunerea la fum sunt cauze majore ale bolilor cardiovasculare, care includ infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, contribuind la milioane de decese pe an. Dovezile arată o lipsă serioasă de cunoaștere a riscurilor multiple asupra sănătății asociate tutunului.

Majoritatea oamenilor știu că folosirea tutunului cauzează cancer și boli pulmonare, dar mulți oameni nu știu că tutunul provoacă, de asemenea, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale – cei mai mari criminali din lume”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „În această Zi Mondială fără Tutun, OMS atrage atenția asupra faptului că tutunul nu provoacă doar cancer, ci chiar distruge inimile.”

În timp ce mulți oameni sunt conștienți că fumatul crește riscul de cancer, există deficiențe alarmante în cunoașterea riscurilor cardiovasculare asociate consumului de tutun. În multe țări, această cunoaștere scăzută este esențială; de exemplu, în China, peste 60% din populație ignoră faptul că fumatul poate provoca probleme grave de sănătate, potrivit studiului Global Tobacco Adult. În India și Indonezia, mai mult de jumătate dintre adulți nu știu că fumatul poate cauza accident vascular cerebral.

„Guvernele au puterea în mâinile lor pentru a-și proteja cetățenii de suferința inutilă a bolilor de inimă”, spune dr. Douglas Bettcher, directorul OMS pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. „Măsurile care reduc riscurile pentru sănătatea inimii generate de tutun includ asigurarea locurilor speciale pentru fumat și promovarea utilizării avertismentelor pe pachetele de tutun care demonstrează riscurile pentru sănătate.”

Lumea nu este pe cale să atingă ținta pentru reducerea consumului de tutun

Tutunul ucide peste 7 milioane de oameni în fiecare an, în ciuda reducerii constante a consumului la nivel global, după cum se arată în noul Raport Global al OMS privind prevalența consumului de tutun în perioada 2000 – 2025. Raportul arată că, în anul 2000, consumul de tutun la nivel mondial era în proporție de 27%, comparativ cu 20% în 2016.

Ritmul acțiunii de reducere a consumului de tutun, a deceselor și bolilor aferente este în urma angajamentelor globale și naționale privind reducerea cu 30% până în 2025 în rândul persoanelor cu vârsta de peste 15 ani. Dacă tendința continuă pe traiectoria actuală, lumea va atinge doar o reducere de 22% până în 2025.

Aproximativ 80% din cei 1,1 miliarde de fumători din lume locuiesc în țări cu venituri mici și medii.

Utilizatorii de tutun care mor în mod prematur le privează pe familiile lor de venituri, ridică costurile asistenței medicale și împiedică dezvoltarea economică.

În unele țări, copiii din gospodăriile sărace sunt frecvent angajați în producția de tutun pentru a asigura venitul familial. Acești copii sunt deosebit de vulnerabili la „boala verde a tutunului”, care este cauzată de nicotina absorbită prin piele de la manipularea frunzelor de tutun umed.

Fumul care umple restaurante, birouri sau alte spații închise atunci când oamenii fumează cauzează grave probleme de sănătate chiar și celor care nu consumă tutun. Există mai mult de 4000 de substanțe chimice în fumul de tutun, dintre care cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și mai mult de 50 sunt cunoscute ca responsabile în apariția cancerului.

Nu există un nivel sigur de expunere la fumul produs de țigări

La adulți, inhalarea fumului poate provoca boli cardiovasculare și respiratorii grave, incluzând boala coronariană și cancerul pulmonar. La sugari provoacă moarte subită. La femeile gravide, aceasta determină scăderea greutății copilului la naștere.

La nivel mondial, peste 24 de milioane de copii cu vârsta între 13-15 ani fumează țigări (17 milioane de băieți și 7 milioane de fete).

 Fiecare persoană ar trebui să poată respira aerul fără fum de tutun. Regulile antifumat trebuie să protejeze sănătatea nefumătorilor. Doar 20% din populația lumii este protejată de legi naționale privind fumatul.

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” are ca misiune pregătirea asistentului medical ca EDUCATOR PENTRU SĂNĂTATE, în spiritul valorilor fundamentale ale profesiei: dragostea pentru om, sănătate şi viață, respect pentru profesie, pasiune şi capacitatea pentru muncă. De aceea, ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat, elevi și cadre didactice organizează diferite activități de informare cu privire la efectele fumatului asupra sănătății.

(surse: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/tobaccohttp://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2018/event/en/http://www.who.int/news-room/detail/31-05-2018-world-no-tobacco-day-tobacco-and-heart-disease )

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 93

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes