Astăzi, 27 mai, este celebrată Ziua Internațională a Medicinei de Urgență. Medicina de urgență reprezintă specialitatea a cărei preocupare constă în stabilizarea, diagnosticarea și managementul pacienților, ce prezintă aspecte acute și urgente ale bolilor și leziunilor, cu un spectru complet și nediferențiat al tulburărilor fizice și comportamentale.
„Cadrele medicale din Medicina de Urgență sunt mereu acolo pentru tine. Sprijiniți-i prin distribuirea acestui mesaj. Când ești în suferință, ea este acolo. Când persoana pe care o iubești a avut un accident, ei sunt acolo. Noaptea, el este acolo. În weekend, ea este acolo. De sărbători, el este acolo. În pandemie, ei sunt acolo numai pentru tine. În ziua de 27 mai este Ziua Medicinei de Urgență, fii acolo pentru ei și mulțumește-le prin distribuirea acestui mesaj. Fii acolo pentru cei care au grijă mereu de tine!”, au transmis cadrele medicale.
„Astăzi este ziua celor care înfruntă zilnic riscurile și pericolele, pentru salvarea vieții din orice mediu. Vă mulțumim vouă, celor care săriți în sprijinul semenilor voștri, fie zi, noapte, ploaie sau ninsoare. Celor care, neobosiți, smulgeți suflete din ghearele morții. Cinste vouă!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prin intermediul paginii de socializare.
Președintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Bagdasar-Arseni”, din București. Președintele a adresat cu această ocazie un mesaj pentru personalul medical:
„Astăzi este Ziua Internațională a Medicinii de Urgență și dați-mi voie, în primul rând, să-i felicit pe toți care lucrează în acest domeniu al medicinii de urgență. Astăzi, împreună cu mine, au fost aici reprezentanții unităților de primiri urgențe din București și i-am felicitat, dar țin să repet aceste felicitări și în public.
Doamnelor, domnilor, vă admir! Vă admir pentru dăruirea, pentru abnegația cu care vă faceți profesia. Salvați vieți în fiecare zi, dați speranță oamenilor bolnavi și pentru asta meritați nu doar felicitări, ci și mulțumiri.
Astăzi am venit la o unitate UPU nou-nouță, care se va deschide în zilele următoare. Este o unitate model, o unitate modernă, o unitate care a apărut aici dintr-o colaborare foarte bună între Primăria Sectorului 4 și Ministerul Sănătății. Iată că, dacă lucrează împreună autoritatea locală cu autoritatea centrală, se pot realiza astfel de proiecte. Primăria de sector s-a ocupat de clădirea propriu-zisă, iar Ministerul Sănătății a folosit fonduri europene pentru dotare. Este o dotare ultramodernă.
Este un exemplu de cum ne dorim să arate spitalele din România și sunt convins că, în anii care urmează, vom vedea din ce în ce mai multe nu doar unități, ci întregi spitale moderne.
Vă felicit pe toți cei care ați contribuit la realizarea acestei unități de primiri urgențe, și reprezentanții Ministerului, și a Departamentului pentru Situații de Urgență, a Primăriei de sector și îi rog pe ceilalți să urmeze acest exemplu.
A fost un an infernal pentru personalul din medicina de urgență. Un an infernal acest an pandemic, în care lucrurile s-au complicat peste măsură și știu că ați lucrat până la epuizare, ați salvat foarte multe vieți și ați contribuit semnificativ la buna gestionare a situațiilor complicate în această pandemie. Împreună cu tot personalul medical, ați fost în prima linie, sunteți eroii noștri și românii trebuie să înțeleagă că nici nu se pot aduce suficiente mulțumiri pentru munca care a fost depusă și de personalul UPU, și de tot corpul medical. Vă felicit și vă mulțumesc!”, a declarat Klaus Iohannis.
Istoria medicinei de urgență
Se consideră că medicina modernă de urgenţă a apărut la sfârşitul anilor 1700, odată cu organizarea de către Jean Dominique Larrey a unui sistem pentru a îi trata şi transporta pe soldaţii francezi răniţi. Larrey a dezvoltat o metodă de a trimite personal medical pregătit pe teren pentru a acorda îngrijiri medicale pentru soldaţii răniţi, inclusiv în timpul transportului către spitalul de campanie. Aceste măsuri au crescut şansele lor de supravieţuire şi au contribuit la succesul campaniilor lui Napoleon. Baronul Larrey a proiectat o trăsură specială, care avea personal medical, pentru a putea accesa toate zonele câmpului de bătaie. Această trăsură a devenit cunoscută drept ambulanţă volantă sau ambulanţă zburătoare. Baronul Larrey a dezvoltat toate principiile cheie ale medicinei de urgenţă folosite azi: 1. Accesul rapid la pacient al unui personal medical pregătit în domeniu. 2. Tratament şi stabilizare pe teren. 3. Transportul rapid înapoi, înspre facilitatea medicală, pe parcurs continuându-se oferirea de îngrijiri medicale.
Principiile dezvoltate de Baronul Larrey şi lecţiile învăţate în timpul Războiului Civil din Statele Unite ale Americii în legătură cu evacuarea soldaţilor răniţi de pe front au fost apoi folosite pentru formarea sistemului civil de medicină de urgenţă, la sfârsitul anilor 1800.Unul dintre primele momente importante pentru dezvoltarea acestui sistem civil a fost apariţia primului serviciu de ambulanţă din SUA în 1865, în Cincinnati, în cadrul Spitalului General. În sistemul civil, ambulanţele erau organizate în cadrul spitalelor şi personalul care le gestiona era format din doctori. În unele regiuni, se foloseau telegraful şi telefonul pentru a fi apelată poliţia, care trimitea apoi ambulanţele unde era nevoie.
În timpul Primului Război Mondial, ambulanţele motorizate le-au înlocuit pe cele trase de cai.
După primul Război Mondial, a început să se schimbe şi dotarea ambulanţelor. Astfel, pe baza dovezilor colectate în război, au apărut, de exemplu, atelele pentru imobilizarea fracturilor de femur.Acestea scădeau comorbiditatea pacienţilor, femururile fiind stabilizate pe câmpul de luptă, nemai fiind apoi nevoie de amputare, în cele mai multe cazuri.
Comunicaţiile se îmbunătăţeau în aceeaşi perioadă. Multe ambulanţe au început să aibă aparate de emisie-recepţie, ceea ce a permis folosirea mai eficientă a resurselor. Dispecerii puteau trimite acum ambulanţele acolo unde era cel mai mult nevoie de ele. Uletrior, au început să apară şi ambulanţele aeriene, iar cu trecerea timpului lucrurile au evoluat din ce în ce mai mult.
Medicina de urgenţă este recunoscută din ce în ce mai mult drept o disciplină importantă, fiind acum parte din lista de specialităţi a Uniunii Europene. 15 ţări ale UE recunosc medicina de urgenţă drept o specialitate primară, altele drept o supra-specialitate. În acelaşi timp, Europa se îndreaptă cu paşi siguri spre o armonizare a formării, evaluării şi certificării medicilor care activează în serviciile de urgenţă. Aceste evoluţii vor consacra medicina de urgenţă drept o specialitate cu adevărat globală.
(surse: https://www.bzi.ro/27-mai-ziua-medicinei-de-urgenta-in-europa-medicii-vor-sarbatori-prin-munca-video-4196011;
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-iohannis-mesaj-pentru-medici-a-fost-un-an-infernal-pentru-personalul-din-medicina-de-urgenta-sunteti-eroii-nostri-1543281)
prof. Raluca Brad