Anul 2020 a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) „Anul Asistentului Medical și Moașei”, în onoarea aniversării a 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, cea care a pus bazele îngrijirilor de sănătate moderne.

Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activității și titulaturii de „asistent medical” și „moașă” pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global. „Asistenții medicali și moașele sunt esențiali pentru obținerea unei acoperiri de sănătate universale”, afirmă OMS într-un comunicat.

Organizația atrage atenția că, potrivit estimărilor, acest domeniu va înregistra un deficit de forță de muncă de 50% până în 2030. Aceasta în condițiile în care, în multe țări, asistenții medicali și moașele reprezintă peste 50% din totalul forței de muncă din domeniul medical.

La nivel mondial, liderii din domeniul sănătății spun că în statele cu economii în curs de dezvoltare sau țări cu venituri mici, acest palier profesional reprezintă „podul” dintre comunitate și instituțiile de sănătate.

 

Pentru prima dată în istorie, națiunile lumii se vor uni în celebrarea beneficiilor aduse de asistenții medicali și moașe, sănătății populației globale.

 Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al Adunării Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat: „OMS este mândră să nominalizeze anul 2020 ca fiind Anul Asistentului Medical și Moașei. Aceste două profesii din domeniul sănătății sunt de neprețuit pentru sănătatea oamenilor de pretutindeni.

Fără asistenți medicali și moașe nu vom putea atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sau Acoperirea Universală cu Servicii Medicale. În timp ce OMS recunoaște rolul fundamental al acestora în fiecare zi, anul 2020 va fi dedicat evidențierii sacrifiiciilor enorme și a contribuțiilor asistenților medicali și moașelor, precum și asigurării abordării problemei reducerii de personal din cadrul acestor două profesii vitale. Doresc să mulțumesc Consiliului Internațional al Asistenților Medicali și campaniei  Nursing Now pentru creșterea statutului și a profilului asistenților medicali și sunt mândru să contribui la recunoașterea muncii acestora.”

ICN și campania Nursing Now consideră că desemnarea anului 2020 va dezvălui beneficiile  obținerii unei forțe de muncă pregătite corespunzător și plină  de resurse, în toate țările lumii.

 

Președintele ICN, Annette Kennedy, a afirmat:

„20 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume vor fi încântați să își vadă profesia recunoscută în acest mod. Doresc să îl felicit pe directorul general OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru grija și înțelepciunea sa în a vedea beneficiile evidențierii contribuției asistenților medicali în domeniul sănătății, precum și membrilor Adunării Mondiale a Sănătății (AMS), datorită cărora această viziune devine realitate.

Florence Nightingale își folosea lampa pentru a lumina locurile în care lucrau asistenții medicali și sper că desemnarea anului 2020 ca Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei ne va oferi o nouă viziune clară a ceea ce reprezintă profesia de asistent medical în era modernă și a modului în care asistenții medicali pot lumina calea către Acoperirea Universală cu Servicii Medicale și asistență medicală pentru toți.”

(surse: https://medijobs.ro/; https://www.oamr.ro/; https://rohealthreview.ro/)

 

Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” este o instituţie de învăţământ preuniversitar particular acreditată, cu experienţă de 30 de ani în Educaţia pentru Sănătate, care pregătește asistenți medicali pentru trei calificări profesionale acreditate: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.

Fondată în 1990 şi condusă până în anul 2008 de către Doamna Dr. Mioara Mincu, şcoala îşi continuă activitatea și misiunea de a forma Educatori pentru Sănătatea Europei.

„Profesia de asistent medical este cea mai căutată la nivelul Uniunii Europene, iar noi suntem cea mai mare școală sanitară privată din țară și membră în elita instituțiilor de educație medicală de pe continent”, afirmă domnul prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, președinte al Consiliului de Administrație al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 242

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes