Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie 2015, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat cea de-a III-a intalnire din acest an cu directorii, profesorii şi elevii liceelor bucureştene şi din împrejurimi, în vederea consolidarii unui parteneriat ce are ca scop oferirea de suport în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor liceeni, sub deviza Educaţie pentru Sănătate!
Această a III-a intalnire din cadrul activităţii „Privește-te în viitor” a constituit o nouă ocazie pentru participanţi (27 de profesori şi peste 100 de elevi) de a cunoaște şi mai bine profesia de asistent medical și de asemenea, programele de educaţie pe care școala noastră le oferă elevilor săi în pregătirea pentru cele 3 calificări profesionale: Asistent Medical Generalist (AMG), Asistent Medical de Farmacie (AMF) și Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie și Recuperare (BFKT). „Privește-te în viitor” este o activitate de orientare şcolară şi profesională ce face parte din proiectul regional „Învăţaţi să ajutaţi!”, cuprins în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene 2015, aprobat cu Nr. 31504/03.03.2015.
„Nursingul este arta de a îngriji, iar profesia de Asistent Medical nu va pieri niciodată de pe pământul nostru. Dacă privim undeva în urmă, ne dăm seama că ne aflăm aici nu întâmplător, ci cu un scop, şi anume acela de a ne uni eforturile pentru a-i îndruma pe cei care vor forma generaţia societăţii noastre de mâine de specialişti, şă-şi descopere vocaţia şi să-şi aleagă cea mai bună cale către profesie”, a spus în deschidere doamna prof. Daniela Stoian, Director al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”.
„Suntem convinşi că doamna Dr. Mioara Mincu, întemeietoarea în urmă cu 25 de ani a primei şcoli postliceale sanitare particulare din România, s-ar fi bucurat nespus să ne fie alături la această întâlnire, pentru că şi-a dorit dintotdeuna foarte mult o colaborare strânsă dintre şcoala noastra şi licee, în beneficiul tinerilor liceeni şi al unei Educaţii pentru Sănătate la un nivel profesionist.
Domnia sa a plecat dintre noi, în iarna anului 2008, dar ne-a lăsat moştenire visul de a duce mai departe această şcoală, pe care echipa de profesionişti în Educaţia pentru Sănătate de astăzi îl împlineşte sub conducerea fiului său, Prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, pas cu pas”, a mai adăugat doamna prof. Daniela Stoian.
Au răspuns invitaţiei la eveniment profesori şi elevi din Colegiul Tehnologic „Gheorghe Asachi”, Liceul „Petru Poni”, Liceul Teoretic ”Iordache Golescu” din Găeşti, Liceul Tehnologic Tărtăşeşti, Liceul Teoretic „Al. Rosetti” din Vidra – Ilfov, Colegiul Tehnic „Petru Rareş”, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade”, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu”, Grupul Şcolar „Udrişte-Năsturel” din Hotarele, Liceul Teoretic „Traian”, Colegiul Tehnic „Miron Nicolescu”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Colegiul Economic „Viilor”, Colegiul Tehnic de Arhitectură „I.N. Socolescu”, Liceul Tehnologic „Sf. Pantelimon”, Liceul Teoretic „Ion Ghica” din Răcari, Liceul Tehnologic „Theodor Pallady”, Liceul Tehnologic “Dimitrie Gusti” şi Colegiul Tehnic “Mihai Bravu”.
Invitatul special al evenimentului, Excelenţa Sa, doamna Libby Gitenstein, soţia fostului Ambasador al SUA în România, nu a putut fi prezentă, dar ne-a transmis printr-o scrisoare gândurile domniei sale despre profesia de asistent medical şi parcursul pe care l-a avut în carieră. Excelenţa Sa a desfăşurat pe parcursul unui an şi jumătate un curs Masterclass, în limba engleză, de Comunicare Verbală şi Nonverbală în Nursing, în calitate de Specialist în Nursing. Scrisoarea domniei sale a fost prezentată de prof. Raluca Brad, moderator al evenimentului, care în calitate de elev al şcolii a participat la cursul doamnei Libby Gitenstein.
„Ingredientele pentru succes? Pentru mine sunt: flexibilitatea, deschiderea către noi aventuri şi schimbare, urmarea valorilor mele şi provocarea mea şi a celorlalţi să facem tot ce e mai bun pentru pacienţi. Cel mai important este că iubesc ceea ce fac!
Vă urez tot succesul în cariera voastră! Nursingul este o profesie măreaţă.”, afirma în scrisoarea sa Libby Gitenstein.
Scrisoarea Excelentei Sale Libby Gitenstein
Activitatea desfăşurată în cadrul Comisiei de Proiecte Extraşcolare, coordonată de prof. Sorina Negrei, a continuat cu o scurtă prezentare a ofertei educaţionale a SPSCD şi a activităţii întâlnirii anterioare, din 19 martie. Catedra de Ştiinţe Socio-Umane a lansat atunci un instrument de lucru pentru orele de dirigenţie: Ghidul de orientare a aptitudinilor medicale. Chestionarul ce a fost aplicat elevilor de liceu la clasă în activitatea de orientare şcolară şi profesională a fost apreciat de către invitaţi ca fiind un instrument foarte util.
Liceeni care vor completa chestionarul şi vor decide să se preînscrie la Admiterea 2015 până la 30 aprilie, vor beneficia de oferta specială personalizată, de a nu achita taxa de înscriere (de 150 lei). Chestionarul va fi postat pe un grup dedicat pe platforma facebook pentru a fi la dispoziţia cât mai multor elevi.
O nouă metodă de identificare a aptitudinilor specifice asistentului medical a fost propusă de doamna prof Alina Grecu, Sef al Catedrei de Ştiinţe Socio-Umane, în cadrul unui workshop, prin lucrul în echipe şi analizarea unor imagini sugestive. Activitatea celor 3 grupuri formate a fost facilitata de prof. Gina Tulache, responsabil Program AMG, prof Mariana Barbu, reprezentant Program BFKT şi prof Anca Grecu, responsabil Program AMF.
„Orientarea şcolară şi profesională se poate face prin mai multe mijloace: standardizate sau creative. Ghidul standardizat de identificare a aptitudinilor a fost realizat pe baza fişelor de lucru care au provocat dezbaterea de astăzi, scopul final fiind acelaşi: de a descoperi aptitudinile necesare fiecărei calificări în parte a unui asistent medical.
„Am observat pe parcursul derulării activităţii curiozitate, seriozitate, eficienţă, muncă în echipă, foarte multe idei şi chiar contradicţii care au născut dezbateri, ceea ce arată că ne-am atins scopul. Dezbaterea dă naştere la argumentări, ceea ce insuflă energie şi deschidere spre noi direcţii de actiune”, a spus prof. Alina Grecu, coordonator al activităţii „Priveşte-te în viitor”.
Doamna Prof. Aurelia Şova, Director Adjunct al Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” şi coordonator al Comisiei de Promovare a ofertei educationale, a răspuns tuturor întrebărilor profesorilor prezenţi cu privire la paşii pe care elevii îi au de făcut pentru a deveni elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, expunând toate beneficiile Preînscrierii la Admiterea 2015-2016. Informaţiile se regăsesc şi pe site-ul şcolii: www.scoalacdavila.ro.
„În primul rând interesul nostru comun este ca elevul de liceu să fie orientat şi format pentru profesia ce i se potriveste. Alegând să urmeze şcoala noastră îi conferă siguranţa continuării studiilor, şi mai mult decât atât, îi conferă o finalitate, respectiv posibilitatea găsirii unui loc de muncă. Nu există societate fără educaţie şi fără un sistem de educaţie, iar ţelul nostru este acela de a oferi Educaţie pentru Sănatate la cele mai înalte standarde”, a concluzionat prof. Raluca Brad.
Profesorii care vor orienta elevi spre a se înscrie la şcoala noastră vor fi premiaţi de către echipa de conducere a SPSCD, însă motivaţia principală o oferă societatea românească de mâine de a beneficia de servicii medicale de calitate, a precizat doamna prof. Daniela Stoian, Directorul şcolii. „Ne-am gândit să vă oferim şi un curs gratuit pe această temă de orientare şcolară şi profesională, pentru cei care isi doresc să fie alături de noi în continuare”, a mai adăugat în încheiere domnia sa, mulţumindu-le invitaţilor pentru participare.
100 de liceeni au vizitat Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” în ziua Mondială a Sănătăţii.
Activitatea cu elevii de liceu s-a desfășurat simultan în 3 săli de curs şi a presupus inițial prezentarea școlii de către profesorii coordonatori din fiecare sală, precum și a fiecăreia dintre cele 3 calificari ale școlii: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie și Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare. Concursul organizat ulterior, cu întrebări legate de anatomia și fiziologia corpului uman în care au fost implicați toți elevii participanți la activitate, le-a stârnit un mare interes şi dorinţă de implicare. Deşi simbolice, premiile acordate în cadrul concursului le-au adus mare bucurie şi le-au trezit spiritul de competiţie. Câştigătorii au primit mere ca simbol al sănătății și pixuri personalizate, ca simbol al educaţiei pe care dorim să le-o oferim mai departe. Elevii care au răspuns corect la cele mai multe întrebări au primit cadou și caiete personalizate din partea școlii.
Prima echipă a fost coordonată de doamna Cristina Costache, profesor nursing şi doamna Arina Cristea, profesor farmacist, alături de elevii clasei I D AMG ai şcolii noastre: Vișan Adrian, Mutelut Ionuț, Florea Bianca, Rocianu Alexandra, Sfănțuică Irina.
Mihai Anca, profesor coordonator și profesor nursing, alături de doamna Constantinescu Roxana, profesor chimie şi elevii: Costache Gelu (clasa I B BFKT), Stancă Alin, Ioniţă Florin Vlăduţ, Popa Monica, Sandu Maria (I E AMG) au desfăşurat activităţile cu cea de-a doua echipă de liceeni.
În a III-a sala, elevii au fost coordonaţi de doamna Avram Mirela profesor nursing precum şi de doamna Petrescu Leontina, profesor Kinetoterapie şi de Dumitrache Maria, elevă anul III AMF.
„Feed-back-ul primit în urma activității a fost unul pozitiv, peste jumătate din elevii participanți exprimându-și dorința de a se înscrie la școală, solicitând mai multe detalii în legătură cu dosarul de înscriere, respectiv modul de desfășurare al interviului de admitere. Aceste informații au fost obținute de la noi, profesorii coordonatori din fiecare sală, iar ulterior de la secretariatul şcolii, unde au ajuns însoțiți de elevii noştri”, ne-a spus prof. Cristina Costache, coordonatorul activităţii elevilor.
În spiritul Sarbatorilor Pascale, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” apreciază interesul cadrelor didactice pentru viitorul elevilor liceeni și lasă deschisă calea spre alte evenimente menite să contribuie la schimbarea societății românești prin intermediul Educației pentru Sănătate.
{gallery}/stories/2015/2015-priveste-te-in-viitor{/gallery}
Libby_Gitenstein.pdf
Priveste-te_in_viitor_7_Aprilie_-_tehnici_creative.pdf
Scrisoare_Libby_Gitenstein.pdf