Data de 15 ianuarie are, în cultura românescă, două semnificații importante. Este marcată ziua poetului Mihai Eminescu (născut pe 15 ianuarie 1850), iar din anul 2011, la această dată este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.

Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la nașterea poetului național al românilor.

Cine a fost Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică – de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

A fost activ în societatea „Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară – poezii, proză, dramaturgie şi publicistică.

Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.

Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Mihai Eminescu a purtat în suflet țara întreagă, „de la Nistru pân-la Tisa”, lăsându-ne o impresionantă creație artistică. Toţi românii care l-au citit, de la cei mai mari cărturari până la oamenii de rând, au fost fascinaţi de versul şi de verbul său.

Despre marele poet, Ion Luca Caragiale – cunoscutul dramaturg și unul dintre cei mai importanți scriitori români – afirma: „Să ne aducem pururi aminte de Mihai Eminescu, cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam, apărut pe neaşteptate în literatura convenţională a epocii, în viaţa lui scurtă a dus arta poeziei la înălţimi neîntrecute, îmbogăţind ritmul, rima şi expresia artistică, a dat cuvintelor – valori şi armonii surprinzătoare, sentimentelor – adâncime unică, viziunilor – orizont nemărginit.”

Mircea Eliade, scriitor de ficțiune, istoric al religiilor și filozof, spunea: „Eminescu este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. Dar Eminescu nu este numai un poet de geniu. Este ceva mai mult. El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc şi cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală.”

Ce reprezintă Ziua Culturii Naționale în alte țări europene

Proiectul de lege prin care 15 ianuarie a devenit și Ziua Culturii Naționale a fost adoptat în anul 2010.

Această zi este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

O mare iubitoare a operei marelui poet, Doamna dr. Mioara Mincu, fondatoarea Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila” și cea care a dat numele Liceului Teoretic „Dr. Mioara Mincu” și Școlii Gimnaziale din Conțești (județul Dâmbovița), marca an de an ziua nașterii lui Mihai Eminescu, devenită Ziua Culturii Naționale.

 

surse: euronews.ro; centruleminescubm.wordpress.com

 

prof. Raluca Brad

 

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 377

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes