Luni, 04 mai 2015, a avut loc prima întâlnire a celui de-al treilea schimb de experiență European Nursing Module din acest an școlar.

Au participat atât membrii Clubului ENM, cât și alți elevi interesați să interacționeze cu studenții străini.

Școala noastră va fi gazdă, timp de două săptămâni, pentru 4 studente din universităţi partenere ENM din Olanda, Belgia și Elveția, după cum urmează:

Aurore Henquinbrant și Manon Jennis – Haute École de Namur ( Henallux ) – Namur, Belgia

Lena Wälchli – Bern Pflege – Berna, Elveția

Lisanne Lely – University of Applied Sciences – Leiden, Olanda

Au avut loc discuții și prezentări despre România și tradițiile noastre, despre sistemul de sănătate românesc și învățământul sanitar, susținute de prof. Raluca Brad.

D-na prof. Violeta Zlota a vorbit despre rolul și importanța profesiei de asistent medical.

A fost o atmosferă caldă, în care ne-am prezentat și am interacționat cu toții. S-au stabilit legături și s-au descoperit afinități.

Întrebate despre așteptările pe care le au de la acest schimb de experiență, studentele străine

ne-au răspuns:

Manon Jennis: „Am prieteni care au participat anul trecut la un schimb de experiență Erasmus și mi-au povestit lucruri frumoase despre România. De aceea mi-am dorit să vin și eu. Vreau să văd ce diferențe sunt între România și Belgia. Vreau să știu mai multe despre respectarea drepturilor pacienților în țara voastră, despre cum se realizează educația pacientului.”

Aurore Henquinbrant a adăgat: „Pe lângă toate acestea vreau să știu mai multe despre cultura și tradițiile din România, vreau să vizitez orașul și obiectivele turistice.”

Lisanne Lely: „Vreau să cunosc ce diferențe culturale există între Olanda și țara voastră. România este o țară care încă se dezvoltă și asta este o diferență esențială față de Olanda, unde lucrurile sunt deja stabile, aranjate. Dar tocmai de aceea am dorit să vin aici și sunt foarte curioasă. Vrea să văd cum vă prioritizați activitățile, cum vă descurcați având cu siguranță mai puține resurse la dispoziție decât dispunem în Olanda. Ca o particularitate, sunt curioasă cum sunt spitalele private doarece în Olanda nu prea avem decât spitale publice, la care toată lumea are acces.”

Lena Wälchli: „Vreau să știu mai multe despre cultura românească. Știu că sistemul de sănătate din Elveția este avansat față de cel din România, dar vreau să văd care sunt activitățile pe care le desfășoară un asistent medical aici.”

Oaspeții străini au primit cu bucurie unifoma școlii noastre necesară în timpul programului de instruire clinică ce va avea loc în Spitalul Universitar Elias, Spitalul Clinic Colțea, Maternitatea Polizu, Spitalul Clinic de Urgență „Grigore Alexandrescu”, Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, Spitalul Clinic Cantacuzino , Clinica Medicover, Căminul de bătrâni „Reședința Victoria”. Aceștia vor fi însoțiți de profesori de nursing și elevi ai școlii noastre, membri ai Clubului ENM.

De asemenea, vor avea diverse ocazii să cunoască tradițiile și cultura noastră printr-un program diversificat ce va include și vizite la obiective turistice: Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Centrul istoric al Bucureștiului etc. Tot pe parcursul acestor două săptămâni vor avea loc mai multe întâlniri rezervate discuțiilor și reflecțiilor personale asupra experiențelor din acest schimb.

Prin acest program se dorește realizarea obiectivelor ENM ce vizează sesizarea diferențelor referitoare la sistemele sanitare, dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare, dezvoltarea conceptului de multiculturalitate.

Marți, programul de instruire clinică a studenților străini a debutat cu vizita la Spitalul Colțea, unde au fost însoțiți de prof. Raluca Brad și elevii din anul II – AMG, Codruța Tudor și George Niculcioiu. Mai întâi, au vizitat vechea și frumoasa Biserică Colțea, ocazie cu care au aflat și câteva detalii despre credința și unele tradiții ale noastre. A urmat apoi vizita în spital. „Arată foarte frumos! Nu ne așteptam! – au exclamat . „Deși este cel mai vechi spital din București, este o clădire foarte frumoasă, luminoasă, spațioasă”. Secțiile vizitate au fost: Hematologie, Oncologie, O.R.L., Chirurgie, Cardiologie și Laboratoarele de analize. Au avut ocazia să comunice cu pacienții, au aflat detalii despre comunicarea cu pacientul și despre sistemul nostru de sănătate, în general.

Miercuri și joi programul s-a desfășurat la Spitalul Clinic de Urgență Elias, unde au vizitat secțiile Chirurgie, UPU, Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie, însoțite de elevii Alin Stancă ( I E – AMG și Ramona Mucu ( I D – AMG ). Cele două studente din Belgia, Aurore și Manon, au fost în mod special impresionate de relația cadrelor medicale cu pacientele de la Maternitate. „Este o relație mult mai umană decât în Belgia!” – ne-a spus Manon.

Aurore: „Este o experiență interesantă deoarece am putut observa diferențele între sistemul de sănătate din Belgia și cel de aici. La Neonatologie am observat că se acordă o importanță foarte mare igienei, la fel ca și în țara noastră.”

Lisanne: „Am înțeles că România este o țară care continuă să se dezvolte. Am obervat și unele deficiențe, dar în același timp am văzut că vă străduiți să faceți lucrurile cât mai bine, deși conștientizați faptul că sunt anumite lipsuri.”

În timpul liber, ieri, cele 4 oaspete ale şcolii noastre  au vizitat Muzeul Satului din Parcul Herăstrău, împreună cu elevii care i-au însoţit în acest stagiu.

{gallery}stories/2015/jurnal-enm-bucuresti{/gallery}

 


 

 

Ziua a IV-a

Elevii noștri Stancă Alin I E -AMG și Dicu  Robert I D – AMG, le-au însoțit  joi 07.05.2015, pe cele 4 oaspete ale noastre sosite în schimbul ENM, în Spitalul de Urgenta Elias pe secțiile de neonatologie, oncologie, ortopedie. 


 
Ziua a V-a
 
Vineri, 8 mai a.c., studentele din Belgia, Olanda şi Elveţia, însoţite de prof. Veturia Ionescu şi elevii noştri:  Tănăsoiu (Tudor) Elena (I D – AMG), Topuzaru Cornel ( I I – AMG) şi Tihan Mihaela ( I I – AMG) au vizitat secţiile de Ortopedie, Chirurgie şi Terapie intensiva ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.
 
{gallery}stories/2015/ENMBucuresti/3{/gallery}
 


Saptamana a II-a – Ziua a VIII-a

Vizită la Centrul Trepte, Spitalul „Al.Obregia”

Cea de-a două săptămâna a schimbului ENM a debutat cu o experiență extrem de emoționantă și bogată atât din punct de vedere profesional cât și uman. Căldură și deschiderea cu care cele 4 studente străine care ne sunt oaspete şi grupul de elevi ai școlii noastre au fost întâmpinați la Centrul „Trepte” – Compartimentul de Psihiatrie Comunitară și Reintegrare Psihosociala a Spitalului Clinic de Psihiatrie Dr. Al Obregia, a lăsat o impresie puternică în sufletul tuturor.

Iată impresiile lor, pe care au ţinut să ni le împărtăşească

prof. Cristina Costache

Am peterecut o zi minunata la vechii nostri prieteni din Centrul TREPTE – Sp. Obregia, primindu-ne, ca de fiecare dată, cu dragoste şi caldură.

Tudor Codruţa – II D – AMG

Pentru mine a fost o zi cu adevărat deosebită, deoarece impactul lăsat de cei întâlniţi în cadrul fundației „Trepte” , din incinta spitalului Al.Obregia a fost unul desăvârşit şi încărcat de emoţie.

Oameni speciali pe care am avut onoarea să îi întâlnesc atât ca personal specializat cât şi ca pacienti, au reușit încă din primele secunde să ne emoţioneze, deoarece afișau în priviri bucurie sinceră asociată cu teama de a nu da greș în ceea ce urma să ne arate.

Ne-au primit cu aplauze călduroase şi în întreaga ședință de psihoterapie au avut o atitudine pozitivă.

Au răspuns cu emoție întrebărilor noastre şi ne-au adresat la rândul lor întrebări foarte interesante. Curiozităţile lor erau legate de sistemul medical dar şi de opiniile şi atitudinea pe care fiecare dintre „oaspeții lor” le puteau avea vis a vis de persoanele asemenea lor – persoane deosebite, cu nevoi speciale!

Modul în care dna psihoterapeut Anca Alina reușește să îi organizeze pe aceşti oameni deosebiți ne-a impresionat enorm, atât pe mine căt si pe studentele venite în schimbul de experiență!

Îi antrenează într-o variată gama de activități menite să le restabileasca si să sporeasca încrederea în propriile forțe.

 

Manon Jennis, Haute École de Namur:

I think that it was a very good moment and I learn a lot of this meeting. The différence is sometimes afraid and we went throught that. It was amazing how the patient talk about them disease and how they wait for us! Thank you very much for this moment!

Traducere : Manon: În opinia mea a fost un moment cu adevarăt deosebit şi consider că am avut multe de învățat. Lucrurile/situaţiile diferite mă sperie uneori şi asta mi s-a întâmplat şi astăzi. A fost însă uimitor modul în care pacienţii îşi priveau boala dar şi modul în care ne-au întâmpinat.

Va mulțumesc foarte mult pentru experienţa de astăzi !

 

Aurore Henquinbrant, Haute École de Namur:

I found this day very interesting. I met incredible poeple and I’m glad they are helped by the therapist, Mrs Alina Anca, in this way. Humanity that reigned in the room was very touching. I hope they will find their way and they will find their place in society. So thank you so much for this day I’m very happy to have met such people

Traducere: Aurora:

Această zi mi s-a părut foarte interesantă!

Am întâlnit oameni incredibili şi sunt foarte încântata pentru modul în care doamna psihoterapeut Alina Anca le acordă ajutor. Umanitata care a umplut încăperea ne-a atins sufletul. Sper să îşi găsească drumul dar şi locul potrivit în societate. Vă mulțumesc foarte mult pentru această zi. Sunt încântata că am cunoscut asemenea persoane.

 

Lisanne Lely (Lisa) from the Netherlands

I thought it was a very warm welcome when we came in and they were aplauding for us. It was very interesting to see one of the therapy sessions of these people. I was really happy to see that we could make these people smile, just because we were there and they could ask us questions. I felt their struggle about what they have here in Romania, and what they think people have in other (western) european countries. Of course it’s different in the Netherlands, but not as different as they thought. I hope I could let them see that.

I really felt welcome and helpful for them, and that’s one of the reasons why I want to be a nurse.

I have one thing that might be helpfull for the next time, I would have liked it if I had known that we were going to ask questions to these people, because than I could have thought of good questions before I came there. Now I had to improvise, and I wasn’t sure if I could ask anything about their diagnoses or maybe a little personal questions. But I wasn’t sure if I would offend someone with these questions, so I didn’t ask them.

But that’s the only thing actually. I really liked it, it was very positive and chearfull.

And it was a very nice gesture of them to give us hand made presents.

 

Traducere: Am simţit că este un moment plin de căldura atunci când am intrat şi am fost întâmpinați cu aplauze. A fost foarte interesant să văd cum se desfășoară o ședință de terapie pentru aceste persoane. Am fost foarte bucuroasă să văd că am reuşit să îi facem pe aceşti oameni să zâmbească prin simpla noastră prezenţă şi prin faptul că ne puteau adresa întrebări. Am simţit lupta lor legată de condițiile pe care le au în România şi impresia pe care o au legată de sistemele din celelalte ţări europene. Desigur că exista diferențe, însă sper că am reuşit să îi fac să înţeleagă că acestea nu sunt foarte mari asa cum credeau.

Am un mic regret legat de ziua de astăzi-faptul că nu am avut idee cum vor decurge lucrurile pt a putea veni pregatită cu întrebari mai deosebite, însa voi fi pregatită data viitoare. Azi a trebuit să improvizez deoarece nu eram sigură dacă le pot adresa întrebări legate de afecțiunea lor sau despre viaţa personală, iar pentru că nu am vrut să inhib/deranjez pe cineva cu astfel de întrebări, am tăcut. Acesta ar fi singurul „regret”, însă mi-a plăcut cu adevarat, pentru că a fost ceva pozitiv şi plin de veselie.

A fost un gest cu adevarăt frumos atunci când ne-au oferit cadouri facute de ei înșiși!

