Cel mai așteptat și gustat eveniment al elevilor anului I aflat la a IV-a ediție, concursul „Atelierul de nutriție – Alimentația unui stil de viață sănătos, Să fim o zi ovolactovegetarieni” s-a încheiat marți, 26 ianuarie. Cu acest prilej a avut loc expoziția celor 54 de echipe care au pregătit rețete din legume, fructe, ouă, lapte sau brânză. Ca în fiecare an, acest concurs a beneficiat de participarea unui număr mare de elevi și profesori, cu un interes deosebit.

 Premiile acordate au ajuns la:

PREMIUL PROIECT CLASA ELEVI PROF. ÎNDRUMĂTOR
PREMIUL I TORT DE MORCOVI I M/ AMG

ION GABRIELA

ROSU (ZIKELI) ELENA ESTERA

EUGENIA PETRESCU
PREMIUL I SPECIALITATE SOFRAN I F / AMG MADADI SHIREJINI MARAL ANDREEA CSOLTI
PREMIUL II  TAPIOCA CU FRUCTE I H / AMG

GRIGORE NARCISA

AVRAM ( BOGOS) ELENA

TUDOR (NETEA) FLORENTINA

NICOLETA OPREA
PREMIUL III BURGERI DE SOIA IR /AMG

TUTUIEANU CORINA

TIEANU MARIANA

MIRCEA CAMBURI / IOANA ENACHE
MENȚIUNE I TORT DE MENTA SI CACAO I A / AMG OANCEA SORANA ANDREEA CSOLTI

PREMII SPECIALE ALE JURIULUI

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNA PREZENTARE QUICHE CU BROCCOLI I G /AMG

VODĂ NICOLETA ADINA

GRĂDEANU IOANA CAMELIA

GRĂDEANU ADRIAN ALEXANDRU

NICOLETA OPREA
PREMIUL PENTRU ORIGINALITATE DELICATESE DIN TOFU CU ALGE I H /AMG

LAZĂR MIRELA

BURUIANA LAURA

ORDEANU CLAUDIU

NICOLETA OPREA
PREMIUL PENTRU VARIETATEA INGREDIENTELOR 8 CULORI SE INTÂLNIRĂ I J/AMG

DEACONESCU BIANCA

RADUCU IONELA

ADRIANA JERCA
PREMIUL PENTRU INGREDIENTE NATURALE I TARTĂ CU VERDEȚURI DE PRIMĂVARĂ IA / AMG MACUC LIDIA ANDREEA CSOLTI
PREMIUL PENTRU CALITATI TERAPEUTICE TOCĂNIȚĂ DE LINTE IK/AMG

VOICU ROXANA

CRUCERU TEODOR

ANCA SAVU
PREMIUL PENTRU INGREDIENTE NATURALE II TARTĂ DE LEGUME I A/AMF

PANCU GEORGE ANDREI

AGAVRILOAIE ALINA ELENA

DIANU IULIA

MARILENA PUȘCAȘ

Se ştie că o mare parte a bolilor secolului nostru se datorează obiceiurilor alimentare greşite şi am dorit că prin acest proiect să atragem atenţia elevilor şi, nu numai, asupra necesităţii diversificării alimentelor şi modurilor lor de preparare. Am subliniat necesitatea introducerii în dieta zilnică a unor legume, fructe, seminţe, ierburi aromate, muguri, cereale noi sau sub forme neutilizate în mod obişnuit, care să aducă un plus de valoare nutrițională şi curativă,apreciazăcoordonatorulşiorganizatorul proiectului prof. Nicoleta Oprea.

O parte a modulului de Biochimie de la calificarea „Asistent Medical Generalist” are aplicabilitate practică în “Atelierul de nutriție”. Elevii utilizează cunoștințele despre diferite tipuri de metabolism pornind de la substanțele complexe pe care le conțin alimentele pe care le consumăm, despre principiile alimentare, despre glucide, lipide, proteine, vitamine, minerale și importanța lor în diferite procese care au loc în organismul uman, de la producerea de energie, la regenerarea structurilor celulare și a componentelor esențiale ale organismului uman.

Profesorii de biologie „acordă importanţă deosebită alimentaţiei în relaţie directă cu starea de sănătate. Dacă stă în puterea noastră să ne influenţăm măcar în mică măsură starea de sănătate de ce să nu facem acest lucru prin conştientizarea sintagmei “alimentaţia unui stil de viaţă sănătos”.

Obiectivele Atelierului de nutriţie sunt multiple: documentarea aprofundată asupra cunoştinţelor teoretice dobândite la orele de biochimie, pe această cale elevii descoperă în timpul preparării alimentelor alese valoarea nutriţională şi energetică a fiecărui ingredient; elevii învaţă reţete noi, uşor de pus în practică, şi chiar utilizabile zilnic în dietă, diversificarea dietei şi, nu în ultimul rând, socializarea cu colegii de la alte clase şi dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipa şi de susţinere a unui proiect. Un alt obiectiv la fel de important este evidenţierea elevilor apţi pentru participarea la competiţii, precum şi dezvoltarea creativităţii.

”Considerăm că aceste obiective au fost atinse, elevii înţeleg importanța selectării alimentelor şi relaţia directă dintre mâncare şi starea de sănătate. Cu cât această relaţie este înţeleasă la o vârstă mai fragedă, cu atât există şanse mai mari ca ei să fie adulţi sănătoşi”, consideră dna. prof. Maria Baldovinescu, coordonator şi organizator al proiectului.

Educaţia alimentară face parte din programul “Educaţia pentru sănătate” care reprezintă deviza şcolii noastre.

Activitatea face parte din planul de activităţi al Comisiei de Concursuri: Coordonator Director prof. Daniela Stoian; Responsabil Comisie prof. Gina Tulache. Coordonatorii proiectului au fost dna. prof. Nicoleta Oprea, prof. Maria Baldovinescu şi prof. Andreea Csolti.

În calitate de îndrumători ai proiectelor au participat profesorii de biologie: Andreea Csolti, Maria Baldovinescu, Nicoleta Oprea, Vasile Constantin, Eugenia Petrescu, Adriana Jerca, Anca Savu, Ioana Enache, Marilena Puşcaş şi prof. Informatică Mircea Camburi.

Membrii juriului au fost: Prof. Ştiinţe Medicale Carmela Bănulescu, Prof. Ştiinţe Medicale Mirela Mihăilă, Prof. Instruire practică Cristina Costache, Biolog Sorin Azoiței şi elevaanul II AMG Dana Balcan.

{gallery}stories/2016/nutritie_ianuarie{/gallery}

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 106

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes