În fiecare an, la data de 14 iunie, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge (World Blood Donor Day), prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității donării de sânge și de a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb.
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în Johanesburg, Africa de Sud, în 2004, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât ca ziua de 14 iunie să fie una dintre cele opt inițiative globale de sănătate.
Această zi a fost aleasă de OMS și ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, doctor şi profesor de anatomie patologică la Universitatea din Viena, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930, pentru descoperirea grupelor de sânge. Născut pe 14 iunie 1868, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
Fiecare om trebuie să conştientizeze nevoia donării de sânge în mod regulat.
Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât şi pentru intervenţiile de urgenţă. Este, de asemenea, vital pentru tratarea răniţilor în situaţii de urgenţă de orice fel (dezastre naturale, accidente, conflicte armate etc.).
Componenta cheie a unui sistem eficient de sănătate o reprezintă faptul de a oferi pacienţilor accesul la sânge şi produse sanguine în cantităţi suficiente, potrivit OMS.
Ziua aceasta oferă, de asemenea, o oportunitate de a chema la acțiune guvernele și autoritățile naționale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate și pentru a pune în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.
Sângele și produsele sanguine sigure și transfuzia lor sunt un aspect critic al îngrijirii și sănătății publice. Acestea salvează milioane de vieți și îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții multor pacienți în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toți cei care au nevoie de el nu este. Deficitul de sânge este deosebit de acut în țările în curs de dezvoltare.
În timpul pandemiei de COVID-19, în ciuda mobilității limitate și a altor provocări, donatorii de sânge din multe țări au continuat să doneze sânge și plasmă pacienților care au nevoie de transfuzie. Acest efort extraordinar într-o perioadă de criză fără precedent scoate în evidență rolul crucial al donatorilor de sânge voluntari, bine organizați, angajați și neremunerați, în asigurarea unui aport de sânge sigur și suficient în perioadele normale și de urgență.
Sloganul Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge din acest an este „Donează sânge și păstrează vie lumea”. Mesajul subliniază contribuția esențială a donatorilor de sânge pentru a menține lumea pulsând, salvând vieți și îmbunătățind sănătatea altora. Acesta întărește apelul global pentru ca mai mulți oameni din întreaga lume să doneze sânge în mod regulat și să contribuie la o sănătate mai bună.
Un accent deosebit al campaniei de anul acesta este pus pe rolul tinerilor în asigurarea unui aport sigur de sânge. În multe țări, tinerii s-au aflat în fruntea activităților și inițiativelor care vizează obținerea unui aport de sânge sigur prin donări de sânge voluntare. Tinerii formează un sector larg al populației în multe societăți și sunt, în general, plini de idealism, entuziasm și creativitate.
Primele transfuzii de sânge datează din secolul al XVII-lea. Medicii timpului știau că sângele era un element vital al corpului și că pierderea acestuia putea avea consecințe tragice asupra pacientului
Zilnic, mii de bolnavi internați în spitalele din România au nevoie de transfuzie de sânge pentru a supraviețui. Acești bolnavi așteaptă ca cineva să facă pentru ei gestul admirabil de a dona sânge. Dacă nu ar exista donatorii, astăzi mulți oameni nu ar mai fi în viață. Prin gestul lor, donatorii de sânge contribuie la salvarea de vieți omenești.
Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat numeroase activități de donare de sânge, în parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie şi Tranfuzii Bucureşti, sub coordonarea domnului profesor Viorel Presler.
Cadrele didactice și elevii școlii noastre au participat, de fiecare dată, în număr mare. Am dovedit încă o dată că ne pasă, că dorim să ne implicăm și să ajutăm!
Este cunoscută nevoia de sânge din unităţile sanitare din țara noastră.
Uneori, câțiva mililitri de sânge pot face diferența între viață și moarte. Din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva viețile a trei oameni. În plus, pe lângă darul pe care îl facem pentru semenii noștri, există beneficii și pentru propriul organism: sângele este împrospătat, imunitatea organismului și rezistenţa la şocuri creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%.
Vă mulțumim tuturor pentru gestul nobil!
(surse: www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2021; www.stiri.tvr.ro)
prof. Raluca Brad