{gallery}stories/2015/ENMBucuresti/4{/gallery}

 


 

 

Marți, 12.05.2015, studentele străine au vizitat Clinica privata Medicover, însoțite de d-na prof. Maria Pârlog și elevele SPSCD: Alina Bâșcianu ( clasa I C – AMG ), Elena Mustață – Giurgea (  clasa I C – AMG ) și Mihaela Tihan ( clasa I i – AMG ). Cu această ocazie au aflat atât detalii despre diferențele dintre un spital public și unul privat, cât și alte informații despre sistemul privat de sănătate din țara noastră.

 

Mihaela Tihan:  „Am fost primiți foarte bine de către doamnele asistente, care s-au adresat studentelor străine în limba engleză. Le-au răspuns cu amabilitate tuturor întrebărilor, satisfăcându-le curiozitățile de natură profesională.

 

Din perspectiva lor, această clinică se situează la nivelul spitalelor de stat din țările din care provin. Am fost invitați într-un tur al clinicii, trecând pe rând prin toate secțiile. Apoi am fost împărțiți în 2 grupe și am avut oportunitatea să stăm în jurul unei doamne asistente și să observăm procedurile în detaliu. A fost o zi reușită, iar colegele noastre străine au fost foarte încântate de această vizită.” 
 

{gallery}stories/2015/ENMBucuresti/5{/gallery}

 


ZIUA a IX-a – Miercuri, 13 Mai 2015
 
Maternitatea Polizu,
 
Oaspetele noastre au vizitat în Maternitatea Polizu, secțiile: lăuze, bloc operator, sălile de nașteri. A fost o experienţă care le-a impresionat pentru că au avut ocazia să interacţioneze cu mămicile și bebelușii lor abia născuţi. În vizita lor au fost însoţite de cadrele medicale ale spitalului, de elevii şcolii noastre şi de prof Anca Mihai, care le-au răspuns tutror întrebărilor. Au apreciat curățenia și respectarea normelor de igiena din acest spital.
 
 

{gallery}stories/2015/ENMBucuresti/6{/gallery}

 


 

 

 

Ziua a X-a, Joi, 14 Mai 2015 – Reşedinţa Victoria

 

                                                             

 

Experiențe împărtășite, tradiții românești și o surpriză neașteptată … toate petrecute într-o singură zi la Reședința Victoria!

 

Prof. Nursing CRISTINA COSTACHE

 

În cadrul schimbului de experiență studenții ENM participanți au făcut cunoștință cu echipă centrului Reședința Victoria, cu sistemul managerial și cu activitatiile de îngrijire, tratament și recuperare ce se desfășoară în mod curent.

 

Am vizitat întreagă locație, s-a discutat cu unii dintre pacienți (în limbile română, engleză și franceză), s-au prezentat dotările medicale și de logistică împreună cu explicarea modalităților prin care se asistă fiecare pacient în parte conform planurilor individuale de intervenție, de recuperare și de îngrijire. Toate aceste documente fiind rezultantă recomandărilor emise de echipa multidisciplinară (medic, psiholog, asistent social, asistent medical, kinetoterapeut, infirmieră) în urmă evaluării socio-medicale efectuate periodic.

 

S-a explicat în detaliu o parte din procedurile și regulile interne ce trebuie să fie respectate de întreg personalul centrului pentru respectarea normelor igienico-sanitare: dezinfecția mâinilor și a spațiilor, toaletarea și îmbăierea pacienților, efectuarea tratamentelor etc.

 

În cadrul prezentării oficiului medical a fost expus modul de monitorizare 24/24 a funcțiilor vitale, administrarea tratamentului și hidratarea pacienților asistați.

 

În timpul vizitei prin saloanele pacienților au fost prezentate măsurile de prevenție ce se efectuează în cazul pacienților imobilizați sau care au nevoi speciale acestea fiind: modul prin care se execută o igiena corectă, utilizarea alezelor de protecție, a saltelelor antiescară, cât și a paturilor cu somieră electrică.

 

Un remediu important în toată activitatea care se desfășoară la Reședința Victoria este stimularea socializării persoanelor vârstnice cu afecțiuni psihiatrice și neurologice (Alzheimer, Parkinson, AVC etc.) dar și alte activități socio-medicale periodic organizate (organizarea zilelor de naștere, a sărbătorilor religioase și tradiționale etc.).

 

Reședința Victoria a organizat o manifestare socio-culturală prin care a facilitat cunoașterea tradițiilor românești (culinare, de port, de cântec și dans popular), precum și sărbătorirea surpriză a zilei de naștere a unuia din elevii școlii noastre, având ocazia să-i cântăm „La Mulți Ani !” în mai multe limbi străine.

 

Sufletelor mari care conduc această reședința, familia Topuzaru, le mulțumim din toată inimă pentru momentele frumoase oferite elevilor școlii noastre cât și studentelor venite în schimbul de experiență prin programul European Nursing Module.

 

 

 

LISANNE

 

Today we went to the residents Victoria, it’s a very nice residents. The atmosphere is very good, the quality is high and The hygiene is also very good. And I think that the quality and the price of the residents are în balance. The nurses are very kind.

 

Traducere: Astăƒzi am vizitat Reședința Victoria, un loc foarte plăcut. Atmosfera înconjurăoare este foarte primitoare, calitatea serviciilor ridicată și normele de igienă deopotrivă. Personal, cred că prețul perceput în raport cu cele oferite este unul echitabil. Asistentele sunt foarte amabile.

 

 

 

LENA

 

It was a very nice day with a lot of new experience. The Victoria residents îs a nice place to live I think, it’s like a little family and the rooms have a lot of flowers and colours, so it feels like a home.

 

Am petrecut o zi foarte frumoasă, o nouă experiență. Victoria Residence este un loc plăcut de locuit, unde te simți ca într-o familie. Iar camerele, care se bucură de multă culoare și flori, te fac te simți că acasă.

 

 

 

AURORE

 

This day was like the others, very nice! But it was again better because we make exchange with the residents and it was so fun. We saw tradițional romanian dance and it was so beautiful. It’s a good house for old people I think and they are like a family. Thank you so much for this day!

 

Și această zi a fost una deosebită, ca toate celelalte. A fost cu atât mai bine cu cât am avut șansa să schimbăm impresii cu asistentele medicale. Am văzut ce înseamnă dansul românesc și a fost minunat. Este un loc primitor pentru bătrâni și cred că se simt ca acasă. Mulțumim pentru această zi!

 

 

 

MANON

 

It was a very very nice day! The residence is very nice with color, comfort for the people, activities … It was fine to make exchanges with the pațient and the nurses! And thank you very much for the sînger, the karaoke and the meat! We șea a baeutiful românia today! Thanks!

 

O zi foarte frumoasă.! Victoria Residence se remarcă printr-o pată de culoare, confortul și activităţile propuse pentru cei în etate. A fost drăguţ să schimbăm experiențe cu pacienți și asistente. Mulțumim deopotrivă pentru cântăreaţa, karaoke și mâncare. Am văzut o nouă Românie astăzi! Mulțumesc!

 

 

 

STANCA ALINA, Clasa I E AMG – LA MULŢI ANI!

 

O zi pe care n-o voi uită niciodată! Familei Topuzaru îi mulțumesc din suflet pentru surpriza minunată pe care mi-au făcut-o cu ocazia aniversării zilei de naștere. Personalul, cât și beneficiarii acestei reședințe, sunt niște oameni minunați care te cuceresc din primul moment.

 

Toate serviciile, care sunt la superlativ, căldură și ospitalitatea cu care te primesc în mijlocul lor, fac din această reședința o mare familie. Nu în ultimul rând, mulțumesc d-nei diriginte Mihai Anca și d-nei prof. Cristina Costache pentru implicarea mea în această activitate, care mi-a oferit prilejul de a-mi îmbogăți mintea și sufletul.

 

 

 

D. ROBERT – I D AMG

 

Azi am avut privilegiul să întâlnesc o echipă medicală bine sudată care depune eforturi pentru a oferi beneficiarilor căldura unei familii.

 

Atingerea blândă a zâmbetelor oferea siguranță și încredere celor de aici prin grijă pentru actul medical care reprezintă o permanentă preocupare în această instituție.

 

Oaspeții noștri au fost plăcut impresionați de atenția cu care personalul medical abordeazムproblematica pacientul vârstnic. Experiența de astăzi a reprezentat de fapt, un simplu schimb între suflete: între tinerețe și înţelepciune.

 

{gallery}stories/2015/ENMBucuresti/7{/gallery}

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 109

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes