Luni, 05.03.2018

Prima zi de practică în Tortosa am început-o la ora 9 dimineața, când eu și studenta din Norvegia, Sandra, ne-am întâlnit la Universitatea Rovira i Virgili cu doamna Marisa, profesorul nostru coordonator.

Doamna Marisa este profesor de mai bine de 20 de ani și predă studenților din anii 1 – 4 Limba engleză, Statistică, Biofizică. Am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine la cafeneaua universității, unde am povestit despre noi, savurând o ceașcă de ceai în fața munților acoperiți de zăpadă.

Am aflat că unul dintre studenții lor este acum în București pentru stagiul de practică. I-am povestit despre tradițiile românești, oferindu-i un mărțișor și o cutie de bomboane din țara noastră.

Ni s-a prezentat structura universității și am intrat în sălile de demonstrație în care studenții au 30 de ore de practică pe semestru.

Am fost conduse apoi către sălile de lectură ale bibliotecii, unde am văzut studenți încă de la primele ore ale dimineții, citind sau lucrând la unele proiecte pe calculatoarele facultății. Sălile sunt mari, luminoase, dar există și unele camere mai mici ( pentru 6-8 persoane ), destinate proiectelor de grup.

Doamna Marisa ne-a făcut cunoștință cu tot staff- ul universității, de la director, administrator, până la paznic și femeile de la curățenie. Întâlnirea cu dumneaei am terminat-o după 2 ore, când am fost preluate de o altă doamnă profesor, Elsa. Dumneaei ne-a condus către spitalul unde vom începe practica mâine. Eu am fost repartizată în Blocul Operator, așa cum mi-am dorit.

Am aflat cum este organizat spitalul, care are o parte mai veche și una recent construită. În ultimii ani, numărul locuitorilor a crescut considerabil din cauza imigranților veniți din Africa, India, Pakistan, Siria. Sistemul medical din Spania este unul de stat, așa că orice locuitor din acest teritoriu are dreptul la servicii medicale gratuite, chiar dacă nu deține carte de muncă.  

Elsa ne-a prezentat asistenților medicali și medicilor de pe toate secțiile, dumneai lucrând în secția de Terapie Intensivă. Se lucrează în 3 ture, fiecare tură având 8 ore.

Am fost primite cu mare căldură și interes. Sunt singură că următoarele zile vor decurge foarte bine alături de adevărați profesioniști.

 

Marți, 06.03.2018

Prima zi de practică a început la ora 8 dimineața, când am fost întâmpinată în secția de Chirurgie de către Marc, student în anul 3. Secția este formată din aproximativ 15 rezerve, fiecare având cel mult 2 pacienți. Numărul asistenților pe tură este de 3 sau 4; se lucrează în 3 ture: dimineața ( 8-15 ), după-amiaza ( 15-22 ) și noaptea ( 22-8 ).

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult au fost rezervele destinate pacienților infectați cu stafilococ auriu sau alte bacterii patogene. Aceștia erau tratați separat de restul pacienților, iar accesul în rezervă nu se face decât echipat corespunzător cu mănuși de protecție, mască, halat de unică folosință. Înainte și după ieșirea din salon, mâinile se spăla și dezinfectează.

Am observat că, în cazul acestor pacienți, se aplică un tratament special numit Negative Pressure Therapy, menit să grăbească vindecarea plăgilor. Este folosit cu succes în cazul pacienților cu ulcer, în diabetul zaharat. Este o metodă de tratament relativ recentă și doar un singur asistent, specializat pe îngrijiri paliative, se ocupă de această tehnică.

Împreună cu Marc am verificat rezultatul analizelor de sânge pentru toți pacienții, urmărind în mod special parametrii pentru hematocrit și hemoglobină. Dacă rezultatul era mai mic de 35%, respectiv 10g/dl pentru hemoglobină, pacienții urmau să primească transfuzie cu sânge total.

Mi s-a prezentat programul în care asistenții urmăresc medicația pacienților. Soft-ul utilizat se numește Sirena și pentru fiecare pacient se poate vedea în sistem numele acestuia, data internării, diagnosticul, rezerva și patul, medicametele prescrise (nume, substanța activă, doza, modul de administrare, ora administrării). După administrarea tratamentului, se bifează „administrat”, iar în sistem rămâne numele asistentei și ora exactă la care a efectuat tratamentul.

 

Miercuri, 07.03.2018

Astăzi am început practica la ora 8.00 și am participat la vizita medicilor și administrarea tratamentului. Saloanele de care se ocupă asistenta care mă asistă sunt specializate pe Traumatologie, iar pacienții au suferit diferite intervenții chirugicale.  

Marc, studentul din Spania cu care am făcut echipă, nu a putut ajunge la primele ore în spital, drept urmare a fost puțin mai greu să înțeleg limba catalană, folosită în dialogul dintre cadrele medicale și pacienți. Am decis că cel mai bine ar fi să merg pe secția de Medicină Internă, cel puțin până când Marc urma să ajungă pe secția de Chirurgie. Acolo am stat alături de colega venită din Norvegia, Sandra, care o avea că student host pe Valeria, originară din Chișinău, care studiază Nursing. Studenților aflați în practică le este permis să efectueze unele tehnici medicale fără a fi asistați de asistenții medicali ( de exemplu: administrarea medicamentelor pe cale orală, injecții subcutanate, efectuarea examenului EKG etc. ).

Imediat ce a sosit Marc, am mers din nou pe secția de Chirurgie, unde am asistat la efectuarea mai multor tehnici.

 

Alexandra BACALU (clasa III A – AMG)

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 123

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